Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
wspomaganie 
Autor Wiadomość
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
Jak Prela postoi przez jakiś czas na mrozie gdy jestem w pracy to zamarza mi wspomaganie. W ogóle nie działa i jakby magiel zamarzał bo kręci się ciężej niż bez wspomagania. Musi postać kilka minut z lekkimi obrotami około 1500rpm przez jakieś 5minut i dopiero wspomaganie działa. Miał ktoś z was coś takiego?? Co to może być?? Jutro wymienię olej to może zadziała

07 sty 2015, 21:09

Auto:: ba,cb,ab
silnik: 12/16v.
Harry napisał(a):
Jutro wymienię olej to może zadziała

Pytanie kiedy był ostatnio wymieniany :)
Wymień na psf Honda - ok 170 zł.

07 sty 2015, 21:19
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
Ja lałem zawsze zwykły orlenowski ATF i nigdy nie miałem zadnego problemu ze wspomaganiem . nawet przy -28 :) a koszt dziesieciokrotnie mniejszy od psf-u

07 sty 2015, 21:35

maly2001 napisał(a):
Ja lałem zawsze zwykły orlenowski ATF i nigdy nie miałem zadnego problemu ze wspomaganiem . nawet przy -28 :) a koszt dziesieciokrotnie mniejszy od psf-u

Jedno zalanie atf-u do skrzyni w audi i auto pojechało na złom.
Dziękuję.

07 sty 2015, 22:07
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
to zależy jaki atf wlaliście do audi, jeśli ravenol atf 4+ to się nie dziwię. Ja wymieniałem u siebie jakieś 2lata temu olej we wspomaganiu na atf 3

07 sty 2015, 22:23

Harry napisał(a):
to zależy jaki atf wlaliście do audi, jeśli ravenol atf 4+ to się nie dziwię.

Szczerze - nie pamiętam.
Generalnie do skrzyń i wspomagania tylko płyny hondowskie.
Może i drożej niż orlen itp., ale zawsze praca skrzyni czy układu wspomagania się poprawiała - w moim przypadku.

07 sty 2015, 23:12

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Ja się szarpnąłem i zalałem ostatnio w swojej BA2 Hondowskiego PSF'a i nie wiem czy to zasługa płynu czy czegoś innego, ale wspomaganie po prostu miażdży, kierownica chodzi jakby nie była z niczym spięta. Warto chyba przyinwestować, bo układ wspomagania Hondy jest specyficzny i powinno się lać dedykowany płyn, jak nie oryginalny to chociaż z zamienników, Kleen Flo ma płyn dla Acury/Hondy i u ojca w IV genie ten płyn się sprawdzał. Podobno chodzi o uszczelnienia w układzie, są wrażliwe na tzw uniwersalne płyny i nawet jeśli po zalaniu takowego nie ma problemu, to prędzej czy później może się pojawić.

07 sty 2015, 23:23

nikolai66 napisał(a):
Harry napisał(a):
to zależy jaki atf wlaliście do audi, jeśli ravenol atf 4+ to się nie dziwię.

Szczerze - nie pamiętam.
Generalnie do skrzyń i wspomagania tylko płyny hondowskie.
Może i drożej niż orlen itp., ale zawsze praca skrzyni czy układu wspomagania się poprawiała - w moim przypadku.

Darku, co do skrzyń to się nie zgodzę, lałeś na pewno MTFa to wiesz jaka to jest woda... a teraz popatrz w manualu jakie lepkości do skrzyń zaleca Honda w latach 86-91. Ja na przykład zalałem ostatnio skrzynie Motulem 300V 5W40 z dodatkiem Ceratec Liqui Moly i np lekkość zmiany biegów mnie po prostu zadziwia. MTF owszem, ale do nowszych skrzyń. W mojej byłej, a Twojej teraźniejszej ;) jest/był zalany oryginalny MTF i jak pamiętam to nie byłem nim zachwycony.

07 sty 2015, 23:36

preludolec napisał(a):

Darku, co do skrzyń to się nie zgodzę, lałeś na pewno MTFa to wiesz jaka to jest woda... a teraz popatrz w manualu jakie lepkości do skrzyń zaleca Honda w latach 86-91. Ja na przykład zalałem ostatnio skrzynie Motulem 300V 5W40 z dodatkiem Ceratec Liqui Moly i np lekkość zmiany biegów mnie po prostu zadziwia. MTF owszem, ale do nowszych skrzyń. W mojej byłej, a Twojej teraźniejszej ;) jest/był zalany oryginalny MTF i jak pamiętam to nie byłem nim zachwycony.

A ja nie narzekam, nie zauważyłem żeby cos było nie tak, biegi wchodzą prawidłowo/ lekko :)

Co do starszych skrzyń- do ba4 z 88 EX'a wlałem motula 6100 - problem z redukcją z 3 na 2 niemal znikł, a po wlaniu MTFa to była praktycznie zupełnie inna skrzynia, bez żadnych dźwięków, haczenia czy problemów z wrzucaniem biegów.

W ba4 z 89 16v wymieniłem 5 letni mtf na półsyntetyk - i jest niestety o wiele gorzej :/

Przy najbliższej okazji wypróbuję Twoją mixturę :)

08 sty 2015, 0:07
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
W Księzniczce , ktora zapewne wiekszosc kojarzy zalalem orlenowski ATF. Do tego była krótsza chłodniczka z preli IV i nigdy nie było problemów... W czerwonej ten sam olej ATF z orlenu i jak robiłem pierwszy za mojej kadencji przeglad to jak diagnosta wsiadał do odpalonego auta zeby sobie sam wjechac na kanał i chwycił sie kiery opadając swym grubym cielskiem w niski fotel powiedział: heh, z takim luzem układu kierowniczego to niestety nie bedzie dalszego badania... Ja na to ze bedzie bo to nie luz tylko wspomaganie... jarał się działaniem kiery przez nastepne 10 min jak dziecko dżdżownicą w piaskownicy.... od tego momentu nie lałem nic innego do wspomagania bo nie było potrzeby... po ponad roku postoju u bob3ra, po swapie, ten sam płyn we wspomaganiu dalej miał te same własciwosci i wspomaganie nic nie straciło ze swojej "mocy"...

08 sty 2015, 0:14
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
Do wspomagania tylko PSF lub zamiennik. ATFu nie powinno się lać. Harry - Tobie najprawdopodobniej któryś z zaworów się przycina. Mi się to zdarzało, ale przy mrozach przekraczających 20 stopni. W jedną stronę kierownica chodziła ciężej. Ustępowało zawsze po rozgrzaniu. Zacząłbym od zalania porządnego płynu, a nie ATF do wspomagania, bo to wszyscy leją w Golfie.

Co do skrzyni - nie sposób mi polemizować z Grześkiem, ale ja u siebie po zakupie auta najpierw zalałem 10W40 jak dopuszczał manual, ale potem wymieniłem go na MTF przy przebiegu około 160 tysięcy. W okolicach 200 tysięcy został wymieniony ponownie na MTF. Nigdy nie miałem problemów ze zmianą biegów ani nie narzekałem na to jak chodzi skrzynia. Być może faktycznie na czymś innym chodziłaby lepiej, ale na pewno jej się nic nie stało, a olej zlewany był zawsze w bardzo dobrym stanie.

08 sty 2015, 1:34
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
W swoim AAB miałem to samo co Harry. Na mrozie auto musiało się lekko zagrzać żeby można było ruszyć kierą. Raz nie chciało mi się czekać i szarpnąłem nią mimo dużego oporu i ... wystrzeliło mi korek od zbiorniczka wyrównawczego płynu wspomagania. Do wspomagania zawsze lałem czerwonego ATFa, tego samego co do automatycznych skrzyń. Wspomaganie chodziło tak samo lekko jak w innych prelach. Ale nie jaram się już wspomaganiem w preli bo jeździłem nowszymi autami. Najlepiej kiera chodziła w jaguarze S-type. Ale miło zaskakuje wspomaganie w nowych autach klasy średniej i niższej, np. hyundai i30 czy nissan qashqai. Ale tam jest wspomaganie elektryczne więc to zupełnie inna bajka. ;)

08 sty 2015, 9:36

Pamiętam sytuację jak na przeglądzie przy szybkich ruchach kierownicy lewo-prawo płyn również wybił mi przez zbiorniczek wyrównawczy i jestem na 99% pewien, że układ nie był wtedy zalany PSFem (co tam siedziało to też nie wiem, bo układ zalewany był za kadencji mojego dziadka), może właśnie dlatego? Na MTFie skrzynia chodziła poprawnie, ale odniosłem wrażenie, że częściej występowały zgrzyty przy wrzucaniu np 1 czy wstecznego. Czasem, ale to wręcz incydentalnie miałem problem z wbiciem biegu, a nie pamiętam, żeby takie objawy działy się "przed", więc nadal uważam, że MTF jest zbyt wodnisty do naszych skrzyń choć to na pewno b dobrej jakości olej i szkód nie wyrządzi. Darku, co do mojej aktualnej mixtury w skrzyni to zobaczymy, o ile jestem póki co b zadowolony z jej pracy to myślę, że to głównie zasługa stanu skrzyni i Motula, Ceratec działa raczej zapobiegawczo niż "naprawczo", po prostu ma zmniejszyć przyszłe zużycie elementów i w takim celu go tam wlałem. Zresztą gdyby miał cokolwiek poprawić to szybko tego nie uświadczę, bo efekty zaczynają być odczuwalne dopiero po paru tys km, a BA2 cieszę się sporadycznie. Wlałem resztę tego środka do mojego mocno wysłużonego D16A9 w Civicu, który pomimo iż trzyma moc (136 kuca zmierzone, ze zwykłym mikserem LPG w dolocie) to za grosz mu kultury pracy i luzy są zdecydowanie słyszalne. Zobaczymy jak tutaj popisze się Ceratec w dłuższym terminie. Jakoś wierzę w ten środek, w ogóle mam zaufanie do Liqui Moly i wiem, że gówna na rynek nie wypuszczają.

08 sty 2015, 11:00
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2012

Auto:: Prelude BA4
silnik: B20A9 , J35A1
Co do automatycznej skrzyni pierwszy raz kupiłem hodowski ATF ale nic sie nie poprawilo. Wyczytalem na amerykańskim forum Odyssey zeby zalać Valvoline Max Life ATF ze jest najlepszy do skrzyń po przejściach. I odpukać puki co jest ok.

08 sty 2015, 12:13

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
ja w wspomaganiu od 8 lat mam lotosa ATF II D jak do tej pory wspomaganie działa jak ta lala :)

08 sty 2015, 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona