Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
BLOS- wkręcanie się na obroty 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude BA 2.0 EX
silnik: 2.0 12V
Witam, mam taki "dziwny" objaw, mianowicie jakbym nie ustawił wolnych obrotów na blosie to i tak, szczególnie gdy silnik jest dobrze nagrzany to po kilku-kilkunastu sekundach zaczyna wkręcać się na wyższe obroty (z reguły dochodzi do 2.5tyś). Po przegazowaniu spada do normy i zostaje w normie lub rośnie spowrotem. Sytuacja nie pojawia się notorycznie- są dni kiedy w ogóle nie występuje.

Czy to kwestia ustawień, czy kończącego się BLOSa (kupiłem używkę)

26 kwi 2014, 23:28

Auto:: S6
silnik: 4.2
wg. mnie to kwestia nieszczelności w układzie dolotowym... myślę że czas skontrolować gumy gaźników

27 kwi 2014, 0:11
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
A ja tak miałem kiedy blos się zatarl, dlatego używek się nie kupuje. Wpsikaj do niego wd 40.

27 kwi 2014, 8:18
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
BLOSa z tego co pamiętam masz ode mnie - ja takich objawów nigdy z nim nie miałem, ale pisalem Ci wtedy, że być może warto przemyśleć czy nie kupić zestawu naprawczego. Zrób najpierw jak Drajwer mówi z tym WD-40, to nie jest zły pomysł - choć jak go oglądałem to nie był specjalnie zasyfiony, to czyszczenie mu nie zaszkodzi.

Piszesz też o śrubie od wolnych obrotów. Tam masz jeszcze regulację taką małą śrubą obok, która z tego co kojarzę służy do podparcia przepustnicy BLOSa - sprawdzałeś jak ona jest ustawiona? Regulowałeś ją? Pamiętaj też, że i parownik ma swoje ustawienia dawek gazu - to jest zespół naczyń powiązanych. Gdybyś był bliżej poleciłbym Ci podjechanie do Gywera, który bardzo dobrze ogarnia te tematy.

27 kwi 2014, 22:35
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Piter, jeśli blos jest od ciebie to faktycznie powinien być ok. Dużo kilosow na nim nie natlukles. Najważniejsze żeby na benzynie wszystko było ok. Dopiero wtedy można się bawić obrotami na gazie.

28 kwi 2014, 8:07

Auto:: Prelude BA 2.0 EX
silnik: 2.0 12V
na benzynie jeździ idealnie, blos jest od ciebie Piter, ale wygląda na sprawny, co do parownika, to wszędzie zalecają wykręcić śrube na maksa od fazy lotnej. Dzisiaj troche ze znajomym gazownikiem przy ustawieniach posiedzieliśmy i jest światełko w tunelu- przez 50km po mieście nie wkręciła się na obroty. Jeśli jednak problem nie zostanie rozwiązany pomyślę o wyczyszczeniu blosa. Dziękuję narazie.

29 kwi 2014, 0:15
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2013

Auto:: '90 Prelude SR, '89 Prelude Si 4WS
silnik: B21A1, B20A5
Schab napisał(a):
na benzynie jeździ idealnie, blos jest od ciebie Piter, ale wygląda na sprawny, co do parownika, to wszędzie zalecają wykręcić śrube na maksa od fazy lotnej. Dzisiaj troche ze znajomym gazownikiem przy ustawieniach posiedzieliśmy i jest światełko w tunelu- przez 50km po mieście nie wkręciła się na obroty. Jeśli jednak problem nie zostanie rozwiązany pomyślę o wyczyszczeniu blosa. Dziękuję narazie.

Blosa wyczyścić zawsze warto, ja robię to co 5-10 tys. km. Jakby nie patrzeć zawsze jest trochę usyfiony, przez co ta część co się przesuwa na gwizdku ma lekki opór. Ja dodatkowo zazwyczaj delikatnie przepoleruję sam gwizdek, no ale to już lekki przerost formy nad treścią ;) Tak czy inaczej, po czyszczeniu zawsze chodzi lepiej :)

29 kwi 2014, 2:11
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
Jak masz gazniki to tak bedzie, u mnie pomogło odpiecie sondy lambda bo mialem tak samo na blosie.

05 maja 2014, 3:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]