Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Swap z poliftowego A9 na przedliftowe A7 
Autor Wiadomość

Auto:: Honda Prelude BA4
silnik: B20A9
Panowie, ostatnio chodzi mi po głowie taki swap, gdyż może miałbym u siebie A7 i tu moje pytanie. Czy jest dużo roboty przy tym? Chodzi mi głównie o to czy np. stare półosie z polifta nadadzą się do przedliftowej skrzyni, bo nie chciałbym zmieniać piast i reszty od przedlifta. Najbardziej też chciałbym skrzynie od EX'a i to wszystko spasowac. Jak z przekladaniem wiązki? Wszystko wrzucić z A7 razem z kompem czy są jeszcze jakieś różnice? Wogole po samym silniku da się poznać czy jest to z przedlifta czy polifta? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

31 maja 2017, 1:20

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
najprościej do tego silnika (przedliftowe A7) włożyć skrzynię z polifta wraz ze sprzęgłem, bo poliftowe półosie nie będą pasować do przedliftowej skrzyni, co do wiązki to się do końca nie orientuję, ale prawdopodobnie trzeba przełożyć przynajmniej całą prawą wiązkę i w kostce głównej poprzekładać piny, bo są różnice i nie wszystko będzie działać, ewentualnie poprzekładać wszystkie wiązki...,ogólnie łatwiej byłoby gdyby to było poliftowe A7

31 maja 2017, 16:30
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Ale sam słupek i osprzęt niewiele się różnią. Po co wkładać a7 w miejsce a9? Jeśli tylko po to żeby nieznacznie podnieść moc i pozbyć się egr i sondy lambda to wystarczy podmienić właśnie sam słupek i zrobić przejściówke na ecu od a7 zostawiając wiązkę od a9. Rozumiem, że poza silnikiem masz też ecu z a7 ?

31 maja 2017, 17:11

Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
:)

Ostatnio edytowano 01 cze 2017, 15:12 przez Srebhanka, łącznie edytowano 1 raz

01 cze 2017, 0:32

Auto:: Honda Prelude BA4
silnik: B20A9
Pytam czysto teoretycznie, bo poprostu miałbym taką możliwość i chce się dowiedzieć czy jest sens się w to bawić. Akurat swoją prelude mam, także nie gdybam sobie, tylko chce się dowiedzieć jak najwięcej na temat BA4, żeby mieć plan na swoją. Cały silnik z osprzetem, wiązką, ecu i resztą pierdół jest oczywiście. Dzięki za pomoc panom wyżej ;)

01 cze 2017, 1:34

Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
:)

01 cze 2017, 15:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]