Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
problem z pracą sprzęgła po wymianie 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude 1987, bravo
silnik: B20A5
Witam, W ostatnim czasie robię w swojej preli całkowitą generalkę od strony technicznej. Dzisiaj byłem odebrać auto od mechanika. Jedną z wykonanych czynności była wymiana kompletnego sprzęgła (docisk, tarcza, łożysko oporowe). Po wymianie auto w dalszym ciągu ma bardzo mały "zakres roboczy sprzęgła" tzn bardzo wcześnie po puszczeniu sprzęgła zaczyna ruszać i niemal od razu kończy się napięcie pedału, przez co trudno jest płynnie ruszyć bez szarpnięc lub zerwania przyczepności. Mam wrażenie że po wymianie poprawiło sie wyłącznie to że auto mniej szarpie (spręzyny na tarczy były wyrobione).
Pytanie do Was czy to da sie w jakiś sposób regulować? Nie uwierzę że tak ma to działać. Oddałem auto spowrotem żeby reklamować usługę, ale widzę że próbują mnie delikatnie mówiąc zbywać.
BTW czy wy też mieliście ogromne problemy z prawidłowym doborem kompletu tarcza docisk? Ja dopiero za 3 razem skompletowałem prawidłowy zestaw.

Pzdr

21 lip 2016, 0:11

Auto:: P3G
A moze po prostu pompka sprzegla nie domaga ?? Sprobuj odpowietrzyc uklad hydrauliczny sprzegla.

21 lip 2016, 15:22

Auto:: Prelude EX
w moim przypadku było/jest podobnie, po wymianie sprzęgła bardzo nisko łapie, ciężko było się przyzwyczaić, ale z czasem chyba się polepszyło, teraz ciężko mi określić swoje wrażenia, bo od prawie roku stoi w garażu nie jeżdżona..., za tydzień mam zamiar wyjechać to opiszę jak to jest w tej chwili, co do regulacji nie wiem czy to prawda, ale coś mi świta, że jest jakaś regulacja przy pedale sprzęgła, możliwe, że to regulowałem, ale to było dobrych kilka lat temu, więc nie pamiętam dokładnie co i jak...

21 lip 2016, 15:24
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 3gen 89
silnik: B20A7
Nic tam nie wyregulujecie przy pedale ;P efekt będzie taki że będzie jeszcze gorzej wysprzęglać. Tutaj problem tkwi w pompie i być może wysprzęgliku. Pierwsze co to sprawdziłbym pompę. Odpowietrzałeś sprzęgło? Prosta i szybka sprawa.

21 lip 2016, 20:27

Auto:: P3G
Najlepiej to sprawdz za pedalem sprzegla(chyba na tej wysokosci jest) czy nie jest mokry wysprzeglik (zestaw naprawczy do niego dostaniesz za pare PLN). Jak sucho to lec dalej, sprawdz weza ktory idzie do wysprzeglika i sam wysprzeglik. Auto juz nie pierwszej mlodosci, takze przepatrz dobrze gdzie "puszcza" ;)

21 lip 2016, 22:30

Auto:: Prelude EX
jeśli pompa i wysprzęglik jest w porządku, to może regulacja pedału oraz popychacza? > http://forum.samnaprawiam.com/silnik-be ... -vt890.htm

21 lip 2016, 22:50

Auto:: PG3 i PG4
Sprawdź juz tez przewód elastyczny bo nawet jak nie cieknie stary przewód lubi puchnąć po obciażeniem

21 lip 2016, 23:16

Auto:: Prelude 1987, bravo
można powiedzieć że jestem laikiem w sprawie sprzęgła, więc prośba o prostą instrukcję odpowietrzenia sprzęgła. Póki co auto oddałem spowrotem do serwisu bo wg mnie jest to ich obowiązkiem aby sprzęgło po wymianie chodziło prawidłowo. Dzięki za zainteresowanie tematem.

21 lip 2016, 23:55

Auto:: Prelude 3G '90 // Civic Aerodeck '98
silnik: B20A9 // B18C4
czarny napisał(a):
Sprawdź juz tez przewód elastyczny bo nawet jak nie cieknie stary przewód lubi puchnąć po obciażeniem

Ja z pytaniem o tą przypadłość. Chodzi po prostu o sprawdzenie stanu przewodu, czy trzeba go przetestować przy pracującym pedale?

I ogólne pytanie: jakie są objawy "kończącego" się sprzęgła? ;)

03 sie 2016, 16:17

Auto:: H O N D A
Po pierwsze nowe sprzęgło ma brać od dołu. Jak jest zużyte, to bierze pod sam koniec ruchu pedału, czyli przy górze. Druga sprawa, to przyczyną niesprawności może być pompa lub wysprzęglik, O ile wysprzęglik raczej się aż tak nie psuje, to pompy mają swoje lata i mogą już padać. Taki był powód wymiany mojej na nową, bo okazało się, że regeneracja niewiele dała, a nawet przyprawiła mnie o mały zawrót głowy, bo pierwszy raz spotkałem się z takim zachowaniem sprzęgła. Pompa była dosłownie lekko nieszczelna (wżery w tłoczku), przez co układ powoli się zapowietrzał. Jak auto stało, to na początku jazdy wszystko było ok, jednak z czasem używania sprzęgła, pompowało się powietrze do układu. Mimo tego pedał nie robił się wcale miękki, tylko sprzęgło zaczynało łapać coraz wyżej i wyżej. Jak już łapało przy samej górze, stawiałem auto i po jakimś czasie sprzęgło znowu łapało od dołu. Później zauważyłem, że pomagało ruszenie odpowietrznika i wszystko też wracało do normy. Wymieniłem pompę sprzęgła i zaczęło pięknie śmigać.

04 sie 2016, 1:40

Auto:: PG3 i PG4
Trzeba go dokładnie obejżeć pod obiążeniem a najlepiej kupić nowy od jakiegoś skuterka. Tak stare przewody to tykająca bomba a w trasie kłopot gotowy

05 sie 2016, 8:31

Auto:: BA4
silnik: b20a7
czarny napisał(a):
Trzeba go dokładnie obejżeć pod obiążeniem a najlepiej kupić nowy od jakiegoś skuterka. Tak stare przewody to tykająca bomba a w trasie kłopot gotowy

Ja polecam jechać do firmy zajmującej się hydrauliką, zakują nowy przewód na miejscu, z odpowiedniki końcówkami pod odpowiednim kątem. Mi nawet udało się bez ściągania starego. Długość zmierzyłem sznurkiem, koleś spojrzał pod maskę, dobrał jak najbardziej podobne końcówki i zakuł pod idealnym kątem. Przewód pasuje idealnie i nie jest skręcony.

05 sie 2016, 15:33
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Ja miałem sztywny miedziany i nic się nie działo.

05 sie 2016, 15:45

Auto:: BA4
silnik: b20a7
drajwer napisał(a):

Gdyby seryjnie łączyli silnik z budą sztywnymi przewodami to nie wiem czy wytrzymałoby to 20 lat ;)

05 sie 2016, 15:59
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Krzysztof napisał(a):
drajwer napisał(a):

Gdyby seryjnie łączyli silnik z budą sztywnymi przewodami to nie wiem czy wytrzymałoby to 20 lat ;)

Prawdopodobnie nie. Miałem tak na aucie, które kupiłem. Ja sam bym wolał dorobić przewód w oplocie i mieć spokój na lata.
Zakładałem kiedyś sam gaz do swojej preli i nie przykręciłem butli w kole. Po sześciu latach od drgań i ruchów przewód miedziany rozszczelnił się przy butli i podczas tankowania waliło gazem.

05 sie 2016, 18:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]