| Autor |
Wiadomość |
|
Lukas_H_
Auto:: p3g
silnik: B20A9
|
Witam! W marcu zostanę szczęśliwym tatusiem  Nieszczęście w tym że nie stać mnie na utrzymanie dwóch samochodów, a nie chce się pozbywać się preludy  . I tu pytanie do tatusiów. Jest możliwość zamontowania fotelika z tyłu, założenie pasów trzypunktowych?
|
| 14 wrz 2013, 22:54 |
|
 |
|
Lukas_H_
Auto:: p3g
silnik: B20A9
|
|
| 14 wrz 2013, 22:55 |
|
 |
|
plewis
Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
|
jest możliwość
_________________ pozdrawiam Plewis
|
| 14 wrz 2013, 22:57 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
|
Jeśli oryginał to kwestia ceny. Ja mam w czerwonej. W białej też miałem. Były w większości wersji poza niemiecką. Można też pokombinować z rzeźbą z innego auta albo zaadoptowaniem przednich pasów na tył.
_________________ Części do prelude III gen
|
| 15 wrz 2013, 9:33 |
|
 |
|
plewis
Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
|
raczej nie można ,bo nie będą działać -tylne pasy są przymocowane pod kątem ,a nie pionowo jak przednie i uniemożliwi wysuwanie pasa... http://www.fotoload.pl/index.php?id=75d ... 11fc20c380-szukaj swapa oryginalnych pasów na tył -włącznie z tapicerkami nie powinny przekroczyć słynnych 500zł... 
_________________ pozdrawiam Plewis
|
| 15 wrz 2013, 12:26 |
|
 |
|
Yreq
Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
|
Przy pasach lepiej nie rzeźbić  ori
_________________ Masz coś zrobić? zleć to komuś Chcesz porządnie? zrób to sam
|
| 15 wrz 2013, 16:51 |
|
 |
|
aga75
Aktywny Zlotowicz
Dołączył(a): 19 mar 2013, 10:51 Posty: 152 Lokalizacja: Goleniów
Auto:: Honda Prelude Mazda Premacy
silnik: B20A4 1.8
|
Z tyłu można bezpiecznie wozić dziecko w foteliku przy pasie biodrowym.Wożę tak kilka lat dziecko-ci,podstawą są wewnętrzne pasy w foteliku,i dobra regulacja przy wpięciu go ,tzn,żadnych luzów.Fotelik z malutkim dzieckiem tzw.kołyskę ,można przecież z powodzeniem wozić na przodzie.
|
| 16 wrz 2013, 12:05 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
|
Aga, Kici dziewczynki są już na tyle duże, ze zamiast fotelików dajemy im poddupniki. Pasy biodrowe nie maja napięcia i trzymają tylko za brzuch dlatego w życiu nie wybrałbym się z nimi w trasę bez pasów trzypunktowych. Przy samych biodrowkach i zderzeniu czołowym miałbym z tyłu dwa trupy bo albo by z tych pasów wyleciały albo by im kręgosłupy polamalo. Jeśli jest możliwość założenia bezpiecznych czyli trzypunktowych pasów z tyłu to trzeba z niej skorzystac nawet jeśli mialobyto kosztować 500zl. Nie wiem jak jest z fotelikami i możliwością bezpiecznego ich zamontowania na pasy biodrowe. Jeszcze takich fotelików nie widziałem. Widziałem za to zdjęcia z trupami pasażerów w samochodach po dzwonach - bez poduszek, niepozapinanych lub w samochodach bez stref zgniotu. Czasem lepiej auto wymienić - na nowsze i bezpieczniejsze...
|
| 16 wrz 2013, 12:18 |
|
 |
|
Domel
Dołączył(a): 28 paź 2012, 12:55 Posty: 945 Lokalizacja: Brzeg / opolskie
Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
|
przecież fotelik dla dziecka posiada własne pasy, więc chyba jest możliwość przymocować go do siedzenia za pomocą pasa biodrowego aby trzymał się sztywno?
| 16 wrz 2013, 12:40 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
|
Są też fotele bez zaglowkow i samochody z klockami hamulcowymi z drewna ale to nie oznacza, ze należy takimi autami jeździć. Jeśli ktoś dba o bezpieczenstwo dziecka to nie wsadzi go do takiego fotelika o jakim piszesz Domel. Mój brat planuje trzecie dziecko i od razu zamierza wymienić swoją siedmioosobowa kie na vana z trzypunktowymi pasami dla wszystkich trzech foteli z tyłu. Wszystko zależy od poczucia bezpieczenstwa. Mam kolegę, który przejechał tysiąc kilometrów z poltorarocznym dzieckiem na rękach żony a nie w foteliku. Powiedziałem mu co o tym myślę ale ważniejsze dla niego było żeby dziecko nie płakało. Autem jechali w pięć osób i nikt nie mial zapietych pasów, z kierowcą włącznie. Dla mnie głupota, dla innych normalka. Podobnie jest z fotelikami. Tylko w ich przypadku przepisy zezwalają żeby wozić dzieci w takich, które mocuje się na pasy biodrowe.
|
| 16 wrz 2013, 14:57 |
|
 |
|
Domel
Dołączył(a): 28 paź 2012, 12:55 Posty: 945 Lokalizacja: Brzeg / opolskie
Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
|
to ja nie wiem o jakich fotelikach piszesz, bo ja po wpisaniu w google "fotelik samochodowy" widzę obrazy fotelików jakie miałem na myśli..., pasem z auta przypina się fotelik do siedzenia, który posiada własne zapięcie dla dziecka no chyba, że masz na myśli starsze dzieci, ale jak zauważyłem mowa była o nowo narodzonych, po drugie jeśli pas biodrowy został dopuszczony do używania w samochodzie to spełnia jakieś tam normy bezpieczeństwa, może w dzisiejszych czasach to standardem jest co innego, ale nie zapominajmy ile Prelude ma lat, zresztą z tyłu nie uderzasz głową w kierownicę, twardą deskę czy też szybę https://www.google.pl/search?q=fotelik+ ... 4QTzm4GABQ
| 17 wrz 2013, 0:21 |
|
 |
|
aga75
Aktywny Zlotowicz
Dołączył(a): 19 mar 2013, 10:51 Posty: 152 Lokalizacja: Goleniów
Auto:: Honda Prelude Mazda Premacy
silnik: B20A4 1.8
|
Domel masz rację,fotelik ze swoimi niezaleznymi pasami,jest mocowany w preludzie pasem biodrowym i jest ok. Darek ,wiem ,że bezpieczeństwo dzieci jest ważne ,ale takie foteliki są bezpieczne.Co innego to o czym pisałeś ,tzn,dla starszyc dzieci sam podest,wtedy muszą być pasy trzypunktowe.Troszkę z tą katastroficzną wizją poleciałeś do przodu.Statystyki mówią ,matka z dzieckiem jedzie w jak najbardziej przepisowy sposób,no chyba ,że mnie ktoś ,,wpieni'' na drodze 
|
| 17 wrz 2013, 22:29 |
|
 |
|
michapa
Auto:: p3 poli
silnik: b20a5
|
Gratulacje dla kolegi! Ja szukam pasów 3 punktowych na tył od długiego czasu. Tylko raz wiozłem mojego młodego preludą wraz żoną. Nie było mowy o zapięciu fotelika typu "maxi cosi" w biodrówki wiec wleciał siedzieć do przodu, tak zamontowany fotelik blokuje osobę siedzącą z tyłu , bo trzeba go odpiąć żeby wysiadła lub kierowca musi wysiadać. Poza tym wtedy dzieckiem zajmuje się kierowca co tez nie jest za fajne. Ogólnie współczuję tym co tak jeżdżą na codzień. Wracając do pasów to słyszałem ze jest tam jakaś blacha - mocowanie (trójkąt?!) która daje możliwość je zamontować, jakby ktoś rozwinął wątek to byłbym wdzięczny. Gdybym dorwał taki komplet mógłbym się podjąć jego skopiowania dla dobra ogółu, jednak narazie go na oczy nie widziałem.
|
| 07 paź 2013, 21:52 |
|
 |
|
dzonygood
Dołączył(a): 20 gru 2012, 10:47 Posty: 278 Lokalizacja: Inowrocław
Auto:: P3G
silnik: B20A3
|
jestem za pomyslem michapa. też by mi się takie pasy bardzo przydały 
|
| 07 paź 2013, 22:02 |
|
 |
|
michapa
Auto:: p3 poli
silnik: b20a5
|
Tak to wygląda w manualu. Nie pamiętam czy ta "blacha" mocowanie jest w każdej pralce po zdjęciu boczku? 
|
| 07 paź 2013, 22:20 |
|
|