Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Remont jednostki b20a3 
Autor Wiadomość

Auto:: bmw 3
silnik: 2.0
Mam pytanie o sens i opłacalność remontu jednostki b20a3. Kupiłem perle chciałem ja postawić tylko na koła ale auto stało 2 tyg przeszło na warsztacie tam sie poddali i teraz znalazłem mechanika który robił perle z b20a3. koszt wyremontowania silnika kompletnie góra dół robota 2.5 tys plus części myśle ze 4 maks plus malowanie komory tez jakaś tam kasa kosztu nie znam jeszcze bawić sie czy darować sobie ten pomysł

25 sie 2015, 21:41
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
pomalowanie komory będzie droższe niż wyjęcie/włożenie silnika bo rozebranie całej komory a później złożenie jej jest upierdliwe a jeśli masz ALB to już przerost formy nad treścią. Nie lepiej już w tej cenie włożyć 16V??

25 sie 2015, 22:29

Auto:: bmw 3
silnik: 2.0
Mam bardzo duża glebę a słyszałem ze to może być problem przy 16 i h22 i mam mały dylemat na h22 teraz kasy nie mam a wkładać 16 pomijając to ze jej moc wykorzystał bym tylko na eskach trochę sie nie opłaca. Tak jak mowię glebę mam straszna i szybko nie pojezdze

25 sie 2015, 22:50
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
feszczi napisał(a):
Mam bardzo duża glebę a słyszałem ze to może być problem przy 16 i h22 i mam mały dylemat na h22 teraz kasy nie mam a wkładać 16 pomijając to ze jej moc wykorzystał bym tylko na eskach trochę sie nie opłaca. Tak jak mowię glebę mam straszna i szybko nie pojezdze

Co Ty pier...dzielisz? H22 rozumiem ale oryginalne 16v? Przecież to jest ten sam silnik co masz tylko głowica jest inna a więc wysokość miski olejowej nad ziemią tez jest taka sama. Za 4 tysiące zrobisz swapa na 16v. Jak chcesz przyoszczedzic to po prostu zmień silnik i kup używane B20A3 albo B20A4. Wydasz maks 1 tys zł + parę stawek na przełożenie. Przy okazji wymień rozrząd i podstawowe uszczelki i ciesz się jazdą. Bez sensu jest pakować 4 kafle w remont, który niekoniecznie się musi powieść.

26 sie 2015, 8:19

Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
Ale kolega kiedys wspomniał ze posiada prawie cala jednostkę a9 lecz nie ma dołu i
Nie warto bylo mu kupic dół od a9 i cieszyć sie z jazdy ? :) w najgorszym wypadku wyremontować dół od a3 wsadzić gore od a9 i po sprawie (sam stwierdził ze szybko jeździ nie bedzie wiec moze by troszkę posmigał na tym modzie :),)

26 sie 2015, 16:52

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
może dobrym pomysłem byłoby poszukać zdrowego dawcy (silnik) blacha mogłaby być zżarta, mieszkasz w Szczecinie to masz blisko do Niemiec, może tam udałoby się ustrzelić jakąś niedrogą 16V, miałbyś wtedy wszystko plug&play :)

27 sie 2015, 9:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]