|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Problem, gazniki, nie rowna praca silnika.
| Autor |
Wiadomość |
|
Srebhanka
Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
|
Witam, tak jak w temacie mam problem z moim b20a3, mianowicie przed wymiana walka od a4, zmianie rozrządu bylo wszystko ok. Lecz role się odwróciły ;\. Pewnego dnia przeskoczył mi rozrząd o jeden ząbek (pasek byl tusty od oleju) wiec wyciaglem silnik wymieniłem rozrząd , założyłem Walek od a4, wiadomo wszystkie paski, oleje nowe, nowa uszczelka pod miska olejową i pod zaworami  Po włożeniu silnika odpalił za pierwszym razem, lecz strasznie kuleje wręcz się trzęsie obroty wariują strasznie raz 1000 później 1200 a nawet 2000. Opierając się o zapłon tak mnie prąd chwycił że szok !. Układ chłodniczy odpowietrzony, prelka wkręca się na obroty lepiej niż przed zabiegiem. Dodam jeszcze ze taki jeden mądry grzebał mi przy gaznikach bo nie skapnął się ze przeskoczył rozrząd i zwalił winę na gaźniki :\ możliwe ze je rozregulował. Wiem ze nie opisałem tego tak jakbyście chcieli ale juz mi się wszystko jebie i nie mam sil na ten silnik  bedzie fajnie jak każdy z was postara się udzielić i dać jakies wskazówki 
Ostatnio edytowano 10 kwi 2015, 9:00 przez Srebhanka, łącznie edytowano 4 razy
|
| 05 kwi 2015, 21:08 |
|
 |
|
maly2001
Aktywny Zlotowicz
Auto:: P3G+Civ4G
|
No to jak taki jeden madry grzebał przy gaznikach to masz odpowiedź dlaczego obroty wariują....Manual w reke i po kolei posprawdzac trzeba podcisnienia czy nie pozamieniane i przeprowadzic regulacje gazników od a do z ... jezeli tylko sruba pomiedzy gaznikami nie była ruszona (sruba od synchronizacji) to nie bedzie takie trudne...
|
| 06 kwi 2015, 2:48 |
|
 |
|
Srebhanka
|
Wlasnie srobka kontrowana na klucz 8 byla ruszana  , znacie kogoś kto sie zajmuję synchronizacja gaźników ?. Bo chyba raczej sam tego nie ogarne ;\. Czy ogarnięty motocyklista dalby rade ogarnąć gaźniki ? Zsynchronizować je lub cos w tym stylu :[
|
| 06 kwi 2015, 7:10 |
|
 |
|
maly2001
Aktywny Zlotowicz
Auto:: P3G+Civ4G
|
Ja regulowałem na oko... krecilem w lewo i jak zaczeło nierówno chodzic krecilem w prawo do czasu az znów nierówno chodziło liczac obroty... ustawiałem w połowie.... nie jest to metoda profesjonalna ale w mojej Księżniczce skutkowalo... Proponowałbym jesli była ruszana tak zrobic na poczatek.... Poczytaj manuala, tam wszystko jest krok po kroku o regulacji gazników... Na zimnym wyreguluj obroty ssania (wkrecasz srubke obroty maleją, wykrecasz rosną). W manualu w zagadnieniu Fast Idle.. Potem obroty jalowe. Nic wiecej nie umiem Ci napisac bo nie wiem co było gmyrane.... jak jestes ogarniety to zobaczysz ze te gazniki to zagadka ale da sie je okiełznac.... Najgorsi są tacy co sie biora za nie nawet w manuala nie patrząc.... ze niby proste... a potem rozkladają rece i ze zepsute.... Sprawdz jeszcze gumy miedzy gaznikami czy czasem nie łapią lewego powietrza... tez przez to moga falowac obroty (choc ja miałem całkiem dziurawe i nic nie było z obrotami....Ale to była Księzniczka zyjąca wlasnym zyciem, zapindalajaca LEPIEJ jak zdrowe 16v 
|
| 06 kwi 2015, 16:02 |
|
 |
|
Srebhanka
|
No dobra zrobię tak jak mówisz:) ale najpierw musze się uporać z uszczelka pod miska olejowa i przebiciem na silniku :\ wszystko na raz sie sypło :\ ale dzieki za rade 
|
| 06 kwi 2015, 20:23 |
|
 |
|
mlodyrychu
Aktywny Zlotowicz
Dołączył(a): 15 lis 2012, 1:01 Posty: 862 Lokalizacja: Kattowitz Gieschewald
Auto:: p3g b20a9
|
byłoby fajniej, gdybyś pisał z kulturą, a jeśli nie to chociażby poprawnie - pisze się "jebnął". A co do tematu - zrzuć obroty do minimum, aż będzie szarpać silnikiem, ale żeby nie zgasł. Wtedy mały śrubokręt i kręcisz śrubką od synchronizacji gaźników aby silnik możliwie najkulturalniej pracował, podbijasz "wolne" obroty na takie jak manual przykazał i cieszysz się z jazdy. Proponuję też sprawdzić gumy na gaźnikach i podciśnienia - wiele osób miało z tym problem, a autka są tylko starsze ... Powodzenia życzę, a i język wypowiedzi mógłby być ładniejszy w następnych postach 
_________________ Biała Honda, właśnie ją mam, biała Honda, szybsza niż wygląda !!
|
| 07 kwi 2015, 7:34 |
|
 |
|
Srebhanka
|
Sorki za nie poprawne słowo;) A co do szarpania to nie wyczuje tego iż silnik sam z siebie kuleję i teraz nie wiem czy to wina kabli, zapłonu, świec ;\ przed " remontem bylo wszystko dobrze 
|
| 07 kwi 2015, 19:00 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|