Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
problem z obrotami na jałowym biegu 
Autor Wiadomość

Auto:: prelude 3g
silnik: b20a3
witam mam problem z moją Hanią silnik B20a3, stała trochę czasu nieodpalana, miałem trochę problemu z odpalaniem jak jest zimna, ale jak już zapaliła to było ok do czasu kiedy postanowiłem zmienić świece na nowe ngk, po zainstalowaniu pracowała fajnie , a za drugim odpaleniem zaczęła świrować po wyłączeniu ssania obroty na jałowym zaczęły spadać do zera i podbijać i tak cały czas dodam ze gumy pod gaziorami są nowe, jedynie nie podpięty jest czujnik powietrza, ale wcześniej chodziła normalnie bez tego, nie wiem czy komp potrzebuje reseta??

02 mar 2013, 21:18
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
dehagreg napisał(a):
nie wiem czy komp potrzebuje reseta??

W B20A3? Możesz go nawet odłączyć ;)

04 mar 2013, 9:28

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Świece masz takie jak powinny być? Chodzi o przerwę i ogólnie parametry.

04 mar 2013, 10:03

Auto:: ba,cb,ab
silnik: 12/16v.
dehagreg napisał(a):
... miałem trochę problemu z odpalaniem jak jest zimna, ale jak już zapaliła to było ok

dehagreg napisał(a):
jedynie nie podpięty jest czujnik powietrza, ale wcześniej chodziła normalnie bez tego

Raczej nie normalnie od początku.
To może podepnij ten czujnik najpierw ?

04 mar 2013, 10:59

Auto:: EX
silnik: Całkiem nowe B20A3 :o
drajwer napisał(a):
dehagreg napisał(a):
nie wiem czy komp potrzebuje reseta??

W B20A3? Możesz go nawet odłączyć ;)

podepnę się pod temat

jak odłączyć kompa?
w którymś temacie ktoś pisał, że w B20A3 wariujące obroty mu się po takim zabiegu poprawiły (?). jaką wtyczkę wyciągnąć, żebym czasem nie odpiął czegoś potrzebnego?

04 mar 2013, 23:41
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Chcesz go odpiąć całkiem czy tylko na chwilę? Całkowite odpięcie niewiele pomoże. Lepiej odpinać po kolei bzdurne pierdoły, które ma B20A3 jak EGR czy krokowy.
Jak się odpina ECU? Wypina się z niego wtyczkę. :)
Jak się resetuje ECU? Albo się wyciąga na kilkanaście sekund bezpiecznik od zegarka albo na chwile odpina się klemę z akumulatora. :)

Ja mam ostatnio spore problemy z obrotami w EXie. Albo go sprzedam albo zrobię swapa na 16v. Innego wyjścia nie widzę. :)

05 mar 2013, 9:53

Auto:: Prelude III
silnik: 2,0 EX
Zobacz na zaworek PCV, miałem podobny problem

05 kwi 2013, 20:22

Auto:: EX
silnik: Całkiem nowe B20A3 :o
gaźniki podregulowane i jest lepiej, raczej to tutaj leżała przyczyna wszelkich nieszczęść
na dniach wymieniam popękane gumy od nich i zobaczymy czy to zażegna wszystkie problemy : )

05 kwi 2013, 23:16

OK, ale warto zajmuje to minutę w manualu strona 170 oznaczenie (2). Wyciągnąć zatkać i posłuchać jak się silnik zachowuje

06 kwi 2013, 9:55

Sorki, ale może się nie znam. Czytając manuala o gaźnikach napisano jedynie, że można sterować dawkowanie pomiędzy prawym a lewym. W jaki sposób podregulowałeś gaźniki? Rozumiem, że zostały rozebrane, przeczyszczone i złożone (z wymianą uszczelki włącznie).
Jako, że jestem świeżym forumowiczem nie rozumiem dlaczego, nikt do tej pory tego nie napisał.
Przeglądam różne tematy i nigdzie się z tym nie spotkałem. Manual owszem jest obszerny, ale dzięki niemu doszedłem co u mnie było przyczyną falowania na biegu jałowym. W PIII pomimo gaźników występuje sonda lambda, podciśnienia i to tym elementom przyjrzałbym się wpierw, gaźniki z reguły jak wariują to tylko wtedy kiedy uszczelka przepuszcza lewe powietrze. Nasze auta mają złożone systemy stąd mój post.

06 kwi 2013, 15:39

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
Blade81 napisał(a):
Jako, że jestem świeżym forumowiczem nie rozumiem dlaczego, nikt do tej pory tego nie napisał.
Przeglądam różne tematy i nigdzie się z tym nie spotkałem.

na pewno ktoś napisał na starym forum, to nowe istnieje od pół roku, a wszelkie informacje na ten temat zostały niestety utracone

07 kwi 2013, 12:05

Auto:: Prelude 3 2.0EX 1991 BA4
silnik: B20A3 109KM
drajwer napisał(a):
Chcesz go odpiąć całkiem czy tylko na chwilę? Całkowite odpięcie niewiele pomoże. Lepiej odpinać po kolei bzdurne pierdoły, które ma B20A3 jak EGR czy krokowy.
Jak się odpina ECU? Wypina się z niego wtyczkę. :)
Jak się resetuje ECU? Albo się wyciąga na kilkanaście sekund bezpiecznik od zegarka albo na chwile odpina się klemę z akumulatora. :)

Ja mam ostatnio spore problemy z obrotami w EXie. Albo go sprzedam albo zrobię swapa na 16v. Innego wyjścia nie widzę. :)

Odkopię stary wątek. Już pół godziny studiuję forum, bo szukam informacji o sondzie w B20A3. Ostatnio w końcu ktoś, kto się na tym zna wyregulował mi gaźniki i auto chodzi stabilnie. Obroty falują tak minimalnie, że właściwie tego nie widać. Człowiek, który się tym zajął polecił mi sprawdzić sondę lambdę. Spalanie się podniosło, teraz 12-15l. Właśnie wróciłem od elektryka, sonda lambda wykazywała 0,5V (środkowe diody na przyrządzie). Co to może oznaczać? Facet powiedział, że w starej Toyocie z 92' miał podobnie i nie miało to żadnego wpływu na pracę silnika i spalanie. Silnik krokowy mam zaślepiony. Jaki efekt da odłączenie EGR'a?

11 sie 2017, 14:45
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 3gen 89
silnik: B20A7
Odłączenie EGR? Żaden efekt. Nie wpływa on na pracę silnika. To nie diesel ;)

11 sie 2017, 23:28

Auto:: BA4
silnik: B20A9
a sprawdzałeś zaworek ten na pokrywie zaworowej?? on jeszcze ma wpływ na falowanie obrotów

12 sie 2017, 15:55
Zobacz profil WWW

Auto:: Prelude 3 2.0EX 1991 BA4
silnik: B20A3 109KM
Obrotami się nie przejmuję, bo jest już naprawdę dobrze. Tylko niepokoi mnie to zwiększone spalanie. Przy normalnej jeździe 12/100 to trochę dużo.

13 sie 2017, 21:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona