Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
moduł zapłonowy 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude
silnik: B20A3
Witam wszystkich fanatyków! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie umiejscowiony jest moduł zapłonowy? Mam problem ponieważ ostatnio przestała mi palić na 3 i 4 cylinder i wymieniłem już cewkę (używana ale rezystancja na uzwojeniach jest prawie taka sama jak na mojej starej cewce więc to chyba nie to) kable, palec, kopułka wydaje sie zdrowa (czyściłem styki) i został mi jeszcze moduł tylko nie mogę go znaleźć. Mierzyłem też ciśnienie sprężania manometrem i jest wporzo. Zastanawia mnie tylko, że mam przebicie na kablu WN od cewki i ciutke kopie dlatego założyłem, że może to być moduł ale może się nie znam. Wspomnę też, że wyjebałem gaźniki i do kolektora zostały dospawane dwie rury alu schodzące sie w jedną do przepustnicy z rovera a tuż za nią jest blos i to hulało przez kilka miesięcy aż do teraz. Ma ktoś może jakiś pomysł co jeszcze mogłbym sprawdzić. Może ktoś miał podobne objawy. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!;]

08 sie 2013, 17:27

Auto:: P3G
o kurcze.ciekawa rzecz zrobiles z ta przerobką.tez nad tym myslalem.osiagi sie poprawily czy praca silnika na wolnych szczegolnie?

09 sie 2013, 7:13
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
może ci się wydaje, że 3 i 4 cylinder nie chodzi, może po prostu źle pracują. Na odpalonym silniku poruszaj gaźnikami góra dół pewnie ci się zmieni charakterystyka pracy silnika bo będzie rozwalona flansza. Wymień ten kabel od cewki na początku

09 sie 2013, 9:12
Aktywny Zlotowicz

Auto:: p3g b20a9
snape napisał(a):
wyjebałem

i ładnie pisz, a nie j/w ;)

zmień kable WN to po pierwsze
po drugie sprawdz swiece, kopulke, palec

09 sie 2013, 15:55

Auto:: P3G
Harry napisał(a):
może ci się wydaje, że 3 i 4 cylinder nie chodzi, może po prostu źle pracują. Na odpalonym silniku poruszaj gaźnikami góra dół pewnie ci się zmieni charakterystyka pracy silnika bo będzie rozwalona flansza. Wymień ten kabel od cewki na początku

chyba dobrze nie przeczytałeś jego posta :P napisał że gaźników nie ma a zamiast tego dwie rury aluminiowe łączące się w jedną,przepustnica od rovera i blos

09 sie 2013, 17:21
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 3gen 89
silnik: B20A7
Moduł zapłonu masz na aparacie w gaźnikowcu, w 16V jest on bodajże na wierzchu przy kielichu po lewej stronie. Zresztą to nie ważne bo on odpowiada za rozruch auta, a nie to, że pali tylko na 2 garach.

09 sie 2013, 20:53

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Abaddon napisał(a):
Moduł zapłonu masz na aparacie w gaźnikowcu, w 16V jest on bodajże na wierzchu przy kielichu po lewej stronie.

Totalnie
Abaddon napisał(a):
Zresztą to nie ważne bo on odpowiada za rozruch auta

A jak żem go odpiął przy włączonym motorze to zgasł, więc nie do końca. Z tego co studiowałem uklad zapłonowy, to on jakoś koryguje całość w zależności od miliona czujników i innych czynników. Pogrzebany jest ten układ zapłonowy :?

09 sie 2013, 22:25
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
mlodyrychu napisał(a):
snape napisał(a):
wyjebałem

Po co??? Ori kable wytrzymują ćwierć wieku i pół miliona kilometrów a zamienniki dostępne w Polsce należy wyrzucić do kosza zaraz po wyjęciu z opakowania.

10 sie 2013, 19:44
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
drajwer napisał(a):
mlodyrychu napisał(a):
snape napisał(a):
wyjebałem

Po co??? Ori kable wytrzymują ćwierć wieku i pół miliona kilometrów a zamienniki dostępne w Polsce należy wyrzucić do kosza zaraz po wyjęciu z opakowania.

Po to :P

snape napisał(a):
Zastanawia mnie tylko, że mam przebicie na kablu WN od cewki i ciutke kopie dlatego założyłem, że może to być moduł

10 sie 2013, 21:35
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
to się kable wymienia na oryginalne używki i jeździ dalej. Jak nie stać kogoś na magnecory, to lepiej tak niż się bujać z jakimś chłamem z zamiennika za 5zł.

Armagedon... to nieprawda, że moduł zapłonowy odpowiada wyłącznie za rozruch silnika... owszem, ma w nim udział, ale jak najbardziej bierze udział w całym cyklu pracy układu zapłonowego w czasie jazdy. Niemniej jednak nie będzie miał wpływu na to, że samochód nie pali na dwóch cylindrach, bo z tym akurat faktycznie ma niewiele wspólnego.

Inna sprawa, że ten moduł (stosowany w B20 A1/A2/A3/A4/A8) potrafi ulec awarii, dość trudnej do zdiagnozowania jeśli ktoś się nie spotkał. Objawy to szapranie przy wciśnięciu gazu, skaczące obroty na obrotomierzu itp. Dotknęła mnie kiedyś ta przypadłość i to w dwóch aparatach zapłonowych. Za każdym razem pomogła wymiana modułu.

A za bluzganie kary się nie zmieniły. Skoro już zajrzałem i się tyle rozpisałem, to i warna dam.

10 sie 2013, 21:56

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Jeżeli nie pali na poszczególnych cylindrach, w tym przypadku 3,4, to winien jest rozdzielacz zapłonu (kopułka), a z tego co piszesz, to wymieniłeś wszystko oprócz rozdzielacza, więc tym bardziej. Kopułka czasem wygląda ok, ale wystarczy, że ma gdzieś mikropęknięcia i iskra ucieka gdzie jej łatwiej. Moduł zapłonowy sterowany przez ECU uziemnia cewkę wyzwalając tym samym iskrę w odpowiednim momencie, gdyby coś z nim było nie tak, w ogóle byś nie miał iskry, a nie wybiórczo na 3,4 cylindrze. Zmień kopułkę i zobacz co to da, zakładam, że pomoże.

11 sie 2013, 20:33

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi;] Tak więc jeździłem na dedykowanych kablach NGK (wcale nie tanich) wszystko było ok i jak już przestało być ok kupiłem dobre i tanie kable kager'a również dedykowane ale objaw był identyczny, ogólnie mam słabą żółtą iskrę na każdym kablu tak jakby cewka ale cewkę kupiłem używaną i nic się nie zmieniło (obie cewki miały prawie identyczne rezystancje uzwojeń więc wykluczyłem uszkodzenie). Zamieniałem nawet kable miejscami żeby sprawdzic czy może być uszkodzony któryś ale to jednak nie kable. Problemem jest to, że nigdzie nie mogę dostać kopułki do B20A3 nawet na zamówienie ale rozdzielacz chyba nie osłabiałby iskry wiec wydaje się, że to nie kopułka (aczkolwiek mogę się mylić). Świece też podmieniałem więc ta opcja też odpada. Czy ktoś pomocny mógłby zmierzyć multimetrem w swoim B20A3 rezystancje na cewce? Zapomniałem dodać ze na wolnych obrotach chodzi na 2ch ale tak od 2000 chodzi tak jakby na 3 albo 4 gary więc teoretycznie przy obciążeniach wszystko hula ale jak daje w pi*dę to ciutkę kopci xD dlatego myślałem też o uszczelniaczach zaworowych albo pierścieniach.

Piter napisał(a):
Niemniej jednak nie będzie miał wpływu na to, że samochód nie pali na dwóch cylindrach, bo z tym akurat faktycznie ma niewiele wspólnego.
Jeśli moduł daje inne natężenie prądu to różnie może być jest dużo możliwości awarii

Harry napisał(a):
drajwer napisał(a):
mlodyrychu napisał(a):
snape napisał(a):
wyjebałem

Po to :P

snape napisał(a):
Zastanawia mnie tylko, że mam przebicie na kablu WN od cewki i ciutke kopie dlatego założyłem, że może to być moduł

Harry czyli co sugerujesz? Kable zamieniałem miejscami i mimo tego 3 i 4 wypada a gdyby kable były skopane to wypadałyby np 1 i 2gi a słaba, żółta iskra jest na wszystkich

dzonygood napisał(a):
o kurcze.ciekawa rzecz zrobiles z ta przerobką.tez nad tym myslalem.osiagi sie poprawily czy praca silnika na wolnych szczegolnie?
No zamianka na alu kolektor i przepustnice naprawdę zrobiła robotę i wszystko jest lepsze ale do takiego upgradu polecam dobry najlepiej nowy parownik i slit D w blosie

Abaddon napisał(a):
Moduł zapłonu masz na aparacie w gaźnikowcu
Mógłbyś mi pokazać na zdjęciu?

Z góry dzięki wszystkim za pomoc! POZDRO!

16 sie 2013, 17:43

Dodam jeszcze zdjęcie tej cewki Obrazek

16 sie 2013, 20:42

Dziś podmieniłem kopułkę, kable i cewkę ze zdrowej pralki i niestety nic się nie zmieniło więc powoli wyczerpują się możliwości. Zauważyłem jeszcze że powyżej 5000 obrotów wydobywają się gęste kłęby niebieskiego dymu ale na jałowym prawie wogóle czyli to uszczelniacze czy pierścienie?

18 sie 2013, 19:41
Aktywny Zlotowicz

Auto:: Prelude BA4; Accord CW1
silnik: B20A9/A5; R20A3
A kompresję mierzyłeś?
Jak dymi tak mocno to może mieszanka nie jest wystarczająco sprężona by nastąpił zapłon...

18 sie 2013, 22:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona