Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
R77 
Autor Wiadomość

Auto:: P3g
Fajnie doinwestowana kolejna pralka z h22:) tylko repliki bbs:/ widzialem jak pieknie pekaja te felgi na wlasne oczy:]

25 lis 2012, 23:23

Auto:: S6
silnik: 4.2
Mathoffman napisał(a):
Fajnie doinwestowana kolejna pralka z h22:) tylko repliki bbs:/ widzialem jak pieknie pekaja te felgi na wlasne oczy:]

żyjemy w takich czasach że nie koniecznie stać szarego Kowalskiego na ori BBS LM:) poza tym koszt felg przewyższył by wartość wozu :P trzeba być dobrej myśli, gdyż wiele wozów jeździ na fejkach i nie wszystkie pękają ;)

co do swapa to pasmo kolejnych niezaplanowanych wydatków i niespodzianek. jak ktoś chce robić samemu i ma słabe nerwy oraz mocno ograniczony budżet to niech się 3 razy zastanowi

Obrazek
dzięki uprzejmości pewnego Jegomościa zmierzyłem sobie osiągi g-techem i tak:
0-96 km/h 6.48sek
1/4 mili 14.88sek i prędkość na końcu pomiaru 101mph

wiem że seria ma 200 ale poza seryjnym silnikiem jest nieseryjny dolot i wydech a przy tym auto nie było strojone. po zimie jak wyjadę wozem to się wystroi+wjedzie parę fruktów i wtedy zobaczymy co powie hamownia. Z przyspieszenia jestem bardzo zadowolony

26 lis 2012, 10:22

Auto:: Japońskie
No faktycznie strojenie potrzebne skoro nie trzyma serii.niutków też mało jak na taką moc.zobaczymy co wykombinujesz na wiosnę :)
Jeszcze Cię podręczę w kwestii zawieszenia silnika :) dużo kombinacji? a jak z przeniesieniem napędu? półosie,przeguby?

27 lis 2012, 22:10

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
jacek11 napisał(a):
w kwestii zawieszenia silnika :) dużo kombinacji? a jak z przeniesieniem napędu? półosie,przeguby?

Może to nie temat na to, ale Dobrym pomysłem byłoby założenie tematu, opisu, przemyśleń dot. swapa, sam chętnie dowiedziałbym się więcej w tym temacie.
A co do zawieszenia silnika łapy można kupić za ok 1,5k, lub w przypadku posiadania warunków samemu się bawić, półosie trza skrócić

28 lis 2012, 9:36

Auto:: prelude
jacek11 napisał(a):
No faktycznie strojenie potrzebne skoro nie trzyma serii.niutków też mało jak na taką moc.

proszę cię. kilkunastoletni silnik stracił jakieś 5% z mocy i momentu. dla mnie to bardzo dobry wynik i oby twój przyszły tyle wypluł. jak wkładasz z budy LHD, to możesz na starcie o takim wyniku zapomnieć.
jak ci mocy mało to kolega z poprzedniego forum próbuje na forum ptp pogonić wydmuchany silnik za jakieś drobne... momentu nie braknie, mocy też nie... tyle, że nie dojedzie pewnie dalej niż B20 po szlifie.

28 lis 2012, 9:58

Auto:: Japońskie
Jasna sprawa,że po tylu latach trochę koni zdechło,ale skoro nie był strojony,to jest szansa na odzyskanie :) (aczkolwiek widziałem auto z przebiegiem 400 k km.i na hamowni wypluł serię.) Ogólnie nie przymierzam się do swapu,tylko pytam z czystej ciekawości.lubię wiedzieć takie sprawy,bo mnie to interesuje,a tym bardziej japońskie rozwiązania :)

01 gru 2012, 13:40

jacek11 napisał(a):
Jasna sprawa,że po tylu latach trochę koni zdechło,ale skoro nie był strojony,to jest szansa na odzyskanie :) (aczkolwiek widziałem auto z przebiegiem 400 k km.i na hamowni wypluł serię.) Ogólnie nie przymierzam się do swapu,tylko pytam z czystej ciekawości.lubię wiedzieć takie sprawy,bo mnie to interesuje,a tym bardziej japońskie rozwiązania :)

sprawdzenie czy silnik trzyma moc powinno się zrobić z oryginalnym osprzętem typu dolot, wydech-tutaj już przepływ spalin i dopływ powietrza są zmienione co znacząco wpływa na parametry silnika. w związku z powyższym nie jestem zdziwiony spadkiem mocy ale będę miał pełniejszy obraz przeróbek dopiero po strojeniu. co do swapa to jak już wcześniej pisałem jest to pewnego rodzaju droga przez mękę bo niby wszystko wiadomo jak zrobić ale nie jest to silnik przystosowany do tej konkretnej budy więc przystosowanie go wymaga pracy, cierpliwości i oczywiście pieniążków. jak się wszystko dopasuje to trzeba liczyć się z niedogodnościami jak np. niżej zawieszony silnik, padające seryjne przeguby(z większą częstotliwością niż przy seryjnym motorze) i wibracjami przenoszonymi na budę poprzez łapy.... ALE dźwięk v-tec pozwala zapomnieć o w/w minusach :D

P.S. jak chcesz wiedzieć coś konkretnego to pytaj, może nazbiera się tyle informacji że będzie można założyć oddzielny topic i tam to przenieśc bo małej obróbce

01 gru 2012, 22:18

przygotowania do wiosennych tuningów:
Obrazek
prócz tego wjadą: przepustnica 70mm holley wraz z customowym ssakiem by RBT
Obrazek
heble przód 300mm, tył 290mm
Myślę że to będzie ostateczna wersja tego wozu w moich rękach :ok:

12 gru 2012, 15:24

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
Podoba mi się podejście do tematu nie tylko ma dobrze nabierać prędkości ,ale i dobrze tą prędkość wytracać -mody napewno na + ale rozpórki już raczej nie założysz ze względu na kolektor,bynajmniej ja nie mogłem założyć dopiero ATR-owy kolektor na to pozwolił ,czeka Cię jeszcze finalne strojenie to zaowocuje w przyrost mocy oraz momentu

12 gru 2012, 18:54

Auto:: W budowie
silnik: Nie ma!!!
Co tu dużo mówić. Mody na plus. A te kolektory RBT zdają egzamin? Bo tak połowa ludzi na nich jeździ a nikt konkretnie nie potrafi nic powiedzieć.

Obrazek
Coco Jambo i do przodu...

12 gru 2012, 20:44

Auto:: Perelede=)
silnik: H22A/H22A7/B20A7
Po zamontowaniu hamulcy, fidanzy i kolektora nic więcej w Prelce nie bedziesz robil?
Tzn koniec projektu i w efekcie sprzedaż w pewnym momencie?

12 gru 2012, 23:02

na kolektorach RBT był robiony pomiar i różnił się o 3,6 KM i 24,6 NM na korzyść wycinanego. w całym zakresie obrotów wycinany na wykresie ma cały czas więcej NM i KM niż ATR :)
co do rozpórki to jest nadzieja bo mam robioną przez ssg i być może trzeba ją będzie tylko stuningoweać odrobinę, jak będę miał kolektor to się zobaczy -póki co nie ma co gdybać
cegiełka, na tę chwilę myślę że nic nie będę już więcej robił aby dać więcej mocy w N/A.... co do turbo to był plan, ale w razie awarii to za droga impreza dla mnie będzie
jak znudzi mi się jazda to wiadomo że będę chciał sprzedać-pytanie, kiedy to nastąpi czy ktoś kupi :D

12 gru 2012, 23:14

Auto:: Perelede=)
silnik: H22A/H22A7/B20A7
Prawda jest taka, że ciężko będzie sprzedać bo ludzie nawet za polowe kwoty zainwestowanej marudzą i nie biorą, a co sie okazuje później, że ktoś kupuje auto, wrzuca H serie, wychodzi go to tyle co by gotowy projekt kupil zdecydowanie bardziej doinwestowany, a z czasem lepsze felgi, zawieszenie itd i w efekcie wychodzi 2 razy tyle co by dali za gotowy projekt. Polska...

Także lepiej trzymać auto dla siebie lub ewentualnie sprzedać na części.
Prelką stala sie u mnie autem weekendowym, wyjeżdżam tylko od święta na okoliczne spoty i to wystarczy. Ciągle coś sie grzebie przy Pralce, a największy ból to zagazowane Clio do jazdy na codzień :krzeslo:

12 gru 2012, 23:53
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
cegielka111 napisał(a):
Prawda jest taka, że ciężko będzie sprzedać bo ludzie nawet za polowe kwoty zainwestowanej marudzą i nie biorą, a co sie okazuje później, że ktoś kupuje auto, wrzuca H serie, wychodzi go to tyle co by gotowy projekt kupil zdecydowanie bardziej doinwestowany, a z czasem lepsze felgi, zawieszenie itd i w efekcie wychodzi 2 razy tyle co by dali za gotowy projekt. Polska...

Także lepiej trzymać auto dla siebie lub ewentualnie sprzedać na części.
Prelką stala sie u mnie autem weekendowym, wyjeżdżam tylko od święta na okoliczne spoty i to wystarczy. Ciągle coś sie grzebie przy Pralce, a największy ból to zagazowane Clio do jazdy na codzień :krzeslo:

To ty robisz auto na handel czy dla siebie? Ja wolę wydać dwa razy więcej modząc samemu bo po pierwsze mam satysfakcję a po drugie, wiem co mam w aucie. I co tu ma do rzeczy czy to Polska czy Chiny? K.rna, piszesz jak poparzony. To nie głupi są ci, którzy nie chcieli zapłacić (przepłacić) za mocno pomodzoną prelę tylko głupi ten, który liczy, że odzyska większość zainwestowanych w mody pieniędzy.

14 gru 2012, 21:49

Auto:: W budowie
silnik: Nie ma!!!
Prawda jest taka że przy Prelude 3G nigdy nie odzyska się włożonych w nią pieniędzy tak jak np. ma się to przy Civicach... Life is brutal :evil:

Obrazek
Coco Jambo i do przodu...

14 gru 2012, 22:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona