Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
stuki od strony pasażera 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude III i Alfa Spider
silnik: B20A3
witam
pojawił się ostatnio następujący problem
pojawily się dość regularne stuki od strony pasażera z przodu w zawieszeniu?najpierw tylko przy skręcie w lewo,teraz już jest również przy jeździe na wprost,stuki są tylko przy dodaniu gazu,przy puszczeniu gazu stuk całkowicie zanika
problem jest o tyle złożony że po sprawdzeniu zawieszenia nic nie wykazuje nadmiernego luzu,sprawdzono dokręcenie maglownicy,drążek kierowniczy-brak luzu na tzw jabłuszku , podniesiono auto na kobyłki by sprawdzić przegub wewnętrznym-żadnego stuku
wspomnę iż stukanie nie zawsze jest od samego początku jak auto jest zimno,zaczyna się od delikatnego postukiwania co jakiś czas,a ja zacznie stukać(bardzo mocno) to kierownica cała drży i nie idzie jechać.

najbardziej podejrzany był przegub wewnętrzny,ale nic na to nie wskazuje,podnosząc auto na kobyłki,włączając jedynkę i dodając gazu brak stuków
dodam iż stuk jest bardzo intensywny,porównywalny jak by ktoś młotkiem od strony nadkola walił

ma ktoś jakieś pomysły?

08 gru 2014, 19:38
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
w ten sposób nie sprawdzisz przegubu wewnętrznego, musisz chwycić dłonią za przegub na podniesionym aucie i drugą ręką kręcić kołem tył/przód, wtedy jesteś w stanie oszacować czy jest wybity przegub wewnątrz. Pamiętaj też, że może być wybity w tylko na pewnej głębokości a podnosząc prele kamienie przegubu zmieniają swoje położnie

08 gru 2014, 20:04
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Jedyne co mi przychodzi do głowy to przegub zewnętrzny. Co za jełop pomyslał, że może to być przegub wewnętrzny? uszkodzenie przegubu wewnętrznego objawia się na dwa sposoby - pukanie przy wysprzęglaniu na pierwszym i wstecznym biegu i lekkie drżenie kierownicy przy prędkość rzędu 30 - 60 km/h/ Stukanie przy skręcie to przegub zewnętrzny - lewy przy skręcie w prawo i prawy przy skręcie w lewo Jak przegub jest mocno wyje.any to stuka i podczas jazdy prosto. Ale tylko przy załączonym napędzie i dodawaniu gazu. Jak wciśniesz sprzęgło i stuki znikają to masz odpowiedź, że to kwestia przeniesienia napędu a nie zawieszenia. Pierwszy lepszy mechanik z którym ja nie mam nic wspólnego powie ci to samo a usterka nie dotyczy tylko prelude ale każdego auta z przednim napędem.

08 gru 2014, 20:07

dodam iż stuki są tylko przy delikatnym skręcie,generalnie najbardziej stuka na wprost
przy kołach na maksa skręconych i kręceniu się w koło nie ma stuków żadnych,więc odrazu zewnętrzny dla mnie odpadl

08 gru 2014, 20:53

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
potwierdzam słowa drajwera, będzie to przegub zewnętrzny miałem ten sam problem, u mnie był do wymiany prawy

08 gru 2014, 21:35

ale czy przegub zewnętrzny najbardziej by nie hałasował przy skręcie?
zauważyłem że na zimnym silniku stuka dużo mniej....może przegub wewnętrzny dostaje temperatury od skrzyni i gdy smar jest luźniejszy luz jest dużo większy?nie wiem czy moja logika jest słuszna
ale miałem już wyj..bany przegub zewnętrzny w civicu i największa tragedia była przy parkowaniu na skręconych kołach itd

08 gru 2014, 23:30
Aktywny Zlotowicz

K.wa, ile to roboty wjechać na kanał i sprawdzić ręką luzy na przegubach... Z głupiej ciekawości bym to zrobił. A jeśli nie potrafisz sam tego ocenić to niech to zrobi mechanik. Przegub zewnętrzny może hałasować w różnym położeniu. U mnie w civicu odzywa się tylko przy kołach skręconych do połowy. Objawy wywalonego przegubu wewnętrznego już opisałem. A co ma do tego temperatura silnika? Cholera go wie. Może to w ogóle żaden z przegubów tylko mechanizm różnicowy skrzyni. Przyczyn może być wiele ale ocenić to tylko mechanik na miejscu a nie kilku fanów motoryzacji siedzących nocami na necie.

09 gru 2014, 8:19

potwierdzam,po wymianie przegubu zewnętrznego stuków nie ma

16 gru 2014, 22:39
Aktywny Zlotowicz

SOPELTomcat napisał(a):
potwierdzam,po wymianie przegubu zewnętrznego stuków nie ma

Brawo ! :piwo:

16 gru 2014, 22:41
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
No własnie miałem pisac ze wewnetrzne przeguby w preli sa nie do zajechania jak jest cala osłona i smar wiec wszelkie stuki i chrobotania przy zdrowej skrzyni to wina zewnetrznych.... Ale widze ze temat sie rozwiazał :)
tak na marginesie to zeby zwiekszyc trwałosc przegubow lepiej wladowac w nie jakis dobry smar a nie ten dołączony do zestawu bo ten przewaznie jest marnej marnej jakosci

17 gru 2014, 15:00
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
obniżenie zawiasu też zabija wewnętrzne, ja zabiłem 3 przeguby :P ale już mam na to patent :P

17 gru 2014, 20:58

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
Harry napisał(a):
ale już mam na to patent :P

cieszymy sie ;)

17 gru 2014, 21:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]