SWAP: B20a5 polift (91) -> F22z2 + elektryka Accord
| Autor |
Wiadomość |
|
xman
Dołączył(a): 06 gru 2012, 16:17 Posty: 49 Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska
Auto:: Honda Eg8
silnik: D15z8
|
Towar nie pasuje.
To co mi się nie podoba: - poduszki łap w oryginale są mocowane do uchwytów do podłużnicy -> zgadza się tylko tylna poduszka, którą można zastosować wraz z łapą z B serii prelude 3g - poduszka od strony rozrządu: nie pasuje na stożek na jednej ze śrub i nie idzie wkręcić drugiej śruby (poduszka blokuje dojście kluczem do śruby -> poduszka powinna być od strony podłużnicy). nie pasuje mocowanie do fartucha (za wysokie o ok. 1cm) - poduszka od strony skrzyni biegów: nie pasują mocowania na skrzyni, poduszka jest na skrzyni a powinna chyba być na mocowaniu od strony podłużnicy, przy próbie przykręcenia prawej łapy do podłużnicy blokuje ją przewód od pompy ABS i po jej montażu nie idzie zamontować kabla minusowego do podłużnicy.
Łapy zostały spakowane i dzisiaj je odsyłam. Sprawdzałem w H serii i jest to samo. Paczka pójdzie za pobraniem. Pozdrawiam.
|
| 02 maja 2013, 12:22 |
|
 |
|
Gywer
Aktywny Zlotowicz
Auto:: mr2 ae86 accIVg
silnik: 4age f23vtec, f22
|
Jeżeli tak poważne problemy jak przykręcenie w innym miejscu przewodu minusowego do podłużnicy przekraczają Twoje możliwości to po co się bierzesz za swap? złożyłem 5 prelud 3g na tych łapach i wszystkie jeżdżą, owszem zdarzyła się konieczność minimalnego przesunięcia otworu na śrubę, ale to potrafi średnio zaawansowany praktykant z pierwszej klasy szkoły zawodowej.To jest SWAP nie wymiana silnika- musisz się liczyć że nie wszystko pasuje i trzeba kombinować, a Ty poległeś na próbie przykręcenia śrubki bo klucz nie wchodzi- po prostu śmiech. Nie wiem jak do tematu podejdzie Szwagier, ale ja osobiście bym Cię na jego miejscu wyśmiał. Jeżeli takie sprawy Cię przerastają to zleć robotę komuś kto sobie poradzi. Ewentualnie jeśli zwrócisz mi koszt dojazdu plus jakąś biedną dniówkę to dla zasady pojadę do Ciebie i udowodnię że łapy pasują. Jeśli nie, to ładnie przeproszę, zwrócę wszystkie koszty (łącznie z kosztem zakupu łap) i osobiście odwiozę łapy Szwagrowi. Propozycja jest jak najbardziej poważna i przemyślana.
_________________ mechanika, elektronika, swapy, części,LPG, doradztwo. 697pięć dwa cztery354.
|
| 05 maja 2013, 20:01 |
|
 |
|
xman
|
Nie jest to jakaś pierwsza przekładka w moim życiu. Jeżeli ktoś robi coś takiego i bierze za to kasę to wydaje mi się że powinno to pasować P&P. Jeżeli nie masz podpartego silnika z przodu, a nie ma łap to caly ciężar spiera się na skrzyni biegów. Podłożyć podkładek 2cm? Przecież można wygiąć czy inaczej te łapy pospawać. Po drugie dwie śruby bym przebolał, lecz trzecią wiercisz i gwintujesz w takim miejscu że po kilku redukcjach aluminium pęknie. Łapa tylna z luzem 0,7mm-1cm? To tak jakbyś wstawił ćwiartkę do auta i rąbnął się o 2cm na szczelinie między drzwiami a słupkiem środkowym... Oddałbyś takie auto klientowi? Ja napewno nie. A zamocowanie silnika to bezpieczeństwo. Gdyby tak silnik spadł od strony skrzyni to ciekaw jestem jakie byłyby skutki i kto by za to odpowiedział.
Temat uważam za zamknięty.
|
| 05 maja 2013, 23:12 |
|
 |
|
Gywer
Aktywny Zlotowicz
|
z tego co piszesz to problem tkwi w Twojej niewiedzy- łapy są robione pod swap silnika i skrzyni z prelude IVg- natomiast Ty masz silnik i skrzynię z ACC. dlatego nie pasuje Ci łapa na skrzynię i łapa tylna. O ile łapę tylną wystarczy przykręcić z właściwej wersji, o tyle przy skrzyni jest trochę kombinacji, jednak i takie skrzynie wstawiałem i nie było problemu- podkładki lub wstawienie tulejki załatwia sprawę. Wystarczy pomyśleć zamiast szukać winnego wszędzie, tylko nie w sobie.Nie rozumiem też czemu aluminium nawiercone przez fabrykę nie pęka, a nawiercone przez Ciebie miałoby pękać? Co do pieniędzy, to zawsze możesz zamówić AZrace za 3x tyle co łapy od Maćka, tyle że ich już na pewno nie włożysz do skrzyni z ACC. A jeśli chcesz P&P to jak napisałem- zapłać a Ci je wstawię.
_________________ mechanika, elektronika, swapy, części,LPG, doradztwo. 697pięć dwa cztery354.
|
| 06 maja 2013, 0:54 |
|
 |
|
xman
|
A że tak zapytam. Jesteś adwokatem na tym forum? Napisałem, że towar nawet właścicielowi się nie spodobał, został odesłany i po sprawie. Więc po co temat drążysz? Napisałem że temat do zamknięcia. Dziękuję.
|
| 06 maja 2013, 8:10 |
|
 |
|
Gywer
Aktywny Zlotowicz
|
Nie drążę, jednak podejrzewam że pomimo że towar został wysłany, to nie zostanie odebrany, ale to tylko moje przypuszczenia  Chciałem pomóc i uświadomić Ci że mimo wszystko te łapy to jedyne i całkiem niezłe dostępne rozwiązanie, ale ok, już nic nie piszę 
|
| 06 maja 2013, 11:54 |
|
 |
|
cisek33
Dołączył(a): 15 lis 2012, 19:52 Posty: 215 Lokalizacja: PRA - DGR
Auto:: CG2
silnik: J30A1
|
bo kombinujecie z jakimiś dzikimi łapami  AZ Racing Machine są konkretne i dobrze się prezentują pod maską  do tego silnik siada idealnie pod maską ,żadnych drążków szlifować nie trzeba, miska nie leży na asfalcie, jedynie króciec pompy wspomagania haczy o pas przedni ,ale to się załatwia w 3 sekundy 
_________________Ciche auta zabijają dzieci 
|
| 06 maja 2013, 20:36 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
|
Cisek, a kto ci powiedział, że łapy od szwagra roznia się od AZ z za wielkiej wody? Ja ci mówię, że się nie różnią i są identyczne. I żeby nie było, nie są odwzorowane "na oko" a dokladnie zmierzone i zwymiarowane. Gdyby kolega wydał 2 tysie i ściągnął poduchy że stanów to do kogo miałby pretensje, że nie umie ich zamontować? Zrobiłby awanture na preludepower? Kupił najtańszy polski wyrób więc latwo napisać, że nie pasuje i nie uzgadniajac ze szwagrem odesłać paczke. Jeśli się mylę to czemu nie skorzysta z atrakcyjnej propozycji gywera?
_________________ Części do prelude III gen
|
| 07 maja 2013, 9:10 |
|
 |
|
wujo
Dołączył(a): 12 lis 2012, 20:31 Posty: 187 Lokalizacja: Wałbrzych
Auto:: Prelude
silnik: B20A5
|
Ja tu widzę dwie możliwości: 1. Albo kolega totalnie nie ma pojęcia o tego typu operacjach mechanicznych. 2. Albo to była zagrywka aby zdjąć wymiary z łap i je odesłać z byle powodu.
_________________Mój cel to "cofnąć czas" do 1989 roku 
|
| 07 maja 2013, 9:45 |
|
 |
|
Yreq
Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
|
Dziwna sprawa z tymi łapami. Jeżeli mają identyczne wymiary co AZ, to czy przy AZ też jest rzeźba? Może są pod inny model silnika np F22Z5 czy jakie tam są. I te otwory bez ołówków po co one są jeżeli nie mają gwintu, po co są one? Bo to, że np trza podkładki wsadzić jestem w stanie zrozumieć. Łapy byłyby jeszcze droższe, bo trzeba by to wszystko frezować. To też nie jest jakiś problem nie do przejścia, bo
_________________ Masz coś zrobić? zleć to komuś Chcesz porządnie? zrób to sam
|
| 07 maja 2013, 10:10 |
|
 |
|
xman
|
Miałem ostatnio łapę z H serii z prelude 4gen, foto skrzyni i wystają szpilki w takich rozstawach jak łapy od kolegi Szwagier. Więc tutaj nie jest źle. Do F serii nie pasują rozmiary łap i rozstawy śrub.
|
| 07 maja 2013, 10:46 |
|
 |
|
Gywer
Aktywny Zlotowicz
|
F-seria i H-seria ma te same łapy. przecież Ci napisałem że nie ma różnic czy to jest F18 Vtec czy F22 stare, czy H22,H23 itd. ogólnie wszystkie H i F serie mają ten sam blok i łapy pasują. jest różnica, czy silnik pochodzi z prelude, Accorda, Shuttla, Streama czy czego tam jeszcze. łapy są robione pod swap z Prelude IVg, pasuje też z Vg. Accord ma inne podłużnice i dla tego ma inne mocowanie skrzyni biegów i inną łapę tylną, jednak tylną wystarczy kupić z prelude i przykręcić, a na skrzyni trzeba wywiercić i nagwintować otwór, ponieważ skrzynia jest niemal taka sama, tylko w acc i Prelude ma wykorzystane inne mocowania.
|
| 07 maja 2013, 11:37 |
|
 |
|
cisek33
Dołączył(a): 15 lis 2012, 19:52 Posty: 215 Lokalizacja: PRA - DGR
Auto:: CG2
silnik: J30A1
|
Nie wiem kto koledze robił te łapy, wiem ,że jak ja zrobiłem swapa na łapach z USA to nie miałem absolutnie żadnych problemów, wszystko pasowało idealnie P&P, a kilku innych co się skusili na jakieś home made od nie wiem kogo mieli pod górkę bo nie pasowały (silinik krzywo siadał, opierał się o budę, drążek itp itd), a podobno były kopią tych z USA
_________________Ciche auta zabijają dzieci 
|
| 08 maja 2013, 18:56 |
|
 |
|
Gywer
Aktywny Zlotowicz
|
Kolega ma problemy bo nie odrobił pracy domowej, nie wie od czego pasują części. Co do obcierania o drążek reakcyjny to wkładałem silnik na AZrace i obcierało dokładnie tak samo jak na polskim rzemiośle, chyba że masz zawieszenie twarde i wysokie, to może by przeszło. Po prostu silnik jest wyższy i jakich łap by nie wsadził to się skurczyć nie chce.
|
| 08 maja 2013, 20:29 |
|
 |
|
szwagier
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2013
Dołączył(a): 10 lis 2012, 19:55 Posty: 417 Lokalizacja: Peachland, BC, Canada
Auto:: '90 Prelude SR, '89 Prelude Si 4WS
silnik: B21A1, B20A5
|
Właśnie wróciłem do domu z przejażdżki po mieście. W międzyczasie pomierzyłem łapy w 3 preludach - 2 F-serie mojej produkcji i AZ-race na których wisi H-seria. Z czystym sumieniem mogę napisać, że silnik wisi dokładnie w tej samej pozycji i na tej samej wysokości we wszystkich 3 prelach. Rozstaw śrub jest także identyczny.
Żeby nie było, że mam temat w głębokim poważaniu... Właścicielowi łap zaproponowałem dojazd na miejsce i zamocowanie silnika na tych łapach. Oczywiście w przypadku powodzenia na jego koszt. W przypadku, gdyby się to nie udało to wszystkie koszty pokrywam ja. Uważam, że jest to uczciwa propozycja. Paczka oczywiście nie zostanie odebrana i wróci do nadawcy.
_________________ Trust me, I'm an engineer!
|
| 09 maja 2013, 0:43 |
|
|