Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Tarcze i klocki pod zaciski Legenda 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude III BA4 Lexus GS430 Lancer EVO VI itp
silnik: H22A , 3UZ , 4G63T
Siema.
W związku z tym , że posiadam zaciski z Legenda to zamierzam je wsadzić w najbliższym czasie.
Pytanie brzmi jakie tarcze i klocki polecacie?
Do MG ZR są tarcze firmy EBC i Mikoda. Obie firmy oferują tarcze nacinane i nawiercane. Które polecacie? Chyba że jeszcze z jakiegoś innego auta podchodzą?
No i jakie wtedy klocki byście polecili pod tarcze? :)
Z góry dzięki. :)

07 cze 2015, 15:47
Aktywny Zlotowicz

Auto:: BMW
silnik: 2.5
ja mam ebc gładkie 282 i do tego czarne klocki ebc....hamuje to. Po torach nie latam.

07 cze 2015, 17:25
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Dokładnie. Lepsze gładkie EBC niż nawiercane i nacinane mikody. Tylko u siebie mam klocki EBC green stuff. Na takie była kasa i takie kupiłem.

07 cze 2015, 22:01
Aktywny Zlotowicz

Auto:: Prelude BA4; Accord CW1
silnik: B20A9/A5; R20A3
Ja też mam gładkie EBC 262 mm czyli seryjne i do tego klocki RedStuff i nawet na torze dawały radę.
Lepiej gładkie tarcze dobrej firmy niż nacinane budżetowe.

07 cze 2015, 22:20
Administrator

Auto:: CG4
silnik: F20B7 w/AT
Nie ma co porównywać EBC i Mikody. Tarcze Mikody - te nawiercane i nacinane - są niehartowane. To jest nic innego jak zwykła, gładka tarcza, która została poddana procesowi nawiercania/nacinania. Kiedyś pytałem o to bezpośrednio producenta i stąd wiem, co piszę. Miałem Mikody nawiercane i nacinane - pogięły się, zaczęły bić. Wytrzymały krótko, po 15 tys. km poszły na śmietnik - choć fakt, wcześniej hamowały lepiej niż zwykłe gładkie tarcze. Miałem też Mikody gładkie - również się trochę zwichrowały, choć wytrzymały ok. 35 tysięcy - wymieniłem razem z klockami.

Obecnie mam założone gładkie EBC i klocki oem Honda i to jest dużo lepsza opcja. Mają przejechane już ze 20 tysięcy i absolutnie nic się nie dzieje. Jedyny lepszy hamulec (zwykły), które miałem w Hondzie to oem tarcza + oem klocki - taki setup był jak kupiłem auto. Niestety jest to bardzo kosztowny zestaw i jeśli miałbym wydać większą kasę na hamulce brałbym nawiercane EBC i klocki minimum Green.

08 cze 2015, 1:13

No to zostanę przy gładkich EBC. ;) Teraz się zastanawia nad klockami czy jeszcze chwile poczekać i kupić EBC też czy zakupić Ferodo.

12 cze 2015, 9:49

Auto:: BA2 ED7
silnik: B20A1 D16A9
Jeśli gładkie tarcze, to tylko Delphi, nie znam lepszych tarcz, a przy tym nie są drogie. Nie do zajechania i gdyby nie moja nadgorliwość, to przypuszczam, że dokonałyby żywota dopiero po 3 zestawach klocków. W ED7 z tyłu uważane za twarde Kashiyamy nie zrobiły na nich wrażenia i próg jest ledwo wyczuwalny, a klocki właśnie się kończą. Z przodu to samo tyle, że tutaj był już klasa klocek Nisshinbo, okładziny się kończą a Delphi zużyte może 0,3mm na stronę. Nie biją, nie są fioletowe i świetnie hamują, choć to już bardziej zasługa klocków.

12 cze 2015, 23:43

Auto:: 'lude
silnik: h22
Jak tor to ferodo ds 2,5k. Do normalnej jazdy szkoda kasy na nie i mozesz wlozyc nawet trw i tez bedzie hamowac. No chyba ze z miasta robisz sobie tor to inna sprawa. Tylko nie zabij nikogo i nie daj sie zlapac. ;D

12 cze 2015, 23:44

Tylko trzeba muszą to być tarcze pasuje pod Prelude ale 282mm pod zacisk z Legenda. A nie wiem jakie tarcze pasują z innego auta. Wiem tyle ze z MG ZR i za dużego wyboru firm tarcz nie ma.
Auto musi hamować bo seryjne są mega słabe , a z H22 pod maską tez bezpieczniej. Na torze upalana nie będzie.

13 cze 2015, 0:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]