Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Swapp H22A do III Gen. (wszystkie modele) 
Autor Wiadomość

Auto:: P3G
silnik: B20A5
A mnie - tak na marginesie - jeśli można wtrącić, denerwowały wibracje na budzie, czy to przy AZRace, czy to przy dorabianych, czy jakiś tam wynalazkach.
Ot, taki urok swapa - chociaż po kilku dniach jeżdżenia, pewnie żaden właściciel nie odczuwał takich rzeczy...

18 gru 2014, 23:21

Auto:: 'lude
silnik: h22
Ja mialem lapy od gywera (dorabiane), foty nie mam. Swapa robilem z kumplem mechanikiem, wszystko poszlo gladko, nawet z pompa nie mialem problemu, tylko pasek o 1 rowek zwezylem, polosie od acc f20. Upalam 2 sezon i to dosc mocno i zero awarii. Co do drgan to wiaodmo, silnik siedzi sztywno wiec musza byc. Obroty ustawilem na 1200 jak stroilem i nawet jak w korku sie jedzie to nie jest to uciazliwe. A tak w ogole co do dyskusji to kazdy robi auto pod siebie. Co do tego czy prelude to rarytas to hmm.. nigdy o tym tak nie myslalem, kupilem ja bo prowadzenie i klimat o niebo lepszy niz w civicach, ktore uzytkowalem (5g i 6g). Takze wrzuccie na luz. Mam nadzieje ze do zoba na najblizszym zlocie! Ave Prelude

19 gru 2014, 0:05

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
szwagier napisał(a):
Rozumiem, że poprzedni pasek skonał gdzieś na autostradzie? Fajnie byłoby znać jego długość.

Pasek został w komorze, na szczęście. To 3pk1025. Jeszcze nie zrobiłem tego, ostatnio nie mam kiedy. chyba po nowym roku do tego przysiąde. Zastanawia mnie tylko, że jak wyciągnąłem strzępy paska, to zobaczyłem, że ten od alternatora był mocno luźny. mogło być tak, że niewystarczająco skontrowałem alternator i się poluzował ściągając przy okazji pasek. Najważniejsze, że już wiem, że da się to ustawić bezkolizyjnie, więc będę kombinował.
gipsu napisał(a):
pompa była z Hserii

Może nawet pomyślę o pompie z F/H serii, skoro się mieści.

Mimo wszystkich problemów, i rzeźby sądzę, że swap to dobra sprawa,
Seryjne silniki są słabe i awaryjne a F22 solidne i niewyżyłowane. Ponadto w miarę łatwo można będzie przejść na H22 w przyszłości, bo jednak te 200KM kusi :twisted: a nie zamierzam zmieniać Preludy na nic innego :zabawka:

20 gru 2014, 15:09

Auto:: S6
silnik: 4.2
obadaj tylko te pompy bo z tego co pamiętam to różne kształty i mocowania były w accordach i preludach.

20 gru 2014, 19:47
Administrator

Auto:: prelude 3g
Woydi napisał(a):
A mnie - tak na marginesie - jeśli można wtrącić, denerwowały wibracje na budzie, czy to przy AZRace, czy to przy dorabianych, czy jakiś tam wynalazkach.
Ot, taki urok swapa - chociaż po kilku dniach jeżdżenia, pewnie żaden właściciel nie odczuwał takich rzeczy...

Ja jestem ciekaw jakie będą drgania po eliminacji wałków balansujących w H serii i przy sztywnych łapach :)

20 gru 2014, 20:46

Auto:: Prelude III BA4 Lexus GS430 Lancer EVO VI itp
silnik: H22A , 3UZ , 4G63T
Z tego co pamiętam to Darek ze Szczecina wyrzucił wałki balansujące i ma łapy AZRace czy jak to sie tam zwie i dragania są takie same jak przed , przynajmniej takie jest moje odczucie. A jak wywalił wałki w Preude V u kuzyna , to też nie ma żadnych drgań pomimo tego ze łapy seria. ;)

21 gru 2014, 16:09

Auto:: CG2
silnik: J30A1
Prince-Matt napisał(a):
- Nie ma oryginalnych poduszek dla H22A do III Gen., więc można kupić AZrace z USA co uszczupli Twój budżet o ok. 2-2,5 tys. zł albo nasze rzemiosło (dostępne u użytkownika Gywer lub Szwagier) które jest dobrej jakości i się sprawdza, za połowę tej kwoty

Mnie łapy Azrace kosztowały 1200zł :mrgreen: :yahoo: i o ile pamiętam to nikt wtedy nie spawał sam :gwizdze:

25 mar 2015, 19:37

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Siema, chciałbym odświeżyć temat półosi i przegubów.
Zewnętrzne: seria 3g, problem pojawia się natomiast z resztą. Mam przeguby do wymiany, dzisiaj odstawiam auto do warsztatu, żeby to rozebrali i zidentyfikowali co jest założone i co do wymiany.
Pytanie brzmi, czy stosuje się różne części przy H22 i F22? Skrzynię mam n2c4 z shuttle'a. W H22 były inne skrzynie. czy przeguby wewn i półosie podejdą powiedzmy z p4g? Na jakie wymiary czy ilości wpustów patrzeć przy szukaniu części? Może można dostać gotowe półosie z pasującymi przegubami itd. zna ktoś numery czy inne wskazówki? a jak z tym prętem/przedłużeniem co wychodzi ze skrzyni do takiego kielicha za silnikiem gdzie jest przegub? Wiem, że mam spory luz na tym kielichu. stąd też prawdopodobieństwo, że wpusty są potyrane.
Proszę o radę. W miarę postępów zamieszczę info co znajde i założę. Pozdr ;)

Znalazłem przegub wewn do Accorda, Prelude i Crv:
- ilość zębów zewnętrznych - 27
- ilość zębów wewnętrznych - 32
- śr. uszczelniacza - 40mm
podobno do wszystkich silników poza dieslem
Czy prawy i lewy wewn. przegub są takie same?

27 paź 2017, 16:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6