Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
czujnik termiczny szybkosci biegu jalowego 
Autor Wiadomość

Auto:: 3gen
silnik: b20A5,b20a9,h22a
Tak jak w temacie czy wie ktoś gdzie cos takiego znalezc?

18 cze 2014, 21:32

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
chodzi o silniczek krokowy czy o co pytasz

18 cze 2014, 22:30

Otóż H23A3 ma totalnie inny kolektor dolotowy od F18/F20, a to ze względu na zastosowanie IAB (Intake Air Bypass), czyli rozwiązania podobnego do systemu VIS w silnikach KV6.

U mnie zawór temiczny jest pod przepustnicą - testy w czasie przerwy obiadowej.

Generalnie opis usterki zgadza się idealnie z problemami Kamila, Kruchego (dawno temu, gdy miał jeszcze 623) i moimi i w sumie to jest logiczne.

Jeśli zawór termiczny nie domyka się w czasie nagrzewania i przepuszcza "lewe" powietrze za przepustnicę, to wskazanie z MAPu kłóci się z wskazaniami z czujnika położenia przepustnicy i czujnika temperatury, komputer wierzy czujnikowi MAP i w wyniku tego podaje większą dawkę paliwa i obroty rosną.
W pewnym momencie obroty osiągają poziom, przy którym komp myśli "hola, hola - mam ciągle zamkniętą przepustnicę, a tu już 2000 obr. - coś jest nie tak" i odcina wtrysk.
Obroty spadają, ale w pewnym momencie komp myśli "kurcze, jak nie podam benzyny, to silnik zgaśnie..." więc podaje i znów próbuje ustawić obroty jałowe, ale tu znów polega na informacji z czujnika MAP i cykl się powtarza.

Po obiedzie podejmiemy próbę demontażu dolotu i dostania się do wlotu powietrza do tego zaworka. Jeśli po zatkaniu go wszystko wróci do normy - TO TO!!!

Potem już tylko znalezienie sprawnej używki (nówka to minimum 500 zł + 50 zł uszczelki + montaż).

coś takiego znalazłem i jestem ciekawy czy taki czujnik jest też w b20a9 i gdzie on się znajduje

tu jest link jak to wygląda

http://www.accordklubpolska.pl/index.ph ... 5%82owych/

19 cze 2014, 14:00

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
w prelude jest mniej więcej podobnie jak w accordzie, posłużę się przykładowym zdjęciem z jakiegoś silnika znalezionym w necie
zawór IACV - silniczek krokowy
zawór FITV - zawór termiczny szybkiego biegu jałowego, szerzej o co chodzi w tym zaworku można znaleźć w tym temacie http://www.civicklub.pl/forum/showthrea ... 16a2/page2

Obrazek

jest jeszcze czujnik położenia przepustnicy, który bardzo często ulega awariom zaznaczony na poniższym zdjęciu strzałką

Obrazek

ogólnie nie piszesz dokładnie o jaki silnik chodzi, nie jestem pewny ale chyba w H22 FITV jest przykręcony do przepustnicy, poniżej filmik https://www.youtube.com/watch?v=De7hE7e9_P4 także będzie różnił się umiejscowieniem w naszych BA4, a także w temacie accorda który przedstawiłeś

19 cze 2014, 15:55

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
furido, nie każdy to wie, ale mechaniczne (woskowe) zawory "Fast idle' Hondy mają regulację... także nie potrzebujesz ani nówki ani używki - regulujesz ten co masz. Na zaworze jest dekielek dokręcany dwiema śrubkami, wystarczy go zdjąć i masz tam dużą, dość specyficzną śrubę z 2 rowkami na obwodzie, na płaski śrubokręt. Ten zawór ma określony skok i po latach przylgnia się wygniata pozostawiając szczelinę, która puszcza lewe powietrze. Regulacją niwelujesz tą szczelinę i zawór się ponownie doszczelnia, a problem znika, powodzenia.

19 cze 2014, 22:35
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
Dokładnie tak jak Preludolec pisze. Trzeba trochę cierpliwości żeby ten zawór wyregulować. Istotne jest też to, że powinno się to robić na zimnym (nie ostygniętym - tylko zimnym) silniku i przed każdą regulacją zresetować komputer. Ja miałem taki objaw, że po wymianie komputera na PH3 obroty na ssaniu wskakiwały na lekko ponad 2000rpm. Preludolec podsunął mi to rozwiązanie i metodą prób i błędów oraz kilku podejść ustawiłem to jak należy.

Dobra rada - dokręcając zawór zgodnie ze wskazówkami zegara zmniejsza się obroty ssania. Warto zapamiętać punkt początkowy i robić to stopniowo (np. o 90-180 stopni, nie więcej) i patrzeć co się dzieje.

20 cze 2014, 1:30

Wielkie dzięki za podpowiedz z tym zaworem, bo ja juz nie mam sily od roku zmagam sie z problemem wariowania na obrotach szczerze powiedziawszy to myslalem ze juz mu sie znudzi i da spokuj nie będzie mnie denerwowal. Obroty skaczą miedzy 800-2000 a ja juz nawet wywalilem cala instalacje gazowa bo myslalem ze moze cos w elektryce jest kombinowane. Wymienilem przepustnice silniczek czujniki temperatury podciśnienia posprawdzalem i nic chyba z 5 razy plukalem uklad chlodzenia bo moze gdzieś sie zapowietrza. A teraz trafilem na ten zawor bądź ten czujnik przy przepustnicy zobaczymy co z tego wyjdzie. Z tego co czytalem o tym zaworku to tak jak by on za to odpowiadal pokrecimy i zobaczymy co i jak. A moze macie jeszcze jakieś sugestie co to moze byc jak niee ten zawor? Pozdrawiam i dzzieki dla preludolca i pitera

20 cze 2014, 8:11
Administrator

Acha. I regulacja na wyłączonym silniku. Tj. skręcasz trochę zawór, odpalasz, patrzysz jak jest i gasisz. W razie czego powtarzasz.

20 cze 2014, 11:10

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Piter, pozostaw furido miejsce na jego własne "próby i błędy", lepiej zrozumie działanie tego zaworu i w przyszłości naprawi taką usterkę z marszu. Zresztą Ty musiałeś regulować na zimnym silniku, bo chodziło głównie o zbicie obrotów na ssaniu, a Furido po prostu wariują obroty na biegu jałowym (choć pewnie ssanie też ma zbyt wysokie, bo to idzie w parze), więc może to robić spokojnie na ciepłym silniku aż zawór się doszczelni i "wariacje" ustaną. Jeśli chodzi o wyłączony silnik, to oczywiście tak wygodniej, bo o ile dobrze pamiętam zdejmując dekielek tego zaworu otwiera się go tym samym na maksa i obroty poszłyby pewnie pod 3 tys... poza tym kolega Furido ma chyba ten problem w silniku H22A, a tam zawór Fast Idle jest poziomo pod przepustnicą (a nie jak u nas pionowo z tyłu kolektora, gdzie zawór jest praktycznie na wierzchu), wiec dojście tam jest zdecydowanie utrudnione i kto wie czy nie skończy się na każdorazowym wymontowaniu tego zaworu do regulacji.

20 cze 2014, 12:11

Auto:: Accord III
silnik: B20A2/A7
Zdecydowanie lepiej jest go wykręcić i wymyć dokładnie. Przylgnia się wygniata pozostawiając szczelinę, ale lubi się także zakitować syfem (tam też przepływa powietrze). Sama regulacja jest banalnie prosta, ale jak to Grzesiu preludolec napisał najlepiej nauczyć się na własnych błędach. A przecież to nie wymiana np. paska rozrządu żeby ewentualne niepowodzenie skończyło się wiadomo czym :)

20 cze 2014, 19:06

wielkie dzięki jutro zaczne się bawić i mam nadzieje że to będzie to no i problem zniknie. A mój silnik to b20a9 pozdrawiam i dam znać czy to pomogło

20 cze 2014, 22:15
Administrator

preludolec napisał(a):
Piter, pozostaw furido miejsce na jego własne "próby i błędy", lepiej zrozumie działanie tego zaworu i w przyszłości naprawi taką usterkę z marszu. Zresztą Ty musiałeś regulować na zimnym silniku, bo chodziło głównie o zbicie obrotów na ssaniu, a Furido po prostu wariują obroty na biegu jałowym (choć pewnie ssanie też ma zbyt wysokie, bo to idzie w parze), więc może to robić spokojnie na ciepłym silniku aż zawór się doszczelni i "wariacje" ustaną. Jeśli chodzi o wyłączony silnik, to oczywiście tak wygodniej, bo o ile dobrze pamiętam zdejmując dekielek tego zaworu otwiera się go tym samym na maksa i obroty poszłyby pewnie pod 3 tys... poza tym kolega Furido ma chyba ten problem w silniku H22A, a tam zawór Fast Idle jest poziomo pod przepustnicą (a nie jak u nas pionowo z tyłu kolektora, gdzie zawór jest praktycznie na wierzchu), wiec dojście tam jest zdecydowanie utrudnione i kto wie czy nie skończy się na każdorazowym wymontowaniu tego zaworu do regulacji.

Masz rację. Niemniej jednak warto przy tym resetować ECU, bo bez tego regulacja jest nie do końca skuteczna. ECU musi się po prostu mieć jak nauczyć po regulacji. Przynajmniej w moim przypadku tak było i nie sądzę żeby tu było inaczej.

21 cze 2014, 0:57

Auto:: p3g
silnik: B20A9
Uwielbiam tematy, które kończą się "jak usunę usterkę to napiszę co było" :mur: .

08 sie 2014, 13:18

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Miałem problem z identycznie wariującymi obrotami w B20a5.
Problem leżał w FITV i być może EACV, tyle, że powodem był zapowietrzony ukł. chłodzenia :gwizdze:

11 wrz 2014, 8:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]