Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
jaki powód check engine - ABS, Sonda czy nieszczelny wydech? 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude 3G 4WS
silnik: B20A9
witam, mam sprawę. może ktoś mnie oświeci.

mam b20a9 i pali mi sie non-stop kontrolka check-engine. kod błędu jaki wskazuje komp to 41 czyli sonda lambda. spalanie jest w w normie. teraz pytania:

1 - czy w b20a9 byl montowany peszel za sondą a przed tłumikiem środkowym (patrząc od frontu) i czy nieszczelny peszel może powodować błąd sondy a tym samych check engine? z tego co się dowiedziałem to wymiana sondy nie ma sensu bo oryginał denso jest niedostępny a zamienniki i tak raczej spowodują "konflikt".
2 - rozpadł mi sie czujnik ABS. Czy czujniki ABS pasują do P3G z innych modeli Hond? Dodam, że pompa ABS po jeździe jest zimna a nie powinna...

z góry dzięki

17 mar 2016, 23:43
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Jak sonda to sonda. ALB do tego nie mieszaj. Plecionka jest za sondą. Zamiennik sondy załatwi sprawę. Ewentualnie szukaj używki.
Co do czujników ALB to napisz który Ci potrzebny a ja poszukam u siebie. Od innych aut nie podchodzą.

18 mar 2016, 9:53

Auto:: PG3 i PG4
powinienem mieć sondę używkę.

18 mar 2016, 9:56

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
czy auto posiada gaz?

18 mar 2016, 13:37

dzięki za info. jaki zamiennik sondy polecacie? czujnik tylny od strony pasażera sie rozpadł. auto nie ma i nigdy nie miało gazu.
pytanie czy pompa ALB powinna pracować mimo braku jednego czujnika czy nie ma prawa?

18 mar 2016, 18:06

Auto:: ba,cb,ab
silnik: 12/16v.
Hybrid napisał(a):
dzięki za info. jaki zamiennik sondy polecacie? czujnik tylny od strony pasażera sie rozpadł. auto nie ma i nigdy nie miało gazu.
pytanie czy pompa ALB powinna pracować mimo braku jednego czujnika czy nie ma prawa?

I tak, i nie.
Przed awarią działała normalnie ?

18 mar 2016, 20:33

ABS nie działał też przed wymiana tarcz więc pompa pewnie też. Generalnie brak ABS nie jest tragedią, przede wszystkim chodzi mi o ten check engine. Co go może powodować?

18 mar 2016, 20:44
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 3gen 89
silnik: B20A7
Check sondy pali się cały czas więc wcale to nie musi być sonda, a raczej coś w wiązce. Przejrzyj service manual i posprawdzaj wszystko krok po kroku tak jak jest opisane w serwisówce.

18 mar 2016, 23:41
Aktywny Zlotowicz

Auto:: mr2 ae86 accIVg
silnik: 4age f23vtec, f22
41 wskazuje bezpośrednio na podgrzewanie sondy- raczej nie zdarzają się awarie instalacji, często zdarzają się upalone grzałki w sondzie. W przypadku problemów z zakupem sondy, można spokojnie założyć sondę uniwersalną lub używkę np. z f20, nawet z VTEC, trzeba tylko przełożyć kostkę. Pamiętać należy tylko żeby zaopatrzyć się w zagniatane tulejki do łączenia przewodów, gdyż stalowe i sztywne przewody od sondy nie dają się ani lutować, ani skręcać.

30 mar 2016, 23:08
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
Gywer napisał(a):
41 wskazuje bezpośrednio na podgrzewanie sondy- raczej nie zdarzają się awarie instalacji, często zdarzają się upalone grzałki w sondzie. W przypadku problemów z zakupem sondy, można spokojnie założyć sondę uniwersalną lub używkę np. z f20, nawet z VTEC, trzeba tylko przełożyć kostkę. Pamiętać należy tylko żeby zaopatrzyć się w zagniatane tulejki do łączenia przewodów, gdyż stalowe i sztywne przewody od sondy nie dają się ani lutować, ani skręcać.

ameliniowe tulejki rurki :) tego panie nie pomalujesz ale przewody sondy zagnieciesz :) w kazdym elektroniku powinienes dostac... a jak ci jakis warsztat bedzie chciał lutowac to kopnij ich w dupe a jak beda pytac za co to odpowiedz ZA JAJCO :)

01 kwi 2016, 18:57

Auto:: Accord VI, Prelude
silnik: F20B6, B20A9
Polutować się na pewno da. Gorzej z wytrzymałością termiczną spoiwa w czasie pracy.

01 kwi 2016, 20:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]