Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
3G - Problem z przekaźnikiem pompy paliwa - jego BRAK 
Autor Wiadomość

Auto:: honda prelude III
silnik: 2.0 EX
Witam,
Panowie albo ze mną jest coś nie tak albo z moją hondą... usiłuję rozwikłać problem z pompą paliwa. Według serwisówki i waszych podpowiedzi w innych tematach przekaźnik powinien być gdzieś koło bezpieczników...pod schowkiem na monety. Szukam szukam i nic takiego nie ma...jest jedynie z boku przypięty "przekaźnik" ale 4 pinowy. Dokładnie taki jak na tym obrazku:
Obrazek

Pomóżcie bo szukam i szukam i nie ma tego przekaźnika.
Załączam zdjęcie bezpieczników
Obrazek

Z góry dzięki wielkie za pomoc Panowie

02 sty 2015, 17:22
Aktywny Zlotowicz

Auto:: P3G+Civ4G
Z boku po lewej stronie bezpieczników jest obsadka tego przekaznika a on włozony do niej... Ty z tego co widze masz gaznikowca wiecc przekaznik jest inny niz w 16v.

Ostatnio edytowano 02 sty 2015, 19:33 przez maly2001, łącznie edytowano 2 razy

02 sty 2015, 19:06
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
To co jest na zdjęciu to przekaźnik pompy paliwa od 12v.

02 sty 2015, 19:09
Aktywny Zlotowicz

drajwer napisał(a):
To co jest na zdjęciu to przekaźnik pompy paliwa od 12v.

Ale z tego co pamietam ja mialem brazowy ???

juz znalazłem,tu powinien byc
http://i117.photobucket.com/albums/o51/ ... 1939-2.jpg

02 sty 2015, 19:16
Aktywny Zlotowicz

Brązowy jest w 16v. W 12v jest taki jasny - na zdjęciu wygląda na biały ale w rzeczywistości jest jasno srebrny - taki jak na twojej fotce. Kurcze, wygląda podobnie ale jednak inaczej niż na zdjęciu kolegi. Może ma z innego auta?

02 sty 2015, 19:33
Aktywny Zlotowicz

juz zamiescilem fotke :) rzeczywiscie pomylilo mi sie z 16v :)

02 sty 2015, 19:34

dokładnie mam taki sam, to teraz pytanie czy mam przelutowywać te ścieżki tak na wszelki wypadek czy może jednak wyjmować pompę i sprawdzać pod zasilaniem czy pracuje albo czy nie jest zasyfiona?
W 12zaworowcu występuje problem zimnych lutów? czy jednak ten przekaźnik jest lepszej jakości?

02 sty 2015, 20:19
Aktywny Zlotowicz

kalach27 napisał(a):
dokładnie mam taki sam, to teraz pytanie czy mam przelutowywać te ścieżki tak na wszelki wypadek czy może jednak wyjmować pompę i sprawdzać pod zasilaniem czy pracuje albo czy nie jest zasyfiona?
W 12zaworowcu występuje problem zimnych lutów? czy jednak ten przekaźnik jest lepszej jakości?

mozesz przelutowac, nie zaszkodzi....

A jakie objawy masz ze w pompie szukasz przyczyny ?

02 sty 2015, 20:40

chyba nie podaje paliwa, jak zaleje gaźniki to odpali bez problemu. Staram się dojść po nitce do kłębka dlatego wolę dokładnie wszystko sobie dokładnie posprawdzać a przy okazji udało mi się przywrócić do stanu fabrycznego wiązkę przy bezpiecznikach bo poprzedni właściciel wpadł na wspaniały pomysł zamontowania centralnego zamka i alarmu. Gdybyście panowie zobaczyli wiązkę jaką ktoś wyrzeźbił to normalnie nawet moja 8 letnia chrześnica lepiej by to zrobiła...
Ale chyba jednak skończy się na wyjmowaniu pompy co mi średnio pasuje bo pogoda nie dopisuje a garażu brak...

02 sty 2015, 20:47
Aktywny Zlotowicz

garazu nie trzeba, pompe wyjmujesz do wnetrza pojazdu, odklejasz przykrywke za kanapa, sciagasz weze i wtyczke, odkrecasz srubki i masz pompe w reku...

gorzej z filtrem paliwa bo on jest przed tylnym lewym kołem pod plastikowa osłoną... wsadzony w koszyczek i trzeba wlesc pod auto zeby go wyciągnać choc ja wymieniałem go na parkingu ale było masakrycznie niewygodnie ...

02 sty 2015, 21:05

Dzisiaj powalczyłem trochę z tym brakiem paliwa - przemierzyłem przewody elektryczne od pompy paliwowej idące wzdłuż samochodu, sprawdziłem jej przepustowość - wszystko w normie, zostaje jedynie filtr paliwa...ponieważ po odpięciu przewodu paliwowego w komorze silnika i po załączeniu pompy paliwowej na "krótko" nie wydobywa się ani ml benzynki...więc albo przewody paliwowe pod podłogą albo filtr paliwa...
po zalaniu gaźników autko odpala od strzału...

03 sty 2015, 18:07
Aktywny Zlotowicz

pod podłoga jest tylko filtr paliwa tam gdzie ci napisałem wczesniej przed lewym tylnym kołem pod plastikowa osłona ... potem przewody ida wewnatrz auta przy progu pod wykładzina po lewej stronie.
Zobacz jeszcze ten 2 filterek metalowy pod maska jak przewód paliwowy wychodzi z grodzi ( taki walec 2,5cm srednicy , 4 cm długości) . ja go wywaliłem dajac filterek od malucha :)

Moim zdaniem filtr przed tylnym kołem masz zapchany...

03 sty 2015, 18:43

malutki filterek jest dobry, muszę w poniedziałek kupić nowy filtr paliwa i będę dalej walczył bo muszę w końcu ją skończyć - zostały jeszcze tylko zderzaki do pomalowania i zabezpieczenie całej podłogi barankiem i dopieszczenie paru szczegółów. Ale nowy lakier na całej hondzinie błyszczy się jak trza:) ze srebra zamieniłem ją na ostrą czerwień - ferrari przy niej się będzie wstydziło...

03 sty 2015, 19:11

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
kalach27 napisał(a):
ponieważ po odpięciu przewodu paliwowego w komorze silnika i po załączeniu pompy paliwowej na "krótko" nie wydobywa się ani ml benzynki...więc albo przewody paliwowe pod podłogą albo filtr paliwa...

albo pompa nie ma odpowiedniej wydajności...

03 sty 2015, 20:11
Aktywny Zlotowicz

Domel napisał(a):
kalach27 napisał(a):
ponieważ po odpięciu przewodu paliwowego w komorze silnika i po załączeniu pompy paliwowej na "krótko" nie wydobywa się ani ml benzynki...więc albo przewody paliwowe pod podłogą albo filtr paliwa...

albo pompa nie ma odpowiedniej wydajności...

W EXie..? Domel, co Ty piszesz... W gaźnikowcu pompa wlewa paliwo do gaźników a odpowiedni zawór dozuje jego dawkę. To w 16v pompa daje ciśnienie na listwę. Po z tym elektryczna pompa paliwowa albo działa albo nie działa.

03 sty 2015, 20:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona