Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
P3G 2.0 EX - wyciek oleju 
Autor Wiadomość

Auto:: honda prelude III
silnik: 2.0 EX
Witam,
Mam mały problem - chodzi mi o wyciek oleju z tyłu silnika (nastąpiło to z dnia na dzień, auto nie było katowane), nie mogę zlokalizować miejsca ze względu na ograniczenia dostrzeżenia wycieku. Olej kapie na koniec dwururki przez co przy rozgrzaniu olej zaczyna dymić...

Wymieniona została uszczelka pokrywy zaworów, uszczelka miski olejowej, filtr oleju.

Zanim zacznę rozbierać silnik w celu odnalezienia wycieku proszę o jakieś podpowiedzi - może ktoś kiedyś miał podobny problem i mnie nakieruje, za co będę wdzięczny. Mam nadzieję że okaże się jakaś pierdoła do której tylko się ciężko dostać...

Postaram się jutro dodać jakieś zdjęcia

26 kwi 2016, 23:59

zapomniałem napisać że silnik nic nie dymi i nie zmieniła się jego dynamika...

27 kwi 2016, 0:06

Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
Ja mialem taki przypadek ;) umnie sie okazało ze jest walnięty uszczelniacz walu od strony skrzyni ;\ jakimś cudem tal leciało ze skraplało sie na dworurke ;\ ale nie jest powiedziane ze masz ten sam problem ;)

27 kwi 2016, 7:39
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Nie pisz głupot, że nie da się zlokalizować wycieku. Jak sam nie potrafisz to jedź z tym do dobrego warsztatu.

27 kwi 2016, 8:53

Auto:: BA4
silnik: B20A9
Jak Ci w czyms to ma pomoc to umyj silnik, zwlaszcza tam gdzie moze wystepowac rozszczelnienie. Sprawdzalbym wyciek na zapalonym na postoju. Duzo skrapla sie tego oleju?

27 kwi 2016, 10:19

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
krecik99 napisał(a):
Jak Ci w czyms to ma pomoc to umyj silnik, zwlaszcza tam gdzie moze wystepowac rozszczelnienie. Sprawdzalbym wyciek na zapalonym na postoju. Duzo skrapla sie tego oleju?

Lepiej na zapalonym podczas jazdy pod obciazeniem bedzie lepiej widoczne :mrgreen:

27 kwi 2016, 10:37

Z tylu silnika jest filtr I czujnik cisnienia oleju prawdopodobnie tam jest wyciek,ale tak jak Darek pisze jedz na warsztat tam Ci pomoga zlokalizowac wyciek

27 kwi 2016, 10:39

Auto:: Prelude 2.0 EX '91 AC
silnik: B20A3
Ja miałem podobnie tuż przed wymianą oleju silnikowego. Nie kapało mi ciurkiem, ale jak tydzień postała, to była jedna kropla, czy dwie. Zmieniając olej i filtr zauważyłem poluzowany filtr oleju, oraz uwalony silnik od oleju. Wszystko z grubsza powycierałem, oraz po wymianie oleju, nie ma żadnych śladów. Popatrz, czy może to nie to czasem.

27 kwi 2016, 10:39

z pod filtra oleju nie cieknie, to tak jakby gdzieś z góry ciekło (mam nadzieję że to nie uszczelka pod głowicą)
Jeśli chodzi o ilość to znaczna, nie sika tylko tak sobie cieknie z częstotliwością delikatnie przeciekającego kranu w umywalce.
A problem ze zlokalizowaniem mam dlatego że silniczek nie był nigdy myty i troszkę syfu się uzbierało...
Nad umyciem myślałem tylko czy nie narobię więcej szkody niż pożytku owym myciem...Bo koleś który myje silniki nic nie obiecuje, ostrzega że coś się może przez ciśnienie wody uszkodzić itd...

27 kwi 2016, 11:15

kalach27 napisał(a):
z pod filtra oleju nie cieknie, to tak jakby gdzieś z góry ciekło (mam nadzieję że to nie uszczelka pod głowicą)
Jeśli chodzi o ilość to znaczna, nie sika tylko tak sobie cieknie z częstotliwością delikatnie przeciekającego kranu w umywalce.
A problem ze zlokalizowaniem mam dlatego że silniczek nie był nigdy myty i troszkę syfu się uzbierało...
Nad umyciem myślałem tylko czy nie narobię więcej szkody niż pożytku owym myciem...Bo koleś który myje silniki nic nie obiecuje, ostrzega że coś się może przez ciśnienie wody uszkodzić itd...

No niech uwaza ,zeby dziury wbloku nie zrobil tym cisnieniem

27 kwi 2016, 11:23

Auto:: BA4
silnik: B20A9
kalach27 napisał(a):

Odpowiednia chemia w sklepie motoryzacyjnym do mycia silnikow/ciezkich zabrudzen. Spryskujesz, chwile czekasz, zmywasz malym cisnieniem z uwaga na elektryke. Jesli Ci kropi jak z kranu to pewnie patrzysz ze zlej strony :P

27 kwi 2016, 11:29

Z dobrej strony patrzę - tył silnika (strona z kolektorem dolotowym), strużka leci nad filtrem oleju...

Plewis bardziej chodzi o 25 letnią elektrykę w tym aucie...sam miałem przypadek w młodszym aucie, że po umyciu musiałem bawić się w zabezpieczanie przewodzików bo zrzuciło izolację...

Będę szukał dalej - dzisiaj pogoda nie rozpieszcza, ale jak znajdę to dam znać dla potomnych...

PS. Drajwer - mógłbym bez problemu oddać do mechanika i mieć w dupie skąd ten wyciek, tylko wtedy bym nie pytał na forum, no bo po co? Fajnie jak się samemu coś zrobi bo przy okazji można się czegoś nauczyć i potem komuś innemu pomóc... a wypowiedzi typu oddaj do mechanika - faktycznie pomocne w ch....:)

Pozdrawiam

27 kwi 2016, 17:45

Auto:: FK2 BA4
silnik: K20C1 B20A9
Może z pod aparatu zapłonowego? Z oringa. Miałem tak kiedyś i myślałem że to z pod pokrywy cieknie . Silnik pod kątem i na tył leci po głowicy kolektorach i kapie na wydech. Może jeszcze z uszczelniacza na wałku . Ale raczej by tak daleko nie zaciekało.

27 kwi 2016, 18:55

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
dragonov27 napisał(a):
Może z pod aparatu zapłonowego? Z oringa. Miałem tak kiedyś i myślałem że to z pod pokrywy cieknie . Silnik pod kątem i na tył leci po głowicy kolektorach i kapie na wydech. Może jeszcze z uszczelniacza na wałku . Ale raczej by tak daleko nie zaciekało.

mam podobny problem jak kolegakalach27 mechanik popatrzył od dołu i stwierdził, że leci spod dekla zaworów...

28 kwi 2016, 17:34

tez tak myślałem, że spod dekla zaworów jednak po wnikliwym przyglądaniu się skąd to cieknie zaopatrzyłem się w mikrofibrę i benzynę ekstrakcyjną i zacząłem zabawę od początku...Wyczyściłem wszystko to gdzie mogłem ręką sięgnąć, dotknąć/ Na pierwszy rzut oka wydawało by się że cieknie spod filtra oleju, więc wytarłem cały filtr dokładnie dookoła i trochę ponad nim w okolicach jakiegoś czujnika, który jest na filtrem oleju. No i niestety to nie leci ani z filtra ani spod czujnika...Modlę się tylko żeby to była źle zamontowana uszczelka pod pokrywą zaworów i sprawdzam wyżej, wyczyszczone już okolice uszczelki głowicy, kolektor dolotowy ponad uszczelką i jakaś rurka która idzie na wysokości uszczelki głowicy - no i niestety oczom ukazuje się drobniutka struga cieknącego oleju. Leci sobie delikatnie dokładnie spod uszczelki w miejscu zaznaczonym na czerwono...

Obrazek

I teraz pytanie czy da się to jakoś uszczelnić czy pozostaje tylko wymiana uszczelki?... bo pozostawianie po sobie wszędzie śladu "tu byłem" i wypalanie oleju na dwururce jest uciążliwe...

01 maja 2016, 20:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona