Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Filtr stożkowy 
Autor Wiadomość
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2013

Auto:: '90 Prelude SR, '89 Prelude Si 4WS
silnik: B21A1, B20A5
Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie.

Po szłapie wylądował u mnie stożek (z tego względu, że dolot seryjny się nie zmieścił) Początkowo był tam jakiś dość mocno wyeksploatowany stożek, który był... hmmm... duży po prostu :) Kupiłem nowy, rozmiarami sporo mniejszy (większy byłoby ciężko upchnąć w to miejsce) ale fabryka podawała, że do 150KM - więcej pod machą na pewno nie ma więc teoretycznie powinien być ok... tylko producenci różne dziwne rzeczy piszą. Stożek jest formy AOMA.
Tak czy inaczej, dążę do tego, że na tym pierwszym filtrze spalanie miałem rzędu 8-9 litrów w trasie, a na tym nie jestem w stanie zejść poniżej 10. 11 to taka norma. Piszę tu oczywiście o spalaniu gazu i spokojnej jeździe.

I teraz się zastanawiam, czy ten stożek co mam jest za mały, ciulowy, czy może tak po prostu powinno być?

Może ktoś by coś polecił do silnika 2.2 150KM?

08 lut 2013, 0:13

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Skoro po zmianie jest gorzej to bez większego obeznania w temacie powiem Ci, że coś z nim nie halo ;)
'Wielkość' filtra nie zależy tylko od wielkości ale też od ciulowatości filtra. Im większa ciulowatość tym mniej na obwodzie 'żeberek' które są płytsze i powierzchnia filtra mniejsza. Tak jak w płucach :P

08 lut 2013, 1:17

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
a ja mam takie pytanie, jeśli stożek jest po to aby zwiększyć moc silnika to w takim wypadku nie powinno się zwiększyć spalanie? w końcu on nie jest po to aby oszczędniej jeździć, chociaż może powinna się zwiększyć efektywność, czyli kosztem "większej" mocy mniej ciśniesz gaz, a co za tym idzie jest oszczędniej ale może moje rozumowanie jest błędne..., zresztą tylko hamownia mogłaby zweryfikować czy dany stożek ma sens
szwagier jeśli jednak zależy Ci na mniejszym spalaniu, a zauważyłeś różnicę zastosowanych stożków to odpowiedziałeś już sobie sam, po drugie z tego co wiem, do gazu nie powinno się wkładać takiego filtra, bo za dużo powietrza daje, a co za tym idzie mieszanka jest uboga i moc silnika spada, czyli idąc moim tokiem rozumowania duży stożek > więcej powietrza >uboższa mieszanka > mniejsza moc przy LPG?

08 lut 2013, 10:23
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Proponuję obudować stożek i bawić się średnicą otworu doprowadzającego do niego powietrze. Albo założyć sekwencję.

08 lut 2013, 11:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]