Jaki polecilibyście filtr stożkowy do seryjnego B20A9. Zależy mi, żeby był stosunkowo dobrze dobrany do seryjnej mocy, najlepiej dość tani. Może jakąś Simote czy coś?? W silniku raczej innych modów nie planuje, jedynie co jest zrobione to przelot, więc jakiegoś potencjału wielkiego nie musi mieć
Jak masz auto seryjne to na Twoim miejscu dobrał bym taki filtr, żeby się zmieścił w oryginalną obudowę filtra. Dzięki temu poprawisz przepływ powietrza, obniżysz koszty eksploatacji, ale nie zepsujesz porządku pod maską i nie zmienisz zjawisk występujących w dolocie, co nieraz znacząco obniża moc, choć "dupohamownia" będzie twierdziła inaczej, ze względu na dobiegający hałas, który powoduje zawyżenie odczytu mocy
_________________ mechanika, elektronika, swapy, części,LPG, doradztwo. 697pięć dwa cztery354.
Podobnie jest, jak się montuje sportowy wydech. Po takich operacjach powinno się zestroić silnik, bo efekty mogą być właśnie takie, jak pokazali na tych filmikach. Po strojeniu można się już spodziewać jakiegoś tam przyrostu mocy. Sam z resztą muszę kupić seryjny układ dolotowy, bo od zakupu auta jeszcze tego nie zrobiłem, a jest tam właśnie jakiś stożek ;p
Po pierwsze zmiany w układzie dolotowym i wydechowym powinny być poparte obliczeniami, zmiana długości i średnicy zarówno dolotu jak wydechu ma wpływ na parametry silnika, i nie działa to tak, że im większa średnica tym lepiej. Potem trzeba zmienić mapy wtrysku i zapłonu, najlepiej robiąc to na hamowni. Takie modyfikacje, choć stosunkowo niedrogie dają spory przyrost mocy, rzędu kilkunastu procent. Na początek jednak, należy przemyśleć co chcemy osiągnąć, na jakich parametrach najbardziej nam zależy, do czego auto ma służyć, jaki styl jazdy preferuję,
_________________ mechanika, elektronika, swapy, części,LPG, doradztwo. 697pięć dwa cztery354.
Co do ori porządku pod maską właśnie chce się pozbyć tego całego plastiku i z oryginalnego kolanka wyprowadzic prostą rure o średnicy takiej jak kolanko i stożek dać obok aku zaraz
wyprowadzić prostą rurę o średnicy takiej jak kolanko i stożek dać obok aku zaraz
To jeszcze parę rzeczy będziesz musiał wyciepać po drodze
To znaczy co jeszcze.Bo sam myślę założyć stożek i właśnie go puścić obok aku.A może ktoś poradzić jakiś dobry w miarę dolot i stożek co będzie pasował do B20A5 ???
Zapewne zależy od zastosowanego rozwiązania, ale jak na mój gust, to ALB się tam koło aku czai i może wadzić. Po drodze się jeszcze jakieś kable i dzikie węże pałętają, ale powinny ustąpić pod naporem kibel rury, lub innej rury. Tak się śmieję, ale kibel rura nie jest złym rozwiązaniem do dolotu, bo jest podatna na rzeźby. Jeśli dobrze pamiętam któraś z żółtych forumowych pralek miała takową.
_________________ Masz coś zrobić? zleć to komuś Chcesz porządnie? zrób to sam
Zapewne zależy od zastosowanego rozwiązania, ale jak na mój gust, to ALB się tam koło aku czai i może wadzić. Po drodze się jeszcze jakieś kable i dzikie węże pałętają, ale powinny ustąpić pod naporem kibel rury, lub innej rury. Tak się śmieję, ale kibel rura nie jest złym rozwiązaniem do dolotu, bo jest podatna na rzeźby. Jeśli dobrze pamiętam któraś z żółtych forumowych pralek miała takową.
Tak czytam i nie bardzo się zgodzę. Jak masz aku w bagażniku to pompa ALB w niczym nie przeszkadza. Prosty odcinek spokojnie koło niej się zmieści.
_________________ czujesz motyw? słońce, plaża, morze nagle ktoś rzuca hasło, że papier toaletowy i mydło rzucili:) Coco Jambo i do przodu...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości