Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Przeszczep z a3 na a5 
Autor Wiadomość

Auto:: P3G
silnik: B20A9
Jak dla mnie zbiornik przerzuć. Roboty aż tak wiele nie ma przy takiej akcji a przynajmniej gdy Cię brak paliwa zaskoczy to nie będzie niespodzianek(chodzi o przegrody), no i najlepiej półosie, zwrotnice i skrzynie daj z polifta.
Wiązka cała lewa strona i silnikowa z a5 podobnie jak komp wlatuje zamiast gaźnikowej.
Amen

14 wrz 2015, 21:20

Auto:: bmw 3
silnik: 2.0
Jest jakas różnica miedzy skrzynia z polifta od tej z przedlifta? Myślałem o tym żeby silnik ze skrzynia razem przerzucić tak żeby było jak najmniej rożnego rodzaju kombinacji. Z racji tego ze ja osobiście nie będę tego robił to im prościej tym szybciej i taniej chociaż to nie jest na pierwszym miejscu. Stad tez była moja prośba o jakieś rady odnośnie podłączenia tego wszystkiego bo im więcej mechanik będzie główkował tym więcej zapłacę. A nie jeden z was juz miał odczynienia z tego typu akcjami i ma napewno jakieś przydatne wskazówki i posiada wiedzę która przyspieszy cały ten proces. Auto mam od pierwszego sierpnia a stoi tak jak stało

14 wrz 2015, 21:31
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
skrzynie od a5 i a3 różnią się przełożeniami. Na A3 będziesz miał mniejszą prędkość max ale za to lepsze przyśpieszenie, na skrzyni z A5 jest odwrotnie, masz gorsze przyśpieszenie ale za to lepszą prędkość max

14 wrz 2015, 23:10

Różnica pewnie jakas znaczna nie będzie miedzi osiągami. także myśle ze wpadnie skrzynia z silnikiem razem pytanie czy mógłby ktoś dokładnie opisać sprawę wiązek elektrycznych i rozwiazanie zbiornika paliwa co gdzie i jak podłączyć jakieś zdjęcia tez miłe widziane bardzo będę wdzieczny

15 wrz 2015, 6:58

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
skrzynia z A5 lepsza w trasę, z A3 do jazdy max 100km/h, bo powyżej męczą wysokie obroty silnika...
co do zbiornika ja jeżdżę od swapa, a jest to już chyba z 5 lat na zbiorniku z A3 i nie widzę większego problemu, na prawdę jedynie przy bardzo niskim poziomie paliwa i przy gwałtownym skręcie może dosłownie na sekundę zabraknąć ciśnienia w układzie co zdarza mi się praktycznie nigdy, ostatnio na zlot i z powrotem ponad 700 km w obie strony problem nie wystąpił ani razu, także na Twoim miejscu, bo zapewne mechanik nie będzie się bawił w takie rzeczy wyjęty bak z 16V porządnie bym sobie odnowił i ewentualnie wtedy założył w dogodnym późniejszym terminie, dodatkowo zabezpieczysz sobie dobrze podwozie pod zbiornikiem
co do samego swapa, musisz dołożyć przewód, który będzie podawał lub zwracał paliwo do baku, w moim przypadku jest to zasilający, radzę nie robić tego z przewodu gumowego, a porządnie z miedzianego - taki którego używają gazownicy
w 16V z tego co pamiętam lewa lub prawa łapa silnika różni się od tej w A3 także ją też trzeba przełożyć
co do wiązek dokładnie nie orientuję się, ale na pewno prawa i kabinowa musi być przełożona, szczerze to chyba najwięcej z nimi roboty jest

15 wrz 2015, 18:14

Czyli silnik i skrzynie i łapy silnika jak wszystkie przełożę to będzie okej? Czy któraś musi zostać? A odnośnie przewodu powrotnego jeżeli przełożę go z przedlifta czy to wystarczy?

15 wrz 2015, 18:31

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
feszczi napisał(a):
Czyli silnik i skrzynie i łapy silnika jak wszystkie przełożę to będzie okej?

będzie ok, o łapach pisałem gdybyś sobie chciał np. zostawić lepsze, prawdopodobnie różni się górna lewa (patrząc od strony kierowcy)
co do przełożenia przewodu, ogólnie nie jest to taka prosta sprawa, ja w swoim przedlifcie, którego rozkładałem na części miałem wiele tych przewodów przy baku skorodowanych, były problemy z rozłączeniem itd. teoretycznie powinien pasować, ale jak będzie w praktyce?

15 wrz 2015, 19:22

Jeżeli chodzi o sam przewód to w miarę rozgarnięty mechanik powinien to ogarnąć bez problemu? W sensie położyć nowy wyrazie jakby istniejącego nie dało sie zaadoptować?

15 wrz 2015, 22:31
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
z tego co pamietam na mojej preli to po swapie na 16v zasilajacy z A3 robił za powrót a zasilający do 16v był pociągniety zwykłym teflonowym...
Jeszcze jak masz instalacje ex polift i wkladasz instalacje 16v przedlift to gmeranie jest przy swiatłach... mi nie trybiło swiatło długie i na mijania swieciła kontrolka długich, w jednej lampie mialem długie i metoda prob i bledów udało się poprzekladac kabelki w lampie ale prawdopodobnie wystarczy zamienic miejscami 2 przewody w wiazce... jakbys rozcinał wiazke w prawym progu i tam wlutowywał sie do wiazki na tył to mozna sie pomylic tylko z 2 kabelkami, od recznego i swiatla w kabinie bo maja te same kolory...
Z czujnikiem w skrzyni jest troche zabawy, Bob3r popodnieniał tam cos jak robilismy i smigało tylko nie można za mocno dokrecac tej srubki m6 mocujacej go do bloku skrzyni bo mocowanie czujnika peknie....
jak masz skrzynie przelift z A5 to do zwrotnic A3 polift nie podejda połoski z tej skrzyni, trzeba połoski polift A3 wraz z przegubami wewnetrznymi włozyc do skrzyni przedlift A5

Troche pisze po paru glebszych i jak popelnilem blad to mnie poprawcie a jak coc to pytaj bo mam jeszcze w glowie takiego swapa i moge pomóc dopóki pamietam :)

30 wrz 2015, 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2