Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
problem z amortyzatorami - gdzie dostać?? 
Autor Wiadomość

Auto:: BA4
silnik: 2.0
Cześć!
Okazyjnie wymieniłem swoje Concerto na BA4 z B20A3 w dosyć dobrym stanie blacharskim, nie rejestrowałem się, bo chciałem najpierw cokolwiek przy nim porobić, wiedziałem, że będzie problem z dostępnością części, ale nie spodziewałem się AŻ TAKIEJ lipy...

Zacząłem kompleksowo remontować zawieszenie - na pierwszy ogień poszły sworznie górne tył i przód, tuleje wahacza tył i amortyzatory. No i zaczęły się problemy...
O ile sworznie i tuleje mój mechanik dał radę ogarnąć (górne z tył mam regenerowane i są petarda, tak samo dorabiane tuleje), o tyle z amortyzatorami mam niemały kłopot. Zamarzyły mi się gazowe Kayaby i co najgorsze, żadne nie chciały pasować. Mój mechanik przerobił już chyba 4 komplety, które przysyłali mu z hurtowni (niestety nie znam ich numerów, robię w kurierce i wracam ok 19 do domu :( )
Na stronie KYB wyczytałem, że potrzebuję na przód 341072, 341073, a na tył 341180... których NIGDZIE nie ma. Pytanie, czy któryś komplet mogę wstawić zamiast tych 341180?

Z informacji które posiadam od mechanika wynika, że amortyzatory które miałem wsadzone przedtem były jeszcze seryjne, były przetaczane żeby obniżyć auto, no i teraz wszystkie co przychodzą są za długie i oboje nie wiemy kompletnie o co w tym wszystkim chodzi. Komplet który przysłali mu na tył mniej-więcej pasuje, ale amortyzator jest tak długi, że sprężyna jest strasznie luźna, i nie ma części mocowań który miał seryjny...

Wiem, że historia jest pogmatwana, ale liczę na Waszą pomoc, bo w moim mieście Bydgoszczy nie znam zupełnie nikogo z tym autem, jestem sam jak palec.
Pomożecie? :pije:

05 sty 2014, 20:08

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
może masz tak obniżone zawieszenie lub bardzo obcięte sprężyny, że masz wrażenie, że są za wysokie ale amortyzator powinien pasować i pracować w górnym położeniu - taki urok obniżonego zawieszenia, daj fotkę ocenimy jak auto jest obniżone
patrzyłeś jakie tam masz sprężyny? cięte czy dedykowane o określonym obniżeniu?

05 sty 2014, 22:25

Sprężyny wyglądają mi na seryjne, nie są cięte, nie mam ich zdjęć, nie mam możliwości też ich wykonania jakoś do wtorku, wtedy mogę podjechać do warsztatu. Z tego co mi mój mechanik pokazywał miałem przetoczone seryjne amortyzatory w celu obniżenia auta... I podejrzewał, że sprężyny od ch*j wie czego, ale wyglądają mi one na serię. No chyba, że ktoś wstawił od Civica, bo są podobne. Muszę tak czy siak porobić zdjęcia, żebyście zobaczyli jak to wygląda w praktyce.

Wizualnie są to czarne proste sprężyny, ktoś zamieszczał na forum ostatnio zdjęcia amorów Tokico z serią to wyglądają tak samo.

Foty, jedna jeszcze poprzedniego właściciela:

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia jedyne jakie mam, innych nie porobię, bo auto stoi na podnośniku.

PS Udało mi się znaleźć na forum trójmiasta wątek poprzedniego właściciela, i tam takie zdjęcie, jak malował elementy zawieszenia na niebiesko :mur: :

PS2 Poprzedni właściciel nic nie wie o tym, żeby auto było obniżane, chociaż sam przyznał, że jak stanął obok innej BA4, to jego auto było niższe. Nie sądzę żeby kłamał, bo na forum trójmiasta pisał, że ma serię jeśli chodzi o zawieszenie :)

Ostatnio edytowano 02 maja 2015, 12:04 przez many, łącznie edytowano 1 raz

06 sty 2014, 1:18

jak patrzę na sprężynę ze zdjęcia to wygląda na seryjną, ale z drugiej strony Prelude na innych zdjęciach wygląda na obniżoną..., może spróbuj wymienić też sprężyny, widziałem na allegro że są jakieś nowe np. te http://allegro.pl/sprezyny-tyl-honda-pr ... 79159.html

ewentualnie obniżające na całe auto http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-vog ... 02531.html

co do amora nie potrafię Ci pomóc może ktoś ma jakieś używki i może zmierzyć ich długość i rozwieje Twoje wątpliwości

06 sty 2014, 1:49

Auto:: P3G
silnik: B20A3
Ja u siebie mam seryjne zawieszenie. Długość dolnej lagi przedniego amora to 26 cm. Tylny bym musiał zmierzyć

06 sty 2014, 9:15

na stronie iparts.pl są dostępne amorki których szukasz http://www.iparts.pl/auto-czesci/amorty ... 00121.html

06 sty 2014, 13:11

Dobra, zamówiłem tak czy siak MTSy -4, dzięki za namiar na sklep, wysłałem im zapytanie o dostępność, pierw mój mechanik musi zwrócić to co dostał z hurtowni, o ile nie przyślą mu czegoś co pasuje.

06 sty 2014, 20:04

Ok, zaje*iście, dostałem odpowiedź ze sklepu:

Cytuj:

Witam, w dniu dzisiejszym niestety otrzymaliśmy przykra informacje, gdyż
dystrybutor wycofal się z produkcji tego zawieszenia. Podobno było na nie
dużo reklamacji przez jakieś małe niezgodności. Rozwiązania sa dwa, albo
zwrócimy Panu pieniążki za to zawieszenie, albo jest opcja kupna spręzyn KW
ale koszt ich to 780zł. Tak więc dużo więcej od kwoty za którą Pan zakupil
spręzynki. Podobno są to jedyne spręzyny w tym przedziale cenowym do Pana
autka.

Mega, Domel, czemu nie zamówiłem tych z Twojego linka? :(

08 sty 2014, 23:51

Auto:: 3G ba9 E38
silnik: 2.0 16v 2.8
many ale to chodzi o te MTS-Y?

09 sty 2014, 0:42

Auto:: P3G
silnik: B20A3
Ja miałem u siebie czerwone MTS'y -40 mm ale zamienilem sie z bobere na seryjne. Nie były nie wiadomo jak sztywne a autko na seryjnych amorach i tych sprężynach dobrze się prowadziło.

09 sty 2014, 1:22

VOLUS napisał(a):
many ale to chodzi o te MTS-Y?

Ta, MTSy. Znalazłem je też w ofercie sklepu ze swojego miasta, wysłałem maila, ale nie odpisali, jutro zadzwonię i dowiem się, czy faktycznie już ich nie produkują. Wszystko fajnie pięknie, ale miałem dosyć napięty budżet, wiadomo amortyzatory plus masa nieprzewidzianych wydatków, bo x lat tam nikt nic w zawieszeniu nie ruszał, to sprawiło, że na droższe sprężyny od MTSów mnie na razie nie stać, a miękkich Jamexów nie chcę i ciul. Auto mi majster ściągnął z podnośnika i stoi. Wiadomo, też musi zarabiać, wrr.

Aha, sklep to VMAX ZONE z Gdańska, jak dotąd wpłaconych na ich konto pieniędzy mi nie zwrócili. Poczekam do poniedziałku ;)

PS Dostałem odpowiedź z drugiego sklepu - MTS zakończył produkcję sprężyn do naszego auta i prawdopodobnie już do niej nie wróci.

10 sty 2014, 20:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]