Na PTP na fb trwa zagorzała dyskusja na temat 4WS-a w P3G, czy zawsze koła obu osi skręcają w tą samą stronę, czy do pewnych prędkości jest w przeciwną jak ma to np. miejsce w nowszych Lagunach.
Przytoczę kilka wypowiedzi:
- DO 50 W ODWROTNA STRONE POWYZEJ W TA SAMA

- To co się dzieje jak się przekracza 50 na zakręconych kołach?

- Nie wiem bo kieruje i nie patrze haha

ale zapewne idzie w druga strone.
- Dokladnie tak

powyzej 50 kola skrecaja sie o kilka stopni w ta sama strone a do 50 w przeciwna o kilkanascie stopni
- W 3 genie 4WS był mechanicznie, w kolejnych elektrycznie. Z tego co ja wiem to w 3 to, czy koła z tyłu się skręcą tak jak z przodu, czy przeciwnie zależy od kąta kierownicy, nie prędkości.
- Watpie zeby tak bylo bo przy wyzszych predkosciach auto byloby nie stabilne
- Przy lekkim skręcie koła z tyłu skręcają tak jak z przodu, przy większym skręcie koła skręcają w przeciwnym kierunku. Przy większych prędkościach raczej nie skręcasz kierownicą o ponad 180 stopni, nie?

- Na logikę, jeżeli w trójce 4WS nie jest sterowany elektronicznie to jak ten system bez elektroniki ma wiedzieć, czy jedziesz 10, czy 80 na godzinę?
- w 5gen do 30 koła tylne skrecaja w przeciwnym kierunku co przód powyzej 30 skrecaja tak jak przednie!
- podczas delikatnych zakrętów gdzie ruch kierownicą jest w granicach 10 stopni, koła przednie jak i tylne skręcają w tę samą stronę.
- wyobraź sobie że jedziesz ~ 100km/h skrecasz <10stopni (kola tylne razem z przednimi w ta sama stronę) a potem dokrecasz bardziej >10stopni (nagle tylna ośka z lewo skrętu zaczyna skręcać w drugą stronę...??)
Nie ma za bardzo to sensu.
Więc pytam starszyznę
W 5-tym genie z tego co zaobserwowałem koła tylne zawsze skręcają w przeciwną stronę co przednie. Moim zdaniem w P3G jest tak samo.
Chopaki, twierdzą inaczej...