Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
problem wrzucaniem biegów 
Autor Wiadomość

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
wymień olej w skrzyni ,od tego zacznij.

08 sie 2016, 21:52

Auto:: BA4 EX Dual Trup
silnik: B20A3
plewis napisał(a):
wymień olej w skrzyni ,od tego zacznij.

Tak zrobię (jak to nie pomoże będę szukał dalej). MTF czy 10w40 ? Ile go wchodzi do skrzyni ?

08 sie 2016, 23:17

Auto:: P3G
silnik: B20A9
Zwykły 10w40. Wchodzi ok. 2 litrów.

08 sie 2016, 23:39

Auto:: Prelude
A do układu kierowniczego czerwony ATF, bo powiedzieli, że może być ;) Niektórzy mówią, że na zimówkach można jeździć w lecie. Pewnie, że można, ale czy to znaczy, że jest dobrze? Jest w sklepach MTF- bez powodu go nie produkują ;)

09 sie 2016, 10:00
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Nasze skrzynie półsyntetyk silnikowy znoszą znakomicie. To, że jest produkowany MTF nie znaczy, że trzeba za niego przepłacać. Ja bym tego nie zrobił chociaż do accorda do skrzyni automatycznej leję oryginalny olej hondowski (ale tak każą znawcy tematu). Również układ kierowniczy w preli doskonale znosi ATF, dextron II. Jedynie na oleju silnikowym nie należy oszczędzać. Co najmniej dobry półsyntetyk.

Do opon bym tego nie porównywał. Jada na zimówkach nie jest niebezpieczna latem. Prawda jest tak, że opony zimowe lepiej się kelją do asfaltu więc teoretycznie jada na zimówkach w wielu warunkach przy temperaturach dodatkich jest nawet bezpieczniejsza. Przykład - wygrana Maniaka na oponach zimowych w Legionowie kiedy był mega upał. Ale to tylko dla rozrzutnych bo opona zimowa zużywa się latem dosłownie w oczach.
Co innego odwrotnie - jazda na letnich oponach w zimę. To jest dopiero głupota. Może o to chodziło przedmówcy. ;)

09 sie 2016, 18:10

Auto:: Prelude
Drajwer, ja od inżynierów mądrzejszy na siłę być nie chcę, więc nie będę powielał tego, co jakiś mechanik po gimnazjum praktykuje ;) Bez żadnych choćby tabelek z np. charakterystyką tych olejów, na podstawie których można by je porównać, nie ma co zaczynać tematu. Więc i polecać zalanie skrzyni jakimkolwiek innym olejem niż MTF (bądź ATF), nie przystoi..

drajwer napisał(a):
(...)Przykład - wygrana Maniaka na oponach zimowych w Legionowie kiedy był mega upał. (...)

Nie byłem, nie widziałem, to nie będę się na ten temat wypowiadał- chyba, że ścigali by się profesjonaliści w profesjonalnie przygotowanych autach ;) Ze swojego doświadczenia wiem, że zimówka nie ma kompletnie przyczepności latem, względem letniego kapcia...

10 sie 2016, 13:22

Auto:: honda prelude III
silnik: 2.0 EX
Możesz mieć dokładnie to co u mnie, objaw wykończonego łożyska oporowego, w zależności jak się ułoży na wałku tak biegi się wrzucają a jeśli masz dodatkowo dziwne piski przy ruszaniu które pojawiają się od czasu do czasu to czas wymienić tarczę...
Jeśli masz sucho przy wysprzęgliku na szkrzyni biegów oraz pod pedałem sprzęgła to 99% masz walnięte łożysko oporowe...

10 sie 2016, 21:18
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 3gen 89
silnik: B20A7
kalach27 napisał(a):
Jeśli masz sucho przy wysprzęgliku na szkrzyni biegów oraz pod pedałem sprzęgła to 99% masz walnięte łożysko oporowe...

Jeśli miałyby wchodzić ciężko biegi to łożysko powinno już piszczeć...

10 sie 2016, 22:02

Abaddon napisał(a):
kalach27 napisał(a):

Jeśli miałyby wchodzić ciężko biegi to łożysko powinno już piszczeć...

Pisków przy ruszaniu nie ma. Wymienię olej w skrzyni,przesmaruję sworznie linek i będę obserwował czy jest poprawa.

10 sie 2016, 22:07

Auto:: honda prelude III
silnik: 2.0 EX
i jak coś modziłeś przy sprzęgle u mnie okazało się że tarcza była zmasakrowana... przy wyjmowaniu tarczy sprężynki się wysypały...po założeniu nowego zestawu skrzynia teraz chodzi jak marzenie...

27 sie 2016, 0:09
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Przecież pisałem, że to wina tarczy sprzęgła. :)

27 sie 2016, 0:25

kalach27 napisał(a):
i jak coś modziłeś przy sprzęgle u mnie okazało się że tarcza była zmasakrowana... przy wyjmowaniu tarczy sprężynki się wysypały...po założeniu nowego zestawu skrzynia teraz chodzi jak marzenie...

Po weekendzie się z to zabiorę i dam znać, na razie diagnoza wskazuje na łożysko ale zobaczymy, wyjdzie w praniu...

27 sie 2016, 12:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2