|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Pompa wspomagania H22a5 a 4ws
| Autor |
Wiadomość |
|
allen04
|
Czy pompa wspomagania z prelude 4 gen da rade sobie z 4ws-em mechanicznym ? Temat jest taki, że zakładam już z 3 pompe i niestety wspomaganie na żadnej nie działa prawidłowo (jest takie "gumowe", załącza się z opóźnieniem) a dodatkowo pompa wyje jak wściekła. Jakie pompy macie w prelach z h22a z 4ws ?
|
| 11 lip 2016, 14:14 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
|
Mam to samo. Ale nie wiązałem tego nigdy z 4WSem. Podobno pompy w IV i V gen są awaryjne, podobnie jak w niektórych accordach. A masz tak, że na zimnym wspomaganie chodzi lepiej i ciszej a jak się rozgrzeje to jest gorzej? Czym zalałeś układ wspomagania? Ja zwykłym czerwonym dextronem II. W P3G oryginalna pompa wspomagania jest taka sama w wersji 2WS i 4WS i jest nie do zabicia. W IV i V gen 4WS jest elektryczny więc pompa wspomagania nic do tego nie ma. Poczekajmy na wypowiedzi kolegów, którzy mają to za sobą, czyli H22 z 4WS w P3G.
_________________ Części do prelude III gen
|
| 11 lip 2016, 14:22 |
|
 |
|
allen04
|
Czy zimny czy ciepły tak samo działało, na początku myślałem że to kwestia odpowietrzenia, kręcenie w miejscu z kilkanaście razy pomagało, pompa się uciszała, ale wspomaganie nadal nie działało tak jak powinno (wcześniej miałem razem z silnikiem f20 pompę z 3 gena i to działało bez zastrzeżeń, nie trzeba było nic odpowietrzać), ogólnie pompa po czasie coraz głośniej działała, płyn też mam zwykły czerwony przekładniowy. Pewności co do sprawności dwóch pierwszych pomp które zakładałem nie miałem, trzecia była kupiona na olx i sprzedawca zapewniał, że w 100 % sprawna, wątpię żebym na 3 niesprawne trafił. Czekamy zatem niech inni koledzy się wypowiedzą.
|
| 11 lip 2016, 15:03 |
|
 |
|
preludolec
Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
|
Bierzcie pod uwagę wszystko. Został magiel z III, a pompa z IV/V - jaka pewność, że stary magiel z III wymaga tego samego ciśnienia co nowszy magiel z IV/V? Do tego całość jest regulowana zaworami ze speed sensora, które również mogą się różnić. Reasumując... jedno z drugim, pomimo tej samej zasady działania, może nie być ze sobą w 100% kompatybilne i wspomaganie nie będzie chodziło jak trzeba.
|
| 11 lip 2016, 18:11 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|