Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
wspomaganie 
Autor Wiadomość
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
No nie, Grzesiek, ja na MTF w skrzyni przejechałem 60 tysięcy kilometrów. Nic nie zgrzyta, nic się nie zacina.

09 sty 2015, 2:28

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Piter, a jaki przebieg miało Twoje BA2 jak je zacząłeś zalewać MTF'em? ;) Ja zalałem dopiero przy około 215 tys km i czułem, że jest gorzej. Poza tym, MTF doczekał się już swojej 3 generacji i im nowsza formuła tym fluid bardziej wodnisty. Zapewniam Cię, że Honda przy MTF-3 myślała o aktualnych modelach i tych sprzed paru lat, a nie sprzed 25 lat, nie wspominając o tym, że na przełomie lat 80 i 90 zalecany do skrzyni był olej silnikowy... zalałbyś MTF'em swój silnik? ;)

09 sty 2015, 12:00
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
ja wiem? koło 150 tysięcy kilometrów miało przebieg. I najpierw był chyba faktycznie mtf-2, teraz jest 3. Problemu nie widzę.

09 sty 2015, 12:25
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
preludolec napisał(a):
nie wspominając o tym, że na przełomie lat 80 i 90 zalecany do skrzyni był olej silnikowy... zalałbyś MTF'em swój silnik? ;)

No to pojechałeś. ;) To, że do skrzyni można lać olej silnikowy nie oznacza, że do silnika można lać olej przekładniowy. Silnik bez oleju nie przejedzie 100 metrów a bez oleju w skrzyni można śmiało pojeździć i to dłużej niż by się większości mogło wydawać. W skrzyni są łożyska a nie panewki. Znam przypadki, że ktoś nie wymieniał oleju w skrzyni przez całą eksploatację czyli ok 300 tys km. Da się tak zrobić z silnikiem a szczególnie hondowską Berią? Silnik jest bardziej czuły na olej niż skrzynia manualna. Cieszcie się, że automatami nie jeździcie. Tam trzeba bardziej uważać bo olej w starym hondowskim automacie nie tylko smaruje ale bierze udział przy przeniesieniu napędu.

09 sty 2015, 12:29

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Drajwer, to było pytanie retoryczne dlatego Piter nawet na nie nie odpowiedział. ;) Zmierzam tylko do tego, że Honda na pewno nie bez przyczyny zalecała w latach 80-90 olej silnikowy do skrzyń zamiast oleju przekładniowego, przecież wtedy też takie były. Skrzynie zaprojektowali tak a nie inaczej, luzy takie a nie inne i zalecili olej silnikowy, bo tylko ten (w manualu zdecydowanie użyto słowa "only") gwarantował jej bezawaryjną długą pracę. Mnie martwi różnica w gęstości MTFu w danej temperaturze w porównaniu do tej zalecanego oleju silnikowego, a nie powiesz mi że to jest bez znaczenia.

drajwer napisał(a):
Znam przypadki, że ktoś nie wymieniał oleju w skrzyni przez całą eksploatację czyli ok 300 tys km. Da się tak zrobić z silnikiem a szczególnie hondowską Berią? Silnik jest bardziej czuły na olej niż skrzynia manualna.

Beznadziejne porównanie, bo zapominasz, że olej czyści silnik z produktów ubocznych spalania, a w skrzyni masz niemalże sterylne warunki. W jednym przypadku na parametry zużycia oleju wpływa praktycznie tylko jego wiek, a w drugim przypadku wiek + cały syf ze spalin, który przedostaje się do oleju. Widzisz różnicę?

09 sty 2015, 13:15

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
szczerze i wstyd przyznać 8 lat temu nie myślałem kategorią, aby do wspomagania kupić płyn zalecany marką Hondy, wtedy zapewne kierowałem się raczej kolorem jaki był w układzie, dziś jak widać mocno się pomyliłem, na całe szczęście wspomaganie działa dobrze i wycieków jak do tej pory nie zauważyłem :torba:

09 sty 2015, 15:58

Auto:: ba,cb,ab
silnik: 12/16v.
Domel napisał(a):
szczerze i wstyd przyznać 8 lat temu nie myślałem kategorią, aby do wspomagania kupić płyn zalecany marką Hondy, wtedy zapewne kierowałem się raczej kolorem jaki był w układzie, dziś jak widać mocno się pomyliłem, na całe szczęście wspomaganie działa dobrze i wycieków jak do tej pory nie zauważyłem :torba:

Jak by na to nie patrzeć - 8 lat to sporo, pomyśl o wymianie .
Poza tym masz szansę się poprawić :)

09 sty 2015, 16:52

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
nikolai66 napisał(a):
Domel napisał(a):

Jak by na to nie patrzeć - 8 lat to sporo, pomyśl o wymianie .
Poza tym masz szansę się poprawić :)

dokładnie, na wiosnę się za to zabiorę :)

09 sty 2015, 17:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2