Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Nowy nabytek - nie odpala 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude 3gen / VW Bora
silnik: B20A3 / 1.9 TDI
Witam wszystkich! :D
W tym tygodniu będę kupował Prele 3gen, byłem już wcześniej oglądac i zaliczkowac samochód i okazalo się ze auto nie odpala (dzień wcześniej NIBY jeździło) brakło niby PB i od tego czasu nic.
To będzie moj pierwszy kontakt z honda, dlatego jestem zielony :torba:
Problem jest taki, auto posiada instalacje LPG, na benzynie po wlaniu 5l PB na początku silnik jakby kaszlał, tak reagował na pedał gazu, po kilku próbach odpalenia kręci już tylko rozrusznik, pod maską czuć benzynę, nie sprawdzałem świec ani jak wyczytałem nie przelutowalem przekaźnika bo auto jeszcze stoi u sprzedającego. chciałem spytać, bo martwi mnie zero reakcji na cokolwiek, nie chce kupić kota w worku bo sprzedający może mówić nieprawdę i moze to byc cos poważniejszego.
od czego zaczac? przekaźnik? wymiana swiec?
proszę o wyrozumiałość i szybka pomoc :|
PS: prela to B20A3
EDIT: aha i dodam ze auto stało przez 6 lat na parkingu policyjnym, moze to byc istotne

Ostatnio edytowano 09 mar 2015, 10:17 przez Edo, łącznie edytowano 1 raz

09 mar 2015, 4:22
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Przekaźniki i świece zostaw bo to prawie na pewno wina gaźnikow. Tak to już jest, że B20A3 nie lubi za bardzo gazu i jak się rzadko na benie jeździ to się zacierają membrany w gaźnikach i auto ma takie objawy jak opisujesz. Oczywiście mogę się mylić bo przyczyn może być wiele ale zabawa z gaźnikami do łatwych nie należy i ja bym taką prelę omijał szerokim łukiem. No chyba, że auto jest w cenie złomu ale tego nie ocenię bez zdjęć auta lub linka do ogłoszenia.

09 mar 2015, 9:45

kurde, niedobrze..
prela jest za 1500zl, ogólnie w super stanie jak na ten rok
gdzie dokupie takie membrany? jaki jest ich koszt?

09 mar 2015, 10:12

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
podejrzewam, że chodzi o tą z linka http://olx.pl/oferta/honda-prelude-3g-p ... 8YVFx.html

membrany są już niedostępne, a używki w 99% również, ogólnie jak Prelude jest za 1500 zł i stała 6 lat to sobie ją odpuść

lepiej jest szukać coś na wtrysku i na pewno nie za 1500 zł, bo to jeździć normalnie nie będzie bez konkretnego doinwestowania

09 mar 2015, 13:07

tak to ta :P
postanowiłem że kupię to auto, dlatego proszę o jakieś konkretne odpowiedzi a nie odradzanie zakupu, zdaje sobie sprawe że koszta beda duże.
czy kupno nowego gaźnika pomoze?
jutro auto będzie u mnie to będę mógł potrzebac :mrgreen:

09 mar 2015, 16:23

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
nie wiem czy pomoże, silnik musi obejrzeć ktoś kto się na tym zna, raczej nie pomożemy Ci na odległość, może na początek wykręć gaźniki i sprawdź w jakim stanie są gumowe króćce łączące gaźniki z blokiem

09 mar 2015, 17:17
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
Edo napisał(a):
tak to ta :P
postanowiłem że kupię to auto, dlatego proszę o jakieś konkretne odpowiedzi a nie odradzanie zakupu, zdaje sobie sprawe że koszta beda duże.
czy kupno nowego gaźnika pomoze?
jutro auto będzie u mnie to będę mógł potrzebac :mrgreen:

NIE! kupno gaznika nie pomoze bo są tam 2 gazniki zsynchronizowane... To pogrzebiesz troche wiecej niz ci sie zdaje... przede wszystkim hamulce po 6 latach stania na pewno potrzebują pełnej regeneracji(zaciski,tarcze klocki), wszystkie tuleje zawieszenia tez pewnie do wymiany... chodniczka wspomagania napewno jest juz rossypana... wilgoc w aucie i zapach nie do wyparcia po 6 latach stania.... ja bym sie zastanowił nad kupnem tego auta.... Swoja pierwsza prele kupiłem za podobna kwote po 2 latach stania, dołozylem pare klocków zeby stan techniczny poza blachą był zadawalajacy... blachy nie doczekała i poszła na zyletki.... jezeli buda jest ok to warto brac i wpakowac 16v ale nie licz ze za pare zlotych bedzie to wogóle sie odpychało i hamowało, a co wyjdzie w praniu to sie dopiero dowiesz jak ciezko osobie nie w temacie znalesc zamienniki w jakimkolwiek sklepie motoryzacyjnym .... jezeli juz to kupisz to dawaj na forum co potrzebujesz, jest kilka osób które sprzedaja czeci i kilka które ci doradza i podadza parametry czesci zeby uderzac do sklepu i dostac to co chcesza a nie to co katalogi mylnie podają czasami.

09 mar 2015, 19:05
Aktywny Zlotowicz

Mały, moje czarne BA2 tyle stało i to w trawie. Po przejechaniu kilkuset metrów i deptaniu środkowego pedału hamulce zaczęły działać. Olej zmieniłem na poboczu żeby nie zarżnąć silnika w drodze do domu bo w środku było szambo. Potem do wymiany poszły tarcze i klocki + wydech końcowy. Blacha była ok bo ktoś ją wcześniej dość solidnie zabezpieczył. Kilka miesięcy później łoiłem na 1/4 wszystkie III geny z 2.0 pod maską + seryjne V geny H22A5 :)

09 mar 2015, 19:58
Aktywny Zlotowicz

drajwer napisał(a):
Mały, moje czarne BA2 tyle stało i to w trawie. Po przejechaniu kilkuset metrów i deptaniu środkowego pedału hamulce zaczęły działać. Olej zmieniłem na poboczu żeby nie zarżnąć silnika w drodze do domu bo w środku było szambo. Potem do wymiany poszły tarcze i klocki + wydech końcowy. Blacha była ok bo ktoś ją wcześniej dość solidnie zabezpieczył. Kilka miesięcy później łoiłem na 1/4 wszystkie III geny z 2.0 pod maską + seryjne V geny H22A5 :)

A moja księżniczka po 2 latach wogóle nie chciała ruszyc bo tłoczki z zaciskami i klocki do tarcz sie zrosły jak zaprawa w fajermurze :)
sam potwierdziłes ze tarcze i klocki do wymiany jakies 250 zeta za tarcze na najtanszych zamiennikach, klocki 100 przy dobrych wiatrach najtansze... gorzej jak cylinderki złapało po takim czasie to gumki i tłoczki jakies półtorej stówki.... silnik to uj nawet jak uszczelniacze zaworowe zrobiły sie plastikowe to najwyzej bedzie dym ale bedzie jezdzic,,,, olej wymienisz ale gazniki itd to juz kiepsko... skoro juz niedomagaja to wd40 nie pomoze a wiadomo ile jest osob ktore to ogarniaja. na wstepie zeby to ruszyło jakies 700 zeta....liczac wlasną robocizne... :)

Ostatnio edytowano 09 mar 2015, 20:20 przez maly2001, łącznie edytowano 1 raz

09 mar 2015, 20:12
Aktywny Zlotowicz

Nie odstraszaj. Dobrze, że znalazł się ktoś kto ma zapał żeby ogarnąć to auto i uratować przed zezłomowaniem. Ja tam koledze kibicuję a ile będę mógł pomóc to pomogę.

09 mar 2015, 20:18
Aktywny Zlotowicz

drajwer napisał(a):
Nie odstraszaj. Dobrze, że znalazł się ktoś kto ma zapał żeby ogarnąć to auto i uratować przed zezłomowaniem. Ja tam koledze kibicuję a ile będę mógł pomóc to pomogę.

nie odstraszam ale realnie wiem ile to kosztuje kasy, czasu i nerwów.... ale równiez powodzenia zycze koledze i słuze wiedzą na ile bede mógł :)

09 mar 2015, 20:22

dzięki wielkie, napewno szybko nie zrezygnuję bo to auto zawsze mi się śniło po nocach :D
koszta inna sprawa, dam rade.
mam dostęp do czesci w cenach hurtowych to zawsze coś taniej, mam znajomego blacharza także powoli będę ogarniał, mnie najbardziej martwi silnik, nie chcę oddawać tego do mechanika bo policzy sobie za to słono a sam mogę to zrobic,
a co nie będę umiał to do speca żeby nie popsuć :P
jutro sprawdzę gumy i rozbiorę gaźnik, sprawdzę membranę i będę pisał co i jak :) wyczyszczę pompę te sitko i wymienię filtr paliwa, potem olej i filtry. co mogę zrobić tanim kosztem albo za grosze to porobie, napewno nie zaszkodzi :mrgreen: qr

09 mar 2015, 20:54
Aktywny Zlotowicz

jak w cokolwiek chcesz sie bawic i wiedziec gdzie co jest to sciagni sobie prelude service manual dostepne na forum i powodzenia

09 mar 2015, 22:26

Auto:: Warszawa
silnik: B20A4
Tydzień temu rozbierałem gaźniki więc jestem na bieżąco, co prawda od 2 gena ale są bardzo podobne (bebechy prawie identyczne) jak by coś dawaj na PRIV mam trochę fotek z rozbiórki to ci podeśle

p.s.

Zaopatrz się w jakieś WD40, porządny śrubokręt krzyżakowy, kilka śrubek 4mm i 5mm w długościach 12mm, 10mm i 7mm, i wiertełko 5 lub 6ke. Nie wierzę że po 6 latach odkręcisz wszystkie śruby bez przekręcania łepków...

09 mar 2015, 22:30

maly, manual od wczoraj ściągnięty i czeka na Prele :D
ivan, dzięki wielkie! jak będę miał jakiś problem to się odezwę :)
PS: jestem zaskoczony waszym podejściem, nie spodziewałem się że będzie tyle chętnych do pomocy :P dzięki bardzo wszystkim! :piwo:

09 mar 2015, 22:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona