Witam. W swojej prelude posiadam silnik b20a5 w którym są dwie sondy jednożyłowe wkręcone w kolektor. Próbuje z czytać z nich napięcie poprzez odpięcie wtyczki i podłączenie sondy do miernika a drógi kabel od miernika podłączam do akumulatora i wskazania na mierniku wskazują 0.0V, miernik chyba sprawny ponieważ napiecie na akumulatorze dobrze mierzy, skale mam ustawioną d 1,5v.
A tak wygląda mój miernik:
W czym leży problem?? w mierniku czy coś źle robie?? Ma to znaczenie do której sondy sie podepne?? Jedna ma zieloną wtyczkę a druga białą.
Czy może musza być baterie w mierniku żeby to zmierzyć??
Rozpinasz kostki, podpinasz miernik, jeden do masy auta (obudowy) drugi do sondy ( sygnałowy). Mierzysz na zapalonym silniku, jak przygazujesz to powinno wyświetlić wartość 0,6V a jak na luzie 0,4V. Polecam kupić jakiś "multimetr", ten miernik co masz nie jest zły ba nawet może i lepszy, ale już wiekowy. W szkole na takich pracowaliśmy może jest walnięty albo złe ustawiony.
_________________ PRACOWNIA TAPICERKI SAMOCHODOWEJ -CZĘŚĆI DO P3G Dla forumowiczów zniżka !!! tel:503789900
On mierzy dobrze napiecie akumulatora samochodowego itd. Jutro spróbuje baterie włożyć do tego miernika bo jakieś jest tam miejsce na 3 bateryjki i może wtedy coś pokaże:)
Dawno temu miałem taki miernik i wydaje mi się, że te baterie służą tylko do pomiaru rezystancji. Ale mogę się mylić. I prawdą jest, że te mierniki miały bardzo dokładny pomiar w przeciwieństwie do tanich multimetrów, z których każdy pokazuje co innego
Dawno temu miałem taki miernik i wydaje mi się, że te baterie służą tylko do pomiaru rezystancji. Ale mogę się mylić. I prawdą jest, że te mierniki miały bardzo dokładny pomiar w przeciwieństwie do tanich multimetrów, z których każdy pokazuje co innego
Jest dokładnie tak jak piszesz, bateria jest tylko do omomierza. Woltomierz i amperomierz nie potrzebuje żadnego zasilania. Ja tam na zdjęciu widzę profesjonalny sprzęt "zdiełano w sssr" Jest jeszcze tylko jedna sprawa - ten miernik działa w jedną stronę - jak podłączysz odwrotnie bieguny to się wskazówka nie wychyli, także zwróć na to uwagę
No właśnie mam tez taki elektryczny no ale tamten elektryczny mi pokazuje że mój akumulator na wyłączonym silniku ma 18v. Dobrze podłączam, napewno dobrą stroną, mierzyłem baterie 1,2v i pokazało 1,2v a jak podpinam tą sonde cholerną to wskazówka ani drgnie, no wsumie to wiem że te baterie to potrzebne do mierzenia oporu no ale już próbuje na wszystkie sposoby . A wpinać sie w sonde z zieloną wtyczką czy białą??
Możliwe jest to że dla tego miernika problem jest to że sonda "próbkuje" i te wartości skaczą ??
Jutro spróbuje pstryknąć ten przycisk w kółku co zaznaczyłem i tak zmierzyć, metodą prób i błędów może dojdę jak to ustrojstwo ustawić:
Odświeżę nieco temat, albowiem wczoraj używałem jakiegoś home made testera sondy lambda. miał rząd diód. po brzegach czerwone głębiej pomarańczowe, w środku zielone. Pokazuje to w jakiś sposób odczyt z sondy. Używał ktoś może? U mnie po wpięciu w pierwszą pokazywało dobry odczyt, przy drugiej zły(mieszanka za bogata co potwierdza woń paliwa z wydechu) potem po wpięciu z powrotem do pierwszej pokazywało też, że jest źle. Oto filmik przedstawiający jak to pracuje.
Zatem jest za bogata mieszanka, co powinno być winą sondy, sonda daje odczyt, że jest źle, to jest niesprawna?
_________________ Masz coś zrobić? zleć to komuś Chcesz porządnie? zrób to sam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości