Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
przegub zewnętrzny przód 
Autor Wiadomość

Auto:: prelude
silnik: B20A9
Cześć,
ostatnio gdzieś widziałem, że ktoś dawał namiary do zakupu przegubu, nie mogę znaleźć ... mógłby ktoś pomóc co pasuje ?
Pzdr

23 lut 2017, 20:11

Auto:: P3G
silnik: B20A5
Użyj szukaj.
O ile mnie pamięć nie myli to do przedlifta wieloklin przegubu(ten co wchodzi w zwrotnice) miał 26 zębów a do b20a9 28.

27 lut 2017, 1:02

Auto:: Prelude 2.0 EX '91 AC
silnik: B20A3
Musisz wiedzieć, ile zębów ma wieloklin. Potem na popularnym portalu aukcyjnym jest wiele ofert. Osobiście polecam sklep internetowy motorol.pl(nie żadna chamska reklama, tylko jestem zadowolony z tamtej hurtowni). Koszt zakupu jest różny, ale zaczyna się od około 30zł/przegub. http://allegro.pl/przegub-polosi-honda- ... 53530.html a górna granica nie wiem czy istnieje. Nie mówię, że akurat ten przegub jest najlepszy, tylko, że można coś dość tanio znaleźć i nie przepłacać pięciokrotnie. Ja kupiłem bardzo podobne jak ten w tej aukcji http://allegro.pl/przegub-honda-accord- ... 48853.html na obie strony, jeździłem rok, i nie narzekałem. To, że teraz nie jeżdżę to wina silnika, ale przegubom nic nie dolega, i będą jeszcze długi czas jeździły.

28 lut 2017, 17:28

dzięki za odpowiedzi - wiem gdzie i jak szukać
temat do zamknięcia :-)

28 lut 2017, 21:33

Auto:: Prelude III
Ja się jednak jeszcze na moment podepnę do tematu.
Przeglądam właśnie różne katalogi części w najrozmaitszych hurtowniach motoryzacyjnych i wychodzi na to, że po wybraniu wersji 2.0EX, B20A3, 109KM pojawiają się dostępne zarówno wersje o długości 135mm z 26 zębami, jak i o długości 147mm z 28 zębami.

Może głupio pytam, ale jest mi ktoś w stanie wyjaśnić skąd to się bierze, czym jest spowodowana różnica w stosowanych częściach (i to w zasadzie u wszystkich dużych hurtowników, jak iparts czy intercars, albo pb)?

02 mar 2017, 0:04
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Bubek89 napisał(a):
Przeglądam właśnie różne katalogi części w najrozmaitszych hurtowniach motoryzacyjnych i wychodzi na to, że po wybraniu wersji 2.0EX, B20A3, 109KM pojawiają się dostępne zarówno wersje o długości 135mm z 26 zębami, jak i o długości 147mm z 28 zębami.

Może głupio pytam, ale jest mi ktoś w stanie wyjaśnić skąd to się bierze, czym jest spowodowana różnica w stosowanych częściach (i to w zasadzie u wszystkich dużych hurtowników, jak iparts czy intercars, albo pb)?

26 zębów - przedlift,
28 zębów - polift

Nie gadaj, że nie wiedziałeś, że jest różnica...
Jeśli jednak nie wiedziałeś to wersje przedliftowe różnią się od poliftowych nie tylko detalami zewnętrznymi ale i wieloma elementami mechanicznymi. Przedlifty były produkowane w latach '87-'89 a polifty '90-'91.

02 mar 2017, 0:31

Auto:: Prelude III
drajwer napisał(a):
Nie gadaj, że nie wiedziałeś, że jest różnica...
Jeśli jednak nie wiedziałeś to wersje przedliftowe różnią się od poliftowych nie tylko detalami zewnętrznymi ale i wieloma elementami mechanicznymi. Przedlifty były produkowane w latach '87-'89 a polifty '90-'91.

No wersje przedlift/polift ogarniam, ale głównie jak idzie o detale, które może zauważyć na pierwszy rzut oka mało jeszcze doświadczony w temacie P3G użytkownik. Jak idzie o części mechaniczne, to jak widać, muszę się jeszcze duuuuużo nauczyć, dowiedzieć i pewnie zadać sporo pytań.
Dzięki wielkie za wyjaśnienie sprawy.

Kolega kitt2496 mnie trochę zbił z pantałyku. Jak sądzę posiada wersję poliftową, a linkował do części mających 26 zębów. Ale to pewnie tylko w ramach przykładu. Dzięki raz jeszcze.

02 mar 2017, 1:07

Auto:: Prelude 2.0 EX '91 AC
Tak, zgadza się. Mam polifta i linkowałem do polifta, ale chciałem pokazać jakie ceny ogółem są. Nie szukałem konkretnie do przedlifta, który ma 26 zębów, ale do polifta który ma 28 zębów. Chodziło mi o to jak szukałem, i co znalazłem. I z tego, co patrzyłem, to wrzuciłem linka do 26 i 28 zębów. Mogę się mylić, ale tak pisze w aukcjach. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem, jeżeli chodzi o szukanie przegubów, pomimo tego, że nie pokazałem niczego odkrywczego.

02 mar 2017, 22:06

Nie mogę rozkminić tematu przegub dla aut z ABS i bez ABS - gdzie jest różnica, u mnie ABS został wywalony

03 mar 2017, 18:31
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
No to wszystko jedno jaki wsadzić. Jak masz alb i chcesz żeby działało to wkładasz przegub od wersji z alb bo ma on specjalną koronkę. Jak nie masz alb to wszystko jedno jaki wsadzisz.

03 mar 2017, 18:55

drajwer napisał(a):
No to wszystko jedno jaki wsadzić. Jak masz alb i chcesz żeby działało to wkładasz przegub od wersji z alb bo ma on specjalną koronkę. Jak nie masz alb to wszystko jedno jaki wsadzisz.

i to jest odpowiedź, thx :)

03 mar 2017, 20:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]