Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji





Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Problem z prędkościomierzem. 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, 16:58
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Auto:: BA4
silnik: B20A9
Witam.
Ostatnio jak jechałem Sb trasą najpierw prędkościomierz mi skoczył ze dwa razy po czym zrobił obrót o 200* i zatrzymał się w dolnej pozycji razem z obrotomierzem. jednak obrotomierz już zaczął normalnie działać a prędkościomierz nie, reaguje też na włączenie zapłonu. Co to może być jakiś przekaźnik nie kontaktuje??

Obrazek

Obrazek

Z góry dzięki za odpowiedź.

_________________
Mam trochę części. Potrzebujesz? Pisz lub dzwoń: 500-523-201


https://www.facebook.com/Czerwona-Prelude-III-1192304917454975/?ref=aymt_homepage_panel


23 mar 2014, 12:08
Zobacz profil WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2012, 10:56
Posty: 805
Lokalizacja: Piła
Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
prawdopodobnie liczniki jest do wymiany

_________________
pozdrawiam Plewis


23 mar 2014, 14:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, 16:58
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Auto:: BA4
silnik: B20A9
Uuu nie da sie tego jakos zreanimowac??

_________________
Mam trochę części. Potrzebujesz? Pisz lub dzwoń: 500-523-201


https://www.facebook.com/Czerwona-Prelude-III-1192304917454975/?ref=aymt_homepage_panel


23 mar 2014, 17:47
Zobacz profil WWW
Aktywny Zlotowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2012, 8:35
Posty: 2960
Lokalizacja: Otwock, Warszawa
Auto:: prelude, accord, forester SJ XT
silnik: H22A, K20, 2.0 DIT
A po co się brandzlowac z czymś co można kupić za grosze? Sprawdź czy kostki są dobrze wpiete. Jak się nie poprawi to poszukam zegarów.

_________________
Części do prelude III gen


23 mar 2014, 21:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2012, 10:56
Posty: 805
Lokalizacja: Piła
Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
w razie "wuu" mam za 5dyszek :)

_________________
pozdrawiam Plewis


23 mar 2014, 23:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, 16:58
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Auto:: BA4
silnik: B20A9
Ogólnie prędkościomierz sam sie naprawił jak dobiłem do prędkości w której sie zaciął wiec jest dobrze :)

_________________
Mam trochę części. Potrzebujesz? Pisz lub dzwoń: 500-523-201


https://www.facebook.com/Czerwona-Prelude-III-1192304917454975/?ref=aymt_homepage_panel


28 mar 2014, 20:07
Zobacz profil WWW
Aktywny Zlotowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lis 2012, 18:07
Posty: 629
Lokalizacja: Koczargi Stare
Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
podczepiam się pod temat.
U mnie problem jest taki że prędkościomierz nie wskazuje prędkości, kilka razy mi się załączył po przekroczeniu 150km/h ale jak zgasiłem samochód i po jakimś czasie odpalałem to już nie działał. Przebieg nabija normalnie. Zmieniłem licznik na inny i jest to samo. Ktoś wie o co kaman??


15 kwi 2014, 13:08
Zobacz profil
Aktywny Zlotowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2012, 8:35
Posty: 2960
Lokalizacja: Otwock, Warszawa
Auto:: prelude, accord, forester SJ XT
silnik: H22A, K20, 2.0 DIT
Na pewno linka dobrze siedzi? Przebieg może raz naliczać a raz nie, możesz nie zauważyć. Ale jak coś będzie nie tak to predkosciomierz jest chyba bardziej czuły na ewentualne uszkodzenia linki. Nie mam z tym doświadczenia, tak sobie gdybam. W razie czego mam jakieś zegary, choć wątpię żeby trafiły ci się dwie sztuki z tym samym mankamentem.

_________________
Części do prelude III gen


15 kwi 2014, 13:41
Zobacz profil
Aktywny Zlotowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lis 2012, 18:07
Posty: 629
Lokalizacja: Koczargi Stare
Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
na pewno, nie włożyłbym źle 2 razy linki poza tym sprawdzałem linkę jeszcze po wymianie licznika i jest ok. Przebieg nalicza dokładnie cały czas bo porównywałem z GPS robiąc 70km za jednym przejazdem. No właśnie jest to dziwne :/


16 kwi 2014, 7:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2014, 19:17
Posty: 5
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Auto:: Audi A4 Avant 1.9Tdi AFN Automat
silnik: AFN
U mnie problem był taki, że prędkość i obroty były zawyżane i miałem przyspieszenie jak ferrari. Okazało się że silniczki ze wskaźników miały luźne te śrubki którymi są przykręcone do płytki drukowanej. Dokręcenie ich z minimalną silą naprawiło problem.

_________________
Nie taki japończyk straszny, jak do 8000 tysięcy się kręci :D


19 kwi 2014, 22:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 cze 2013, 19:49
Posty: 162
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Auto:: MAZDA MX5 NA
silnik: 1.8 Turbo
A jaki jest patent zeby wyjąć licznik w przedlifcie?? raz sie za to zabrałem, rozebralem obudowe wszystko i licznik dalej siedział, blokowała go linka w okolicach obrotomierza i za cholere nie moglem tego rozkminić ;x

_________________
Charade 1.0D + Charade 1.0B -> Prelude 3 B20A5 -> CIVIC EG5 D16Z6 -> Saxo 1.5D -> Charade GTTi 1.0T -> Prelude 3 B20A5 4WS + Toyota MR2 AW11 -> Charade 4WD -> MX5 NBfl 1.8 -> Clio II 1.5 DCI + MX5 NA 1.8 Turbo


27 maja 2014, 8:01
Zobacz profil
Aktywny Zlotowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2012, 8:35
Posty: 2960
Lokalizacja: Otwock, Warszawa
Auto:: prelude, accord, forester SJ XT
silnik: H22A, K20, 2.0 DIT
Jak tylko linka trzymała to trzeba ją było wypiąć. ;-) Generalnie z demontazem zegarów jest taka filozofia jak ze zmianą koła. A nawet mniejsza bo wystarczą do tego dwa srubokrety.

_________________
Części do prelude III gen


27 maja 2014, 8:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 cze 2013, 19:49
Posty: 162
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Auto:: MAZDA MX5 NA
silnik: 1.8 Turbo
no wlasnie miałem problem z dojściem do tej linki ;/ chyba musze podjac 2ga próbę i spokojnie sie za to zabrać :D

_________________
Charade 1.0D + Charade 1.0B -> Prelude 3 B20A5 -> CIVIC EG5 D16Z6 -> Saxo 1.5D -> Charade GTTi 1.0T -> Prelude 3 B20A5 4WS + Toyota MR2 AW11 -> Charade 4WD -> MX5 NBfl 1.8 -> Clio II 1.5 DCI + MX5 NA 1.8 Turbo


30 maja 2014, 10:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, 16:58
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Auto:: BA4
silnik: B20A9
Kolejny problem który wyszedł w trasie. Mianowicie zauważyłem porównując z gps-em i autem jadącym z tyłu żeby wykluczyć pomyłkę gps że do jakiś 60km/h licznik zawyża mi te standardowe 5km/h jednak od 80 licznik zaniża mi o mniej więcej 15km/h. opony mam 195/50r15, ale czy możliwe jest aby była taka rozbieżność czy po prostu licznik się coś wali??

_________________
Mam trochę części. Potrzebujesz? Pisz lub dzwoń: 500-523-201


https://www.facebook.com/Czerwona-Prelude-III-1192304917454975/?ref=aymt_homepage_panel


10 sie 2014, 12:03
Zobacz profil WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 paź 2012, 12:55
Posty: 869
Lokalizacja: Brzeg / opolskie
Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
pierwszy przypadek na takim rozmiarze opon to normalne, drugi jest dla mnie nie zrozumiały, powinien nadal zawyżać, a jednak jest odwrotnie i to znacznie...coś nie tak...

_________________
Obrazek


10 sie 2014, 13:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group szablony forum phpbb3

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL