Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Dolot ze stożkiem B20A3 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude III '91
silnik: B20A3
Siema :piwo:

To ja się do Was zwracam z kolejną zagadką :)

Otóż po uszczelnieniu feralnych łączników gaźników, postanowiłem coś sobie pomodzić z dolotem.

I nie byłoby problemu z tym, gdyby rury dolotowe miały przekrój okrągły, a nie prostokątny.

Czy ktoś kiedyś dorabiał dolot do tego silnika i wie jak wykombinować przejściówkę ?

I uprzedzając komentarze typu "to bez sensu, dolot czeba liczyć a z gaziorów i tak nie wyciągniesz wincyj" informuję, iż nie chcę uzyskać przyrostu mocy, tylko przyjemny dźwięk dolotu :P

Z góry dzięki za rady sugestie i zdjęcia już gotowych dolotów, pozdro.

18 lis 2014, 23:15

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
mam kawałek rury z filtrem może coś z tego zmodzisz..;
viewtopic.php?f=11&t=2586

18 lis 2014, 23:40
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Dźwięk ledwo słyszalny (wiem bo miałem exy ze stożkiem i seryjnym dolotem) a strata mocy znaczna. Kibelrura ze stożkiem oslabi auto. No chyba, ze masz LPG z głosem, wtedy kibelrura ma sens. Chcesz się tak bawić to zmien auto. Chcesz tajnego dźwięku to kup cos co ma pod maska v6 lub v8. Jak chodzi tylko o moc to wsadz 16v albo zmien prele na mocniejsza. Ale nie rob jednego - dziecinady.

18 lis 2014, 23:44

Mówisz, że nie będzie nic słychać ? Zastanawiałem się właśnie jak to będzie brzmiało. Tym bardziej że tak czy srak musiałaby zostać pusta seryjna pucha filtra, która robiłaby w tym wypadku za komorę rozprężną.

A co do dźwięku samych dolotów, to miałem shorta ze stożkiem w swoim ej9 i byłem mega zadowolony z efektów (dźwiękowych oczywiście).

@plewis Taka rura jak najbardziej siadłaby, tylko :

a) nie znam jej wymiarów,
b) nie jestem w stanie sam spłodzić przejściówki, dlatego założyłem temat,
c) tam są chyba pourywane króćce od odmy i czujnika, które i tak trzeba by było zaślepić. W przypadku A3 przewody pozostałyby w oryginalnych miejscach.

19 lis 2014, 0:20

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
dziury jesli jest potrzeba mozna nawiercic ,to nie problem... jak chcesz oddam za 70zł z wysyłką

19 lis 2014, 1:18
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
zaden problem dopasowac wyjscie puszki pod stozek. sciagasz puche ta metalowa i na długosci ok 1,5 cm kombinerkami kształtujesz mniej wiecej okrąg z tego prostokatnego wyjscia (nie musisz robic idealnego okregu bo gumowy łacznik skrecony opaską sie dopasuje) . Potem na to łacznik gumowy i opaska i juz masz wyjscie na kibelrure. Tylko pamietaj by wywalic ten grzybek co podnosi blaszke ciepłe zimne i dzure po nim, po osce klapki i odmie w basze od gazników zaslepic czyms ( ja miałem zaslepione blaszkami wklejonymi od srodka na epidiamie z poxipola) . potem musisz na obreb puszki przykleic np piankowa uszczelke od okien by szczelnie dolegała do blachy przu gaznikach (bo nie bedziesz miał stockowego fitra który to wszystko uszczelnia lub ze stockowego filtra wywalasz papier i wkladasz samą obudowe z tej dziurkowanej blachy. potem modzisz dolot z kibelrury lub jakejs amelinowej (ja miałem rure 75 mm ale wystarczy 65-70mm). ja mialem tak: 7 cm łacznika prostego, 5 cm rury, potem guma harmonijkowa dolotu z forda tranzita, 30cm rury i mały stozek

Obrazek

19 lis 2014, 13:08
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Gumowe kolanka są dostępne na allegro i w sklepach tuningowych w każdym możliwym wykrzywieniu i średnicy. Do tego dają cybanty gratis. Rura w hydraulicznym wraz z osłoną termiczną i można mieć dolot w cenie 100zł z filtrem. Wracam tylko do pytania - po co jeśli się nie ma blosa... Ani to wygląda ani nie dodaje mocy... Ja się generalnie wstydze takiego rozwiązania ale inaczej nie mogłem wsadzić blosa. Wolałem kibelrurę niż inną rzeźbę opartą o niszczenie seryjnego dolotu.

19 lis 2014, 17:32

Coraz dalej jestem od robienia tego dolotu. Nie chciałem żadnych kibelrur, tylko ładnie dopasowane kolanko ze stożkiem na końcu. I wiem, że nie ma żadnego problemu z dokupieniem dowolnych kolanek i rur różnej średnicy. Nie musi być też za półdarmo. Istotą problemu jest sposób połączenia seryjnej puszki dolotu (bez jej niszczenia !) z rurą od stożka.

drajwer, rozumiem, że nic tam nie doginałeś ani nie ciąłeś, tylko złączyłeś rurę z seryjną puszką przy pomocy łącznika gumowego i opasek ? A odpowiadając na pytanie "po co?" : dla zabawy, bo chcę spróbować, bo tak. Jeżeli będzie gorzej, to wypie**ole to wszystko i wrócę do serii :)

mały, rozwiązanie dość brawurowe, ale dzięki za szczegółowy opis :) nie rozumiem tylko po co wywalać grzybek od powietrza ciepłego, przecież ta część dolotu zostaje seryjna ( w mojej głowie przynajmniej ) :)

I dzięki chopy za rady ;) Jak coś jeszcze Wam do głów przyjdzie to pisać :)

19 lis 2014, 18:13
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
kalim napisał(a):
Coraz dalej jestem od robienia tego dolotu. Nie chciałem żadnych kibelrur, tylko ładnie dopasowane kolanko ze stożkiem na końcu. I wiem, że nie ma żadnego problemu z dokupieniem dowolnych kolanek i rur różnej średnicy. Nie musi być też za półdarmo. Istotą problemu jest sposób połączenia seryjnej puszki dolotu (bez jej niszczenia !) z rurą od stożka.

drajwer, rozumiem, że nic tam nie doginałeś ani nie ciąłeś, tylko złączyłeś rurę z seryjną puszką przy pomocy łącznika gumowego i opasek ? A odpowiadając na pytanie "po co?" : dla zabawy, bo chcę spróbować, bo tak. Jeżeli będzie gorzej, to wypie**ole to wszystko i wrócę do serii :)

mały, rozwiązanie dość brawurowe, ale dzięki za szczegółowy opis :) nie rozumiem tylko po co wywalać grzybek od powietrza ciepłego, przecież ta część dolotu zostaje seryjna ( w mojej głowie przynajmniej ) :)

I dzięki chopy za rady ;) Jak coś jeszcze Wam do głów przyjdzie to pisać :)

A po to sie wywala grzybek zeby bylo tylko zimne powietrze a grzybek otwiera i zamyka klapke ktora puszcza brudne i horace powietrze z oslony kolektora a nawet jak zamknie to klapka wogole noe jest szczelna i i tak troche horacego powietrza sie dostaje do dolotu i nie jest ono przefiltrowane bo stozek masz dalej niz filter w puszcze. Dlatego tak sie robi.No i puszka tak jak napisalem musi byc szczelna bo co za sens ma stozek skoro silnik lapie brudne lewe powietrze za filtrem wprost do gaznikow. Skoro nie chcesz psuc to sie nie da i zostan przy serii bo tylko zajedziesz gazniki i pogorszysz osiagi

20 lis 2014, 18:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]