Krótka skrzynia.....długa skrzynia
| Autor |
Wiadomość |
|
morph_project
Auto:: Prelude 4gen
silnik: 2.2 V-TEC H22A2
|
Witka,
Kuzyn mój zamącił mi ostatnio w głowie opowiadając jaka to lipna skrzynia jest w hondzie, ponieważ on ma golfa z silnikiem vr6 i długą skrzynie, na 2 biegu rozpędza się do 120kmh. Powiedzcie mi prosze jaka jest skrzynia w p3g i jak to jest z tą długa skrzynią...
|
| 04 paź 2013, 13:12 |
|
 |
|
wasil90
Auto:: H O N D A
silnik: B20A5
|
Ale o co Ci właściwie chodzi? Bo ja już się zgubiłem i nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz.
|
| 04 paź 2013, 13:29 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
|
Na skrzyni z 16v pojdziesz na dwójce ponad 100, na Exowej już nie. Ale dzięki temu, ze w EX przełożenia są krótsze to i przyspieszenie jest lepsze. Porownalem ci naprędce skrzynie z 12v i 16v. Na temat skrzyni ze szmelcwagena nie napisze nic poza tym, ze jest... ze szmelcwagena.  Krótsza skrzynia to również bardziej ekonomiczna jazda w miescie. W trasie bardziej ekonomiczna jest skrzynia długa. Honda ma krótkie przełożenia bo się wysoko kręci. Nie ma co porównywać do golfa, który się tak nie kręci więc nadrabia długością przelozen.
_________________ Części do prelude III gen
|
| 04 paź 2013, 13:59 |
|
 |
|
Glina
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2012
Auto:: Prelude BA4
silnik: B20A9 , J35A1
|
Ja na krótkiej skrzyni z 12V na dwójce osiągam 100km/h, na długiej z 16V napewno jechałem 115km/h ale teraz nie pamiętam czy to była już odcinka czy jeszcze by coś wycisnął. Ogólnie jak jeździsz wokół komina to krótsza lepsza, jak trzaskasz trasy to krótka wręcz męczy.
_________________ PRACOWNIA TAPICERKI SAMOCHODOWEJ -CZĘŚĆI DO P3G Dla forumowiczów zniżka !!! tel:503789900
|
| 04 paź 2013, 14:11 |
|
 |
|
morph_project
|
Dziękuje za wyjaśnienia ....czyli z tego co zrozumiałem krótsza skrzynia to ekonomia jazdy po mieście i lepsze przyspieszenie a długa lepsza ale na długie odcinki. Czy skrzynia od 12v podejdzie 16-stki ? tzn mam b20a7, ale kiedyś chce włozyć H22A .....
|
| 04 paź 2013, 23:50 |
|
 |
|
Piter
Administrator
Dołączył(a): 01 maja 2012, 16:03 Posty: 708 Lokalizacja: Warschau, die Hauptstadt
Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
|
podejdzie, różnice w skrzyniach masz przedlift-polift i na to musisz uwagę zwrócić. A skoro chcesz wrzucić H-serię to o ile nie jest to plan z kategorii "kiedyś bym chciał" tylko raczej "zrobię to niedługo" to nie ma co się pitolić z wymianą na krótką teraz, bo tam i tak masz inną skrzynię.
I nie ma co porównywać przełożeń skrzyni silnika 6cyl do 4cyl.
_________________Mam Made in Japan za parę papierów, kilka bajerów - by zginać frajerów 
|
| 05 paź 2013, 0:26 |
|
 |
|
wasil90
Auto:: H O N D A
silnik: B20A5
|
Przede wszystkim skrzynie dobiera się do parametrów silnika i do założeń, które się stawia przy projektowaniu samochodu. Niemal zawsze słabszy silnik musi mieć krótszą skrzynię (oczywiście też zależnie od założeń może być ona "krótsza" lub "dłuższa") i jest też sporo przypadków złego doboru skrzyni do silnika (albo też innych założeń projektantów w stosunku do potrzeb konkretnego klienta), przez co samochód muli. Generalnie wszystko rozbija się o przełożenia. Jako, że rozebranej skrzyni biegów nie każdy widział, to łatwo jest to wytłumaczyć na przykładzie np. roweru z przerzutkami, bo na tym chyba jeździł każdy. Tu też są przełożenia, tylko przekładnia jest nieco innego rodzaju, ale to nieważne. Z przodu mamy powiedzmy 3 zębatki, od najmniejszej (najlżejszej), do największej (najcięższej), a z tyłu niech będzie 7, wszystko jedno. Tam im mniejsza, tym cięższa. I w ten sposób np. 1-1 jest najlżejszym możliwym przełożeniem, a 3-7 najcięższym. Oczywiście tu jest duża możliwość regulacji i na dobrą sprawę jest 21 biegów. Jeżeli nie masz siły, to najłatwiej jest ruszyć z przełożenia 1-1, ale jako że jest ono najlżejsze, to gdy już ruszysz, zaczynasz pedałować, to szybko nabierasz maksymalnej prędkości na tym biegu i pedałując dalej jak dziki, okazuje się, że już bardziej nie można się rozpędzić. I właśnie dlatego, że przełożenie jest lekkie, jest ono też krótkie i przy przekroczeniu pewnej granicznej prędkości bardzo szybko spada siła napędowa. Ale jak masz już trochę siły, to ruszasz sobie spokojnie np. z 2-5 i zobacz jak szybko można już pojechać, gdyby kręcić pedałami tak szybko, jak na 1-1 i to przełożenie jest już znacznie dłuższe, a dla Ciebie może być np. właśnie jedynką. Oczywiście mając tyle siły możesz też ruszać z niższych przełożeń i będziesz się rozpędzał szybciej, niż na 2-5, ale nie osiągniesz na jednym biegu takiej prędkości, jak np. na wspomnianym już 2-5. I podobnie jest w samochodzie. Jeśli silnik jest słaby, to na zbyt małych przełożeniach nie "udźwignie" on samochodu i będzie się toczył, zamiast jechać. Oczywiście w skrzyni biegów nie ma kół łańcuchowych, tylko koła zębate i jest to przekładnie dwustopniowa, więc siła napędowa jest przenoszona przez dwie pary kół zębatych (z wyjątkiem równobiegu, który w klasycznej skrzyni 5-biegowej przypada na bieg 4, a bieg 5 jest już nadbiegiem, co oznacza, że przełożenie jest mniejsze od 1 - to tak na marginesie). Jest to takie bardzo uproszczone tłumaczenie bez zagłębianie się w dobór przełożeń do silnika na podstawie charakterystyk trakcyjnych i innych duperel, bo w sumie w tym przypadku nie ma takiej potrzeby, ani sensu, tym bardziej, że przestałoby to być już proste do zrozumienia. I tak jak mówiłem dobór skrzyni zależy od potrzeb i założeń, co do sposobu użytkowania, co też już w poprzednich postach zostało wspomniane. Dlatego stwierdzenie, że ta skrzynia jest lipna, bo ja w swoim VW rozpędzam się na 2 do 120 km/h jest dla mnie bzdurnym gadaniem osoby, która nie ma na ten temat pojęcia, a chce się pochwalić ile wyciągnie na biegu. Idąc tym tokiem rozumowania można dojść do wniosku, że skrzynie samochodów rajdowych są jeszcze bardziej gówniane, bo na dwójce osiągają często jeszcze mniej. Także teraz musisz przeanalizować sobie czego właściwie oczekujesz i czego chcesz, bo już się martwiłeś, że masz krótką skrzynię w swojej preli, a teraz chcesz już zakładać jeszcze krótszą  Każda skrzynia ma swoje uzasadnienie. Jeszcze tak odnośnie przyspieszenia 16v i 12v, to wydaje mi się, że 12v mimo, że ma krótszą skrzynię, to właśnie jest ona dobrana do tego silnika i nie jest raczej aż tyle krótsza, żeby zostawić w tyle 16v. Seryjna skrzynia dobrana pod słabszy silnik mimo wszystko nie zniweluje tych ~30KM różnicy i znalezione przeze mnie dane na temat przyspieszenia zdają się to potwierdzać, tyle tylko, że nie wiem na ile są one prawdziwe. Natomiast 16v ze skrzynią od 12v bez problemu zostawi inne 16v w tyle, tu nie ma wątpliwości. Ale może bardziej doświadczeni, którzy mieli okazję pojeździć wieloma egzemplarzami, mierzyli czasy i zaprzeczą odnośnie przyspieszeń seryjnych 16 i 12v. Bo zdarzały się przypadki samochodów z krótkimi skrzyniami, ale jako opcja dodatkowa, a nie w seryjnym egzemplarzu ze słabszym silnikiem. Wydaje mi się trochę nielogiczne i ze strony Hondy byłby to lekki strzał w kolano, gdyby teoretycznie słabsza 12v zostawiała w tyle mocniejszą, zazwyczaj lepiej wyposażoną i przede wszystkim zapewne droższą 16v dla prędkości max o kilka km/h większej. Dobra, starczy tego. Pozdrawiam i szerokiej drogi 
|
| 05 paź 2013, 14:44 |
|
 |
|
morph_project
|
....jestem zruszony tak obszerną odpowiedzią  gdyby w szkołach ''tępa szlachta'' w ten sposób tłumaczyła materiał na zajęciach, to pomimo że jesteśmy biednym krajem to bylibysmy naj naj....na naszym globie, no i spadł by krytycznie poziom idiotów i tępych pał. Dzięki, przypomnieć się prosze jak bedzie okazja ( a bedzie), o postawienie porządnego trunku, na miare polskiej kieszeni 
|
| 05 paź 2013, 22:18 |
|
 |
|
mlodyrychu
Aktywny Zlotowicz
Dołączył(a): 15 lis 2012, 1:01 Posty: 862 Lokalizacja: Kattowitz Gieschewald
Auto:: p3g b20a9
|
polemizowałbym dziś wykulałem moją strzałę, żeby sprawdzić ... na 2 biegu odcinka jest przy ~103km/h przy butach 205/50/16. Nie wiem na ile koła zmieniły wskazania, ale myślę, że 10% to to nie będzie. Dla porównania - w perełce Vmax na 2 biegu była niewiele mniejsza
_________________ Biała Honda, właśnie ją mam, biała Honda, szybsza niż wygląda !!
|
| 05 paź 2013, 23:59 |
|
 |
|
szwagier
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2013
Dołączył(a): 10 lis 2012, 19:55 Posty: 417 Lokalizacja: Peachland, BC, Canada
Auto:: '90 Prelude SR, '89 Prelude Si 4WS
silnik: B21A1, B20A5
|
Jakie koła byś nie założył to będziesz miał odcinkę przy tej samej prędkości licznikowej 
_________________ Trust me, I'm an engineer!
|
| 06 paź 2013, 0:43 |
|
 |
|
Freze
Auto:: Prelude 2G Civic 4G Legend III
silnik: A18 D16A9 C35
|
Powiedz koledze ze pierw trzeba znac sie na autach, i vr6 w golfie nie czyni go gwiazda  i dodaj mu ze jesyt to chu.. silnik bo szajwagen ktory yttrzeba nonstop remontowac XD
|
| 06 paź 2013, 0:47 |
|
 |
|
Fuego3
Administrator, Ożyrok, Szmata zlotowa
Dołączył(a): 18 lip 2011, 15:37 Posty: 739 Lokalizacja: Ohlau, Ślůnsk
Auto:: CRV II
silnik: K20A4
|
Totalnie. A ta ma mało wspólnego z prędkością faktyczną.
|
| 06 paź 2013, 1:46 |
|
 |
|
Glina
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2012
Auto:: Prelude BA4
silnik: B20A9 , J35A1
|
Adaś musisz mi uwierzyć na słowo  gdybym tyle nie jechał to bym tego pisał.
_________________ PRACOWNIA TAPICERKI SAMOCHODOWEJ -CZĘŚĆI DO P3G Dla forumowiczów zniżka !!! tel:503789900
|
| 06 paź 2013, 8:53 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
|
Przypomniało mi się jak SeeDoo zaraz po kupieniu pierwszej preli - czerwonej A9 chciał sprawdzić v max na 2 biegu. Dociągnął do 90 km/h. Zmienił filtr powietrza i wyszło grubo ponad 100 km/h. Nie słyszałem żeby ktoś w A3 na 2 biegu dobił do 100 km/h na krótkiej skrzyni. Różnica pomiędzy skrzynią z 12v i 16v nie jest gigantyczna ale daje się odczuć, szczególnie w trasie.
_________________ Części do prelude III gen
|
| 06 paź 2013, 9:10 |
|
 |
|
dzonygood
Dołączył(a): 20 gru 2012, 10:47 Posty: 278 Lokalizacja: Inowrocław
Auto:: P3G
silnik: B20A3
|
ja a3 zwykle na maksa daje do 80 km/h bo wtedy na czerwone pole nie wychodze. 90 km/h to by trochę wyszedł. a3 nie ma odcinki to cholera wie ile by wydusił na tej 2-ce. kiedys pojechalem 170 km/h na czwórce i mialem już jakos ponad 6500 rpm.
|
| 06 paź 2013, 12:15 |
|
|