Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
pompa paliwa 
Autor Wiadomość

Auto:: Honda Prelude 3 gen
silnik: B20A3
drajwer napisał(a):
prelude3gen1990 napisał(a):
kupiłem jeszcze inne gaźniki, chciałem podmienić ale nie za bardzo mam czas
jak tylko ogarnę je zobaczymy może naprawdę coś w tych gaźnikach nie halo

tylko dlaczego dobrze chodzi na LPG?

Bo tylko zapłon ma wpływ na pracę silnika na gazie. Znasz jakieś auto, które po założeniu gazu chodzi lepiej na benie niz na gazie? Ja nie. Poza tym które elementy gaźnika wpływają wg ciebie na pracę gazu i benzyny? Mało które. Gaz po prostu przelatuje do kolektora ssącego i ważne żeby tylko układ był szczelny. Do zmieszania benzyny z powietrzem potrzeba bardziej skomplikowanego układu.

I naucz się k.wa edytowac posty...

dobra dobra :) kolega zawsze musi mnie tak zjechać
nie pierwsze forum i nie pierwszy post

pisałem że alfą i omegą nie jestem ale sam tez potrafię coś zrobić
oddać do mechanika auto to nie sztuka, ale samemu zrobić i mieć satysfakcję - bezcenne

a jak coś rozp... to tylko będę zły na siebie

dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc

10 mar 2015, 21:47
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
drajwer napisał(a):
Bo tylko zapłon ma wpływ na pracę silnika na gazie. Znasz jakieś auto, które po założeniu gazu chodzi lepiej na benie niz na gazie? Ja nie.

Po pierwsze prawie każde? ;) Po drugie nie tylko zapłon ma wpływ - chyba, że mówimy o gaźnikowcach, bo w przypadku wtrysku ma wpływ dokładnie wszystko to samo co na jazdę na benzynie.

Moje BA2 czy z Blosem czy jak obecnie z sekwnecją na benzynie nie pozostawia złudzeń. Co z tego, że gaz jest dobrze wystrojony, a wykres to potwierdził? W CG4 różnica jest mniej odczuwalna, ale mimo wszystko idzie ciut lepiej na benzynie. Auto na gazie może być zbliżone osiągami do benzyny, ale nie spotkałem się z sytuacją żeby samochód zaczął gorzej jeździć na benzynie niż na gazie po założeniu gazu.

Mowa oczywiście o sekwencji i sytuacji, że auto ma w dalszym ciągu jeździć dobrze na benzynie. Chyba.... że ustawia się i stroi auto wyłącznie pod gaz - przyspieszając agresywnie zapłon - wtedy tak, ok, na LPG będzie chodzić lepiej. Tylko co z tego jak na benzynie mamy ryzyko pojawienia się spalania stukowego... a biorąc pod uwagę, że silniki nie mają knock sensora, to moim zdaniem nie warto.

12 mar 2015, 11:58
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Piter, pisząc, że auto chodzi lepiej na gazie niż na benzynie chodziło mi o kulturę pracy. :) Większość aut po założeniu gazu zaczyna trochę gorzej pracować na benzynie. Fakt, że może przesadziłem bo jak sięgam pamięcią to faktycznie proporcje mogą być nawet odwrotne ale chodzi o pewną zasadę, że prosta instalacja gazowa (miksery czy blos) nie sterowana komputerem czyli taka jak się zakłada do EXów jest prostsza w swojej konstrukcji niż najzwyklejszy gaźnik, o wtrysku nie wspominając. Dlatego elementy odpowiedzialne na zasilanie benzyną nijak się mają do pracy auta na gazie. I tu przykładem jest B20A3 lub A4, które po uszczelnieniu układu dolotu powietrza mogą na gazie chodzić bezbłędnie ale na benie już nie.

12 mar 2015, 20:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2