Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
moduł zapłonowy 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude
silnik: B20A3
kompresja 12,1-12,4 więc wszystko wporzo ale dalej nie pojmuję czemu mam słabą, żółtą iskrę...

22 sie 2013, 9:25
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
ja miałem u siebie słabą iskrę na samej cewce jak podłączyłem świece pod kabel, zmieniłem kabel na OEM i pomogło

22 sie 2013, 21:44

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Skoro nie kopułka, palec, kable, to spróbuj faktycznie wymienić ten moduł. Wydaje mi się on mało prawdopodobny, ale w elektryce takie zagadki się zdarzają a rozwiązanie często zaskakuje :] Tutaj masz lokalizację modułu, lepszego zdjęcia niestety nie znalazłem.

Obrazek

Moduł masz pod tą metalową blaszką, którą zaznaczyłem na czerwono. Jeśli nie masz skąd wziąć takiego modułu, mam jeden na zbyciu, jak coś pisz PW.

24 sie 2013, 14:50

PROBLEM ROZWIĄZANY!! Na kabel wn od cewki był nawinięty kabelek sterujący gazem (taki wymysł poprzedniego właściciela albo kogoś do kogo pojechał), który to zaczął przebijać, tak więc podłączyłem plus z aku do elektrozaworu parownika i wszystko hula;] Muszę wymienić wiązkę. Jednak po zakupie takiego youngtimera wypada wymienić wiązkę. Dzięki wszystkim za pomoc POZDRO!

28 sie 2013, 11:06
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
A nie po to się to robi żeby gaz leciał tylko podczas pracy silnika?

28 sie 2013, 11:24

Tam zachodzi indukcja a ten kabelek co był nawinięty podawał plus. Ogólnie podłączając na stałe do plusa aku, elektrozawór puszczał gaz a wcześniej było przebicie i wypadał zapłon dlatego przy wyższych obrotach wszystko było si.

28 sie 2013, 11:40

a co do odmy to wpiąłem ją w dolot i przestała dymić ;]

28 sie 2013, 11:43
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
Drajwer ma rację, podłączając elektrozawór do stałego plusa otworzyłeś holokaust na świat. elektrozawory muszą być po stacyjce

28 sie 2013, 21:06

Wiem ale mając zwarcie musiałem odkręcić tamten kabelek z kabla wn i podłączać plus pod elektrozawór tylko na chwile żeby odpalić i od razu rozłączyć (chyba nie pomyśleliście, że go podłączyłem na stałe? hahahha po prostu chwilowo pociągnąłem sobie kable do środka i zamontowałem przełącznik póki nie kupie nowej) ale wczoraj rozkminiłem, że wogóle nie muszę łączyć plusa z przekaźnikiem na reduktorze bo odpala normalnie (o dziwo...) a centralka od gazu świruje zwłaszcza przy większych prędkościach jak odpuszczam gaz także mam do wymiany całą centralkę albo przynajmniej kable

29 sie 2013, 11:53

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Piter napisał(a):
Inna sprawa, że ten moduł (stosowany w B20 A1/A2/A3/A4/A8) potrafi ulec awarii, dość trudnej do zdiagnozowania jeśli ktoś się nie spotkał. Objawy to szapranie przy wciśnięciu gazu, skaczące obroty na obrotomierzu itp. Dotknęła mnie kiedyś ta przypadłość i to w dwóch aparatach zapłonowych. Za każdym razem pomogła wymiana modułu.

I nic wcześniej nie mówiłeś. Czyszczenie aparatu, wymiana w/w oraz przewodów nie rozwiązała problemu do końca. Będę musiał zlecić wymianę tego modułu. Da się jakoś śprawdzić, czy zakupiony moduł nie ma tej przypadłości?

08 wrz 2013, 1:47
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
Yreq, było na starym forum w moim wątku, dość długo walczyłem z tym problemem zanim znalazłem rozwiązanie... poza tym Ty masz A5 z tego co widzę, a tam jest moduł inny, niemniej jednak pewnie warto spróbować.

Poza tym w P3G nie musisz nikomu zlecać tej wymiany - moduł jest na wierzchu pod maską, zwykła kwadratowa kostka, do której podpięta jest jedna kilkupinowa wtyczka. Wymiana prawie tak prosta jak dolanie płynu do spryskiwaczy ;)

08 wrz 2013, 13:43

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Piter napisał(a):
Poza tym w P3G nie musisz nikomu zlecać tej wymiany

Muszę, bo mam jakieś 1000km do auta :cry:
Gdyby była w lepszym stanie i z gazem, to bym ją sprowadził tutaj, bagażnik gratów i bym się bawił.
Poza tym mieszkanie na wsi bez auta w obcym kraju, bywa ciężkie

08 wrz 2013, 18:23

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Raczej mało prawdopodobne, że moduł zewnętrzny, a taki jest w P3G 16V, mógł ulec awarii. Z tego co zaobserwowałem, moduły zapłonowe zabija wysoka temperatura czyli jak moduł siedzi w aparacie. W moim Civicu na LPG wymieniłem już 3 moduły, jeśli padnie kolejny, to zrobię mu instalację zewnętrzną co by się tak nie grzał.

08 wrz 2013, 21:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2