Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Jakie sprzęgło do polifta? 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude III i Alfa Spider
silnik: B20A3
Panowie
mam pytanko
jakie wymiary sprzęgła dla polifta?
wiem że różni się od przedlifta
220mm i 24zęby?

bardzo dziękuję za pomoc

10 gru 2016, 0:34
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
I tak nie dostaniesz. Zamów od H22. Pasuje idealnie. Sama tarcza rzecz jasna. Ma delikatnie większą średnicę ale wchodzi w docisk.

10 gru 2016, 1:52

Auto:: BA4
silnik: B20A9
Ja ostatnio na allegro znalazłem jeszcze :-) ale tez nie bylo w pelni dedykowwane do pralki

10 gru 2016, 9:56
Zobacz profil WWW

proszę tylko o odpowiedz jakie powinno być:)

10 gru 2016, 10:07
Aktywny Zlotowicz

Nie lepiej było napisać juz w istniejącym wątku zamiast zakładać nowy?
Średnica tarczy do polifta ma 220 mm. H22 ma chyba 225 ale też wchodzi. W ciągu dnia sprawdzę ilość zębów ale jest ich chyba 24.

viewtopic.php?f=9&t=1372&hilit

10 gru 2016, 10:29

dziękuję za odpowiedź

10 gru 2016, 10:46
Aktywny Zlotowicz

Sprawdziłem tą tarczę od H22. Ma 24 zęby. Ale średnica... 212mm. Czyli odrobinę mniej niż seryjna tarcza do polifta. I faktycznie, tarcza jest ciut mniejsza niż docisk. Ale to nie ma żadnego znaczenia. Gorzej gdyby była większa.
Jak coś to mogę sprzedać cały zestaw - docisk do polifta w bardzo dobrym stanie. Sprzegło chodziło leciutko. Pochodzi z moje peli. Do tego dorzucę oryginalną hondowską tarczę od H22 212mm z rozsądnym przebiegem 20 tys km. Bez palenia kapcia i jazdy na półsprzęgle. Takie sprzęgło nowe kosztuje prawie tysiąc złotych. Czekam na propozycje. A tanio nie oddam. Docisk mi nie potrzebny ale tarczę wole zostawić sobie na zapas niż oddać za 100zł.

11 gru 2016, 14:17

Auto:: Było A7z+ teraz CBR 600 RR
silnik: R4 117KM
Tarcza i docisk z exedy spiek stage 1 i problemy się kończą

11 gru 2016, 16:35
Aktywny Zlotowicz

Ostry napisał(a):
Tarcza i docisk z exedy spiek stage 1 i problemy się kończą

Maćku, do jazdy na torze jak najbardziej ale do zwykłej codziennej to bez sensu. Tym bardziej, że kolega ma EXa. Będzie się męczył i klął. To po pierwsze. Druga sprawa - koszt. Taka kasę można zainwestować znacznie mądrzej. No i po trzecie - trwałość. Spiek zużywa się szybciej niż zwykła tarcza.

11 gru 2016, 17:42

Auto:: Było A7z+ teraz CBR 600 RR
silnik: R4 117KM
Masz rację co do kosztów a reszta da się ogarnąć ,mój spiek miał ponad 10tyś km przebiegu i nie było problemów z nim nawet w korkach ,ale co jak komu pasuje ;)

13 gru 2016, 19:13

Czekam na propozycje. A tanio nie oddam. Docisk mi nie potrzebny ale tarczę wole zostawić sobie na zapas niż oddać za 100zł.[/quote]

dziękuję za ofertę
ale mam ostatni nowy dostępny komplet do prelude BA4:)docisk,tarcza i łożysko dedykowane do BA4
mogę odsprzedać:)firma SACHS
Ale tanio nie będzie

18 gru 2016, 12:21
Aktywny Zlotowicz

Auto:: p3g b20a9
Informacja dla tych, którzy mają problem z dostaniem sprzęgła. W Bielsku-białej jest gość, który na miejscu w ok. 1 godzinę , zakłada nowe okładziny na tarczę sprzęgła. Koszt takiej operacji to 50zł . Pakuł robił u niego tarczę, razem z nim ją później wkładałem do jego EXa i nie mogę powiedzieć żeby była zła. Wykonanie super, jeszcze gość "liznął" dosisk żeby go wyrównać i sprzęgło bierze jak ta lala.

Sopel .... to nie allegro , więc powiedz ile chcesz albo wystaw w dziale giełda, a nie tutaj piszesz jakbys robił komuś łaskę że sprzedasz.

PS. Chyba się starzeję, bo nachodzi mnie refleksja "kiedyś było lepiej" , bo kiedyś kupilem od Rumuna,niepotrzebny mu już, komplet sprzęgła do mojego EXa EXEDY s1 za 300zł , mimo tego że zapłacił więcej ściągając je przez Volksa z UK, a teraz trafiają się forumowicze, którzy mają w dupie koleżeństwo, a forum traktują jako miejsce załatwiania interesów :/ Może niedługo, będziemy płacić komuś za porady ?!

18 gru 2016, 20:18

w przypadku nie których rzeczy do Prelude niestety już bywa to łaską,bo ich po prostu nie ma
zobacz jakie ceny niektórzy wywalają za używane elementy....Halogeny itd
ostatnio dostałem propozycję tylnej lampy za 250zł!!!to jest dopiero absurd.....
co z tego że wymienisz tarcze,w której nie ma problemu nabić nowej okładziną,jak masz wywalony docisk czy łożysko
ps.
tak,wszystko się zmieniło,takie Preludy jakimi jeździmy kilka lat temu stały po 2-3 tys złotych...
powiedz to teraz komuś że to stare japońskie wozidło i chcesz go kupić w cenie Matiza
brak dostępności to powoduje

18 gru 2016, 20:34
Aktywny Zlotowicz

Auto:: p3g b20a9
Sopel... powiem Ci jedno ... jeśli chodzi o kompletne sprzęgło do poliftowego A9 - wystarczyło że pojechałem do Proffes Moto w Katowicach i jest dostępne z dnia na dzień. W Kapitanie w Katowicach okres oczekiwania - 3dni.
Ja serio nie wiem gdzie Wy się zaopatrujecie w części samochodowe, ale u mnie nie ma żadnego problemu z dostępnością.

Ponadto - leżą mi chyba ze dwa komplety sprzęgieł i docisków gdzieś jeszcze w kanale w garażu i jeśli byłby ktoś przyparty do muru, a byłby to forumowicz, który nie sieje jadem wokół, to pewnie oddałbym to za darmo, jak to mam w zwyczaju robić, bądź za przysłowiową flaszkę na zlocie, jak to się robiło odkąd te forum istnieje.
Nie raz dostałem gratis coś, czy to od Miłosza, Krystiana, Drajwera, Gywera, Paksona, Matta, Fuega (jeśli kogoś pominąłem, przepraszam) i nikt nie oczekiwał hajsu. Nawet ostatnio szukałem tylnych sanek i dostałem je za free od Matta (te same które ja mu dałem kilka lat temu :) ) Teraz widzę, że szczególnie świeższy użytkownicy rzucają tutaj ceny takie, że aż ręce opadają.

To że te auta drożeją to tylko nasza zasługa, bo wiele zostało pociętych np przez Darka ;) i dzięki temu za marne grosze udawało się naprawić nasze zacne autka :) Wielu z nas zajezdzilo albo rozbilo prele i znowu uratowaly inne egzemplarze ;) Jest ich mało i tyle. Z każdym fajniejszym samochodem tak jest.

A wracając do dostępności - nie wiem w jakim wieku jesteś, ale ja będąc dzieckiem widziałem jak mechanicy radzili sobie z brakiem dostępności części. Osobiście stałem przy wujku który toczył sobie nowy sworzeń dla swojego audi 100S Coupe które już wtedy miało chyba z 25lat. Problemy z dostępnością występują tylko u "wymieniaczy" a nie u mechaników :)

18 gru 2016, 21:03

masz racje..tak powinno być wśród pasjonatów
powiem więcej,tak powinno po prostu być na tym ziemskim padole
ale mamy jak mamy....

ps.jaka cena była za to sprzęgło w Katowicach?
bo ja zapłaciłem za Sachsa chore pieniądze

18 gru 2016, 21:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona