Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Poduszka amortyzatora tył 
Autor Wiadomość

Auto:: pg3
silnik: b20a3
Ostatnio zaniepokoiło mnie pochylone tylne koło dość znacznie górą do wewnatrz, z racji tego ze nigdzie nie przywaliłem ani nie wjechałem w duzą dziurę, musiałem dokłądniej zbadać sprawę, winowajcą okazała się poduszka amortyzatora, na ktorej był spory luz.Czy ktoś już wymieniał ten element?Jak z dostępnością tej cześci i jakie najlepiej się spisują oprocz tych z ASO?

02 lut 2014, 1:24

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
takie różnice w ustawieniu obu kół mogą też oznaczać różnice w ustawieniu górnych sworzni wahacza

02 lut 2014, 11:37

tylko że odkąd ją sprowadziłem tj jakieś 40tys km temu, nic w tylnym zawieszeniu nie było robione a luzu na sworzniach nie ma

02 lut 2014, 11:55
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Co ma amortyzator do ustawienia kata zawieszenia? Przeciez w preli jest wielowahacz. Mozesz miec rozpierdzielone poduszki i pokrzywione amortyzatory a kolo nie ma prawa zmienic kata zawieszenia. Zreszta wystarczy wsadzic leb pod auto i wszystko widac.

02 lut 2014, 13:29

miałem niedawno rozwaloną poduche w mazdzie i to wlasnie ona pociągneła koło też do wewnątrz. Dziwne ze w preli zrobilo się tak samo? gdybym nie wsadzał łba pod auto nie zobaczył bym ze poducha jest wyjeb*ana i amor pociągnał koło do wewnatrz

02 lut 2014, 13:38

Auto:: H O N D A
Jak masz tam McPersona, to może i tak było. Ale przy tej konstrukcji zawieszenia, jakie ma Prelude, amortyzator nie ma żadnego wpływu na kąt pochylenia koła. No może poza jednym aspektem. Jak auto nisko siądzie, to pochylenia robią się większe :P Ale w Prelude ustawienia kątów dokonuje się na górnych sworzniach. To że znalazłeś wywaloną poduchę, to jedno i można ją wymienić, ale przyczyny nadmiernego pochylenia koła należy raczej szukać gdzie indziej.

02 lut 2014, 16:51

Gierek napisał(a):
tylko że odkąd ją sprowadziłem tj jakieś 40tys km temu, nic w tylnym zawieszeniu nie było robione a luzu na sworzniach nie ma

jesteś pewny, że po kupnie były równo ustawione koła? u mnie z przodu okazało się, że któryś poprzedni właściciel podczas jakiejś naprawy z przodu inaczej przykręcił sworzeń do wahacza w którym jest możliwość regulacji kąta pochylenia koła, oba były ustawione w przeciwnych skrajnych mocowaniach, a takie rzeczy powinno regulować się na ustawieniach zbieżności

02 lut 2014, 17:57

Auto:: P3G
silnik: B20A3
Tak jak poprzednicy pisali poducha na pewno nie m wpływu na kat pochylenia kola.można wywalic amor i kołek wsadzic a pojedziesz.

02 lut 2014, 18:03

dzonygood napisał(a):
Tak jak poprzednicy pisali poducha na pewno nie m wpływu na kat pochylenia kola.można wywalic amor i kołek wsadzic a pojedziesz.

dokładnie, amortyzator jest przykręcony do dolnego wahacza, a kąt pochylenia koła reguluje się na górnym

02 lut 2014, 18:31
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Gierek napisał(a):
miałem niedawno rozwaloną poduche w mazdzie i to wlasnie ona pociągneła koło też do wewnątrz. Dziwne ze w preli zrobilo się tak samo? gdybym nie wsadzał łba pod auto nie zobaczył bym ze poducha jest wyjeb*ana i amor pociągnał koło do wewnatrz

Przeczytaj jeszcze raz co napisalem. W preli masz z tylu wielowahacz!!! Tez mialem mazde. I co z tego?

03 lut 2014, 9:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]