Prelude B20A3 by Kitt2496
| Autor |
Wiadomość |
|
kitt2496
Dołączył(a): 09 gru 2015, 23:44 Posty: 132 Lokalizacja: małopolskie
Auto:: Prelude 2.0 EX '91 AC
silnik: B20A3
|
Planowałem w silniku zrobić m.in.: Rozrząd z pompą wody, uszczelkę miski olejowej, pasek alternatora, uszczelniacze wału, regulację luzów zaworowych. Taki podstawowy serwis. Skrzyni automatycznej nie biorę, bo mi się nie przyda. Zresztą starą skrzynię mam w dobrym stanie zalaną MTF`em. Gaźniki zostawię sobie stare, ponieważ są wyczyszczone i wyregulowane. Wiem, że i tak będą wymagały potem regulacji, ale ważne, by odpalić silnik. Stare gaźniki wypadałoby rozebrać na części pierwsze, wyczyścić, poskładać i wyregulować. Zobaczę. Króćce gaźników mam z automata w bardzo fajnym stanie, a te ze starego silnika mam w planie naprawić klejem do szyb ze względu na pęknięcie. Rurę wodną jak się uda, to przełożę ze starego silnika. Czy zaślepienie EGR jest sensowne w tym silniku, czy sobie lepiej darować takie pomysły?
|
| 31 paź 2016, 13:54 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
|
No to uważaj bo przy wyciąganiu półosiek olej może częściowo wylecieć. Jeśli Twoje gaźniki były ok a jedynie gumy trzeba było wymienić lub zregenerować to ja bym niczego nie ruszał. Mało jest speców od regulacji tych gaźników a ci o których słyszałem więcej zepsuli niż zrobili. Zaślepić EGR powinieneś był już dawno. Najlepiej wywalić tą czarną plastikową puszkę na końcu EGR i zastąpić ją zaślepką. EGR to totalne nieporozumienie w każdym silniku B20Ax. EGR montowali pewnie tylko po to żeby silnik spełniał normy emisji spalin na dane rynki ale po pewnym czasie może narobić w silniku bigosu, co niejednego posiadacza P3G już spotkało.
_________________ Części do prelude III gen
|
| 31 paź 2016, 14:08 |
|
 |
|
kitt2496
|
Mam jeszcze ok. 700ml MTF`a także myślę, że wystarczy. Przy demontażu trochę oleju wyciekło, ale na pewno nie aż tak dużo. Moje gaźniki były zapchane na początku sam nie wiem czym, ale mój gaźnikowiec bardzo fajnie je porozkręcał, wyczyścił, złożył i wyregulował. Gumy na gaźnikach przerzucę sobie z automata, bo są w bardzo fajnym stanie. Nad EGR`em jeszcze pomyślę. Muszę poszukać tematu do EGR jak go zaślepić. Niby prosta rzecz, ale chcę to zrobić dobrze.
|
| 31 paź 2016, 16:08 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
|
Po prostu go zaślep. Jak to zrobisz to już Twoja sprawa. Tego się nie da spierdzielić.  Powodzenia!
|
| 31 paź 2016, 16:21 |
|
 |
|
mlodyrychu
Aktywny Zlotowicz
Dołączył(a): 15 lis 2012, 1:01 Posty: 862 Lokalizacja: Kattowitz Gieschewald
Auto:: p3g b20a9
|
co do EGRu ... poszukaj starych monet  stary bilon 10zł i nowe 2zł i zaślepione 
_________________ Biała Honda, właśnie ją mam, biała Honda, szybsza niż wygląda !!
|
| 01 lis 2016, 16:42 |
|
 |
|
kitt2496
|
Oto zakres przewidywanych prac:
-Czyszczenie i regulacja nowych gaźników -Wymiana kompletnego rozrządu wraz z pompą wody -Regulacja luzów zaworowych -Wymiana oleju -Wymiana paska alternatora(pasek wspomagania mam kilkumiesięczny, więc go zamontuję) -Wsadzenie "nowego" B20A3 ze "starą" manualną skrzynią biegów do komory silnika -Wymiana przewodów wysokiego napięcia na NGK -Wymiana świec na Denso Q20TT -Wymiana tarcz i klocków hamulcowych przód -Pomalowanie i zamontowanie: zderzaka przedlift, tylnej dokładki, "nowych" lusterek manualnych(stare są w fatalnym stanie) -Montaż kierownicy przedlift -Montaż "nowej" fabrycznej tylnej półki wraz z maskownicami głośników OEM -Wymiana klamek wewnętrznych -Okazało się, że nie miałem światełka w bagażniku, bo ktoś wyjął gniazdo, więc montaż światełka do bagażnika -Montaż nowych zawiasów maski, stare mają ogromny luz -Montaż "nowych" uszczelek drzwi, stare mam bardzo sparciałe -Montaż brakującej części wykładziny bagażnika -Pociągnięcie i podpięcie instalacji do świateł przeciwmgielnych przód -Montaż "nowej" gałki zmiany biegów wraz z mieszkiem -Jak się trafią, to pasy trzypunktowe na tył(wszystko w toku) -Założenie nowych wkładek zamka do klamek na obie strony -Montaż końcówek wydechu -Regeneracja pompy sprzęgła oraz wysprzęglika -Wymiana pękniętej poduszki silnika
No i mała relacja z postępu prac. Miałem pękniętą poduszkę silnika, w nowym silniku wiązkę ktoś uciął naprawdę patowo. B20A3 z automata przedlifta. Przy okazji dorwałem kilka części, kilka muszę dokupić. Halogeny muszę dokupić, pasy, gałkę. Silnik mam w bardzo fajnym stanie, dobrze jeździł. Cztery dni roboty, i większość rzeczy porobiona przy silniku. ZA parę dni roboczych odpalę go, i będzie można jeździć. A stary silnik zalałem olejem, zaślepiłem wszystkie otwory i zostawiłem w garażu. Co kilka dni nim kręcę, żeby się nie zastał. Będę go w niedługim czasie robił, bo kto wie, czy mnie nie najdzie, by zrobić OEM?
|
| 11 lis 2016, 14:16 |
|
 |
|
Harry
Aktywny Zlotowicz
Dołączył(a): 10 lis 2012, 18:07 Posty: 631 Lokalizacja: Koczargi Stare
Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
|
świece zmień bo TT są fatalne
|
| 11 lis 2016, 15:03 |
|
 |
|
kitt2496
|
Jeździłem blisko 10kkm, i naprawdę nie narzekałem na nie. Jakie Ty polecasz przy uwzględnieniu instalacji LPG?
|
| 11 lis 2016, 15:36 |
|
 |
|
maly2001
Aktywny Zlotowicz
Auto:: P3G+Civ4G
|
Ja polecam do LPG Brisk Silver http://motologic.pl/p/14/556/cokolwiek.htmlMiałem świece tej firmy w civie ,Preludzie teraz mam tez w Roverze ... są rewelacyjnie niezawodne
|
| 11 lis 2016, 19:05 |
|
 |
|
Harry
Aktywny Zlotowicz
Dołączył(a): 10 lis 2012, 18:07 Posty: 631 Lokalizacja: Koczargi Stare
Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
|
Beru i NGK są bardzo dobre, TT mają wadę bo porcelanka się luzuje w niej i siadają. Już kilka takich przypadków było
|
| 11 lis 2016, 20:48 |
|
 |
|
Srebhanka
Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
|
Potwierdzam dwa razy porcelana mi się rozleciała 
|
| 13 lis 2016, 14:30 |
|
 |
|
kitt2496
|
Dawno nic tutaj nie pisałem. Operacja przełożenie silnika z automata przebiegła pomyślnie. Silnik pali, jeździ, przy okazji wymieniłem walniętą poduszkę i wiele, wiele innych rzeczy. Teraz auto będzie jechało na regulację gaźników, luzów zaworowych. Mam nadzieję, że w tym roku auto będzie fajnie pracować i jeździć, bo czekałem na to dość długo. Nie znam się dlatego chcę się zapytać. Co z regulacją kąta wyprzedzenia zapłonu? Bo kopułka pasuje w jedno położenie, ale czy całego aparatu zapłonowego nie trzeba ustawiać, czy coś? Bo naprawdę nie wiem, a nie chcę potem, by to miało niekorzystny wpływ na działanie silnika. Oleje i filtry zmienione. Tak swoją drogą wyleciało mi ponad 2 butelki PSF z układu przy wymianie silnika, więc uzupełniłem braki, i powiem szczerze, że wspomaganie teraz pracuje porównywalnie lekko z Golfem wujka z 2013 roku, gdzie jest inny typ wspomagania. Bardzo lekko pracuje wspomaganie teraz. Widocznie wcześniej zostało coś tego przetartego oleju w układzie.
|
| 16 gru 2016, 0:34 |
|
 |
|
maly2001
Aktywny Zlotowicz
Auto:: P3G+Civ4G
|
Krecisz całym aparatem w celu ustawienia zaplonu. Znaki są na kole zamachowym, patrzysz przez to okienko na łączeniu skrzyni z silnikiem.
|
| 16 gru 2016, 7:17 |
|
 |
|
kitt2496
|
Ale pierwsze trzeba ustawić położenie aparatu zapłonowego, czy wyregulować gaźniki? Mi się wydaje, że pierwsze ustawia się położenie aparatu zapłonowego.
|
| 16 gru 2016, 16:16 |
|
 |
|
drajwer
Aktywny Zlotowicz
|
Odwal się od gaźników. Tam jaka kolwiek ingerencja w próbę regulacji kończy się tylko pogorszeniem kultury pracy silnika.
|
| 16 gru 2016, 19:13 |
|
|