Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
sprzęgło - tracę nadzieję, pomocy :< 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude 3 gen.
silnik: B20A3
Cześć! :)

Dawno mnie tu nie było, a teraz bardzo potrzebuję pomocy, bo nie wiem już, co zrobić. Post będzie dość długi, ale mam nadzieję, że doczytacie, i że ktoś może będzie mógł pomóc...

Mam swoją Hondę już ponad 7 lat, więc doskonale rozumiem, jak bardzo wymagające jest to auto. Nie zliczę już, ile razy stała w warsztacie, ile razy była holowana, nie odpalała, robiła różne psikusy. ALE TO NIC! Moja miłość do niej nigdy nie zmalała, byłam cierpliwa i wyrozumiała. Dodam, że nigdy nie naprawiałam jej sama (niestety), bo po pierwsze nie mam na to warunków, po drugie odpowiedniej wiedzy, a po trzecie - czasu. No i z tym zasadniczo wiąże się mój problem - sprzęgło pokonało już trzech (!) mechaników. Nie wiem, czy naprawdę nie potrafią tego zrobić, czy nie chcą.

Zaczęło się od tego, że któregoś pięknego dnia pedał sprzęgła zrobił się miękki. Działało, ale dziwnie. Na drugi dzień koniec - wpadło i tak już zostało. Mechanik wymienił przewód, odpowietrzył. Jakiś czas było OK. Później ta sama historia - sprzęgło łapało coraz niżej, było coraz bardziej miękkie, nie odbijało, aż w końcu wpadło. Wymieniona pompka, odpowietrzone itd. Podobno zregenerowany wysprzęglik. Sprzęgło petarda, cud miód. Przejechałam 60 km i ZNÓW TO SAMO - pedał zaczął być coraz bardziej miękki, strategicznie zjechałam na prawy pas i tak już zostałam. Wpadło po raz kolejny. Kolejny mechanik (bo ten, który wymieniał pompkę, zapadł się pod ziemię) męczył się i męczył. Powiedział, że nie da się dostać wysprzęglika do Preli, zamawiał ileś, żaden nie pasował.
Ostatecznie - jak to ujął - zrobił rzeźbę z innego, odpowietrzył itd. No i jest tak, że sprzęgło działa. Ale - i sądzę, że to nie jest tylko moja paranoja - nie tak, jak powinno. Na początku, jak odebrałam samochód, pedał był bardzo miękki. Znów łapał bardzo nisko. Dało się jeździć, ale jakoś tak inaczej, dziwnie. W miarę jeżdżenia (a nie było tego dużo, kilkanaście kilometrów) pedał zaczął się zachowywać inaczej - nagle jest twardszy, ale zaczął wydawać z siebie jakieś dziwne trzaski, piski, nie wiadomo co.

Dziś byłam na parkingu - znów miękki jak cholera. Puenta historii jest taka, że moim zdaniem tam dalej coś jest nie tak. Mechanicy po kolei twierdzili, że "nie mają już pomysłu". A ja po prostu boję się jeździć z taką niepewnością, że co chwilę to sprzęgło inaczej pracuje. Boję się, że znów stanę na środku drogi i zakorkuję pół miasta. I boję się, że kolejny mechanik powie, że on nie wie. :(

No i teraz moje pytanie i prośba do Was - czy ktoś byłby skłonny mi pomóc? Kocham to auto i po 7 latach dalej nie dopuszczam do siebie możliwości pozbycia się go. Choć zaczynam być już tak zestresowana i zrezygnowana, że masakra. Myślę sobie - przecież to tylko sprzęgło. O co chodzi, że nikt nie umie tego raz a porządnie ogarnąć? Trzy naprawy, kilka ładnych stów, a dalej nie jest dobrze.

Czy jest tu ktoś, kto jest z Warszawy lub niedalekich okolic i byłby skłonny mi pomóc i rzucić na to okiem? Znacie się na tych samochodach, jak nikt. PLZ HELP :< Jesteście moją ostatnią nadzieją, bez kitu

PS. może ktoś jest też w posiadaniu wysprzęglika, tego słusznego? albo wie, skąd zamówić?
PS2. dodaję foty wymontowanego wysprzęglika i "rzeźby". może coś to ułatwi :(

A, i jeszcze jedna sprawa. Wpisałam, że mam B20A4. Ale był wymieniany silnik kilka ładnych lat temu. Gdzie znajdę oznaczenie nowego? (wybaczcie trywialne zapewne pytanie :przeprasza: )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

15 lis 2017, 13:11
Aktywny Zlotowicz, Jełop

Auto:: Prelude 3G / Prelude 3G
silnik: B20A7 / B20A5
Nie wiem jak jest teraz, ale jakieś 4 lata temu kupiłem nowy wysprzęglik za 80zł w japparts.

http://www.japparts.pl/

15 lis 2017, 18:43
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Jesteś z Warszawy a tu nas preludowców trochę jest, w tym mechaników - Gywer i Wojtek. Co za problem wstawić auto do kogoś kto zna się na rzeczy?
Zrób zdjęcie komory silnika to napiszę jaki masz silnik. Oznaczenie na bloku nie ma sensu jeśli osprzęt jest z innego modelu.

15 lis 2017, 19:55

masz rację, ale czasem najlepsze pomysły przychodzą do głowy ostatnie ;) stąd m.in. mój post, czy ktoś jest skłonny się tym zająć :)
fotę zrobię i wrzucę jutro, dzięki wielkie :)

15 lis 2017, 21:51
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
Może być kilka możliwości, nadal jest powietrze w układzie, mikroskopijna nieszczelność w układzie, ktoś coś źle ulepił, itd. Oznaczenie silnika jest obok rozrusznika na bloku silnika. Najlepiej będzie jak wrzucisz zdjęcie komory silnika to Ci powiemy co to jest

17 lis 2017, 14:08

Tak to wygląda
Obrazek

Obrazek

18 lis 2017, 10:37

Auto:: Prelude III i Alfa Spider
http://allegro.pl/wysprzeglik-honda-pre ... 54430.html

na 99% powietrze w układzie,czyli nieszczelność
albo wysprzęglik ,albo pompa bądź przewody od wysprzęglika uszkodzone,ale jak mechanior coś kombinował to pewno naprawił wysprzęglik zestawem naprawczym,który działa na miesiąc,tak było u mnie jak to wymieniłem,skończyło się i tak na nowej pompie i wysprzęgliku
organoleptycznie wszystko posprawdzać czy gdzieś się nie sączy
wysprzęglik wymienisz sam pod blokiem,wystarczy grzechotka z nasadką,chyba 12 bądź 14,nie pamiętam
odpowietrza się identycznie jak hamulce
nie załamuj się,to pierdoły:)

21 lis 2017, 22:58

Auto:: IIIgen BA4
silnik: H22A7
SOPELTomcat napisał(a):
wysprzęglik wymienisz sam pod blokiem,wystarczy grzechotka z nasadką,chyba 12 bądź 14,nie pamiętam

To chyba osoba płci żeńskiej ;)

22 lis 2017, 0:11
Aktywny Zlotowicz

Oznaczenie Twojego silnika to B20A3

22 lis 2017, 10:14

Auto:: BA4 EX Dual Trup
Fajny dolot ;) Jeśli to też robota tego speca, który wyrzeźbił Ci ten wysprzęglik, to nie ma się co dziwić, że sprzęgło nie pracuje tak jak należy.

22 lis 2017, 11:25
Aktywny Zlotowicz

Auto:: Prelude BA4; Accord CW1
silnik: B20A9/A5; R20A3
Ten czarny czysty wężyk z srebrnymi złączkami robiący pętlę koło akumulatora to właśnie ten dorabiany od sprzęgła?
Dłuższego już się nie dało?
Zmień mechaników.

22 lis 2017, 14:21
Aktywny Zlotowicz

milwarch napisał(a):
Ten czarny czysty wężyk z srebrnymi złączkami robiący pętlę koło akumulatora to właśnie ten dorabiany od sprzęgła?
Dłuższego już się nie dało?
Zmień mechaników.

Fakentycznie, przewód hamulcowy od skody :rotfl: :rotfl: przecież z tego linkę holowniczą można zrobić bez problemu :rotfl:

22 lis 2017, 21:47

nie było mnie kilka dnia, odpowiem zbiorowo ;)

1. staram się nie załamywać, ale to jest już po prostu tragikomedia, co się dzieje z tym samochodem
2. dzięki za pomoc w identyfikacji silnika
3. też myślałam, że to pierdoły, ale przerosły tych wszystkich "speców", z którymi miałam do czynienia ;/
4. cieszę się, że Was rozbawiłam - myślę, że to, co się dzieje pod maską mojej Hondy może trafić na jakiś fanpage typu "mechanik płakał, jak naprawiał" albo "mechanik płakał, jak oglądał", czy coś w tym stylu xD
5. zmiana mechanika - to właśnie się dzieje! i tym razem wierzę w sukces misji - Prela jest już u Wojtka. od wejścia zidentyfikował przynajmniej 3 rzeczy, które są do zrobienia. Więc trzymajcie kciuki, żeby ta żenada się wreszcie skończyła.
6. tak, jestem osobą płci żeńskiej xD

25 lis 2017, 12:41

Auto:: BA4 EX Dual Trup
Będzie żyć ;)

26 lis 2017, 10:21

Auto:: IIIgen BA4
silnik: H22A7
Czasem trzeba po prostu szukać eksperta od danej marki/modelu bo większość mechaników od vw czy innego beemwó potrafi co najwyżej popsuć bardziej niż było :)

26 lis 2017, 17:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona