Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Długa piątka 
Autor Wiadomość

Auto:: P3G
silnik: B20A9
Witam pany. Sprawa wygląda tak mam krótka skrzynie d2a4. Ale zamarzylo mi się miec dłuższą piątkę. I teraz pytanie czy ktoś robił takie coś i chciałby się podzielić wrażeniami? Ewentualnie czy jest opcja wzięcia piątki z przedliftowej skrzynie d2j5 do d2a4?

03 kwi 2017, 23:50

Auto:: BA4
chętnie też się przyłącze do pytania, też się nad tym zastanawiałem jak wydłużyć piątkę, tylko ja mam do dyspozycji poliftową skrzynie z silnika a9

05 kwi 2017, 18:45
Zobacz profil WWW

Auto:: Prelude 2.0 EX '91 AC
silnik: B20A3
Podbiję pytanie, ponieważ za rok planuję kompletny serwis skrzyni biegów, dlatego mógłbym pokusić się o wydłużenie piątki w zwykłej poliftowej skrzyni z A3

05 kwi 2017, 19:31

Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
A nie lepiej założyć skrzynie od a9 ta skrzynia ma dość duży rozmach biegów :)

06 kwi 2017, 9:32
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Srebhanka napisał(a):
A nie lepiej założyć skrzynie od a9 ta skrzynia ma dość duży rozmach biegów :)

Ale chłopaki ścigają się pewnie na co dzień na 1/4 mili a na krótkiej skrzyni mają lepsze czasy o 0,00000001 sekundy. ;)
Ja miałem i krótkie i długie skrzynie. I w mieście i w trasie lepiej mieć długą. Ba, nawet na torze lepiej się spisywała długa skrzynia bo tam gdzie na długiej można jeszcze przytrzymać silnik na obrotach tuż poniżej odcinki tam przy krótkiej skrzyni trzeba tracić czas na zmianę biegu na 3. To nie u2q7, która jest piekielnie krótka i tam wsadzenie długiej piątki w trasy jest uzasadnione.
Ale może ja zbyt patrzę przez pryzmat własnego użytkowania i nie trafia do mnie, że są jeszcze ludzie nabijający codziennie kilometry P3G. :)

06 kwi 2017, 10:36

Auto:: H O N D A
silnik: B20A5
Wszystko zależy tak naprawdę od specyfiki toru, więc nie można do tego podchodzić zero-jedynkowo. Poza tym zmianę biegów też trzeba ćwiczyć, a zmiana z 2 na 3 zajmuje dosłownie ułamek sekundy, jak jesteś szybki. Bardziej problematyczna jest potem redukcja :P
Teraz co do samej skrzyni. Jakiś czas temu badałem temat u siebie, aczkolwiek ja chciałem jeszcze skracać skrzynię. Na krótkiej D2J4 spokojnie osiągałem 200 km/h, więc moim zdaniem akurat nie ma tragedii. Natomiast różnice w długości biegów między D2J4, a dłuższą D2J5 są tak naprawdę bardzo niewielkie (tak samo jest w poliftowych, jak pamiętam). Główna różnica między tymi skrzyniami polega na innym przełożeniu głównym i to ono tak bardzo skraca skrzynię. Poza tym 4 i 5 mają takie samo przełożenie w obu skrzyniach, a 1, 2 i 3 są minimalnie krótsze. Swojego czasu analizowałem przełożenia i różne możliwości i składanie z kilku skrzyń jedną jest w tym wypadku nieopłacalne. Trzeba by było kombinować z innymi skrzyniami Hondy - Civic, Concerto - ale te z kolei różnią się średnicami wałków, więc już jest grubsza rzeźba. Poza tym one mogą posłużyć prędzej do skracania przełożeń, a nie wydłużania. Tak więc podsumowując: możecie wrócić do dłuższej skrzyni albo jeździć na tym, co jest. Dłuższej piątki nie przełożycie z dłuższej skrzyni, bo jej nie ma. Możecie ewentualnie sprawdzić jeszcze dla skrzyń poliftowych, bo ja się opieram na przedliftowych, ale tam też są podobne zależności.

PS. Sprawdziłem z ciekawości dla poliftów i piątka w poliftowej skrzyni jest dosłownie minimalnie krótsza, a całą robotę robi przełożenie główne, więc robota bez sensu. Zwłaszcza, że z tego, co widzę, to skrzynie przedlift/polift różnią się trochę kontrukcją wałka głównego. Nie rozbierałem obu, więc nie widziałem sam, ale analizując serwisówkę można dojść do takiego wniosku, także :D

06 kwi 2017, 12:13

Auto:: BA4
Ok skoro tak mówisz to dzięki wielkie za info, skrzynia z a3 jest bardzo fajna zwawa i mega elastyczna dlatego zastanawiałem się na 5 biegiem bo to mi jedynie przeszkadza a czy duże są rozbieżności z obrotami pomiędzy biegami??

06 kwi 2017, 12:35
Zobacz profil WWW

Auto:: H O N D A
Nie pamiętam dokładnie ile wychodziło różnicy u mnie między D2J4, a D2J5. Na piątce w okolicach 4000 obr była to chyba różnica 200-300 obr, ale głowy sobie za to uciąć nie dam. Generalnie nie ma co przesadzać, ta piątka aż taka krótka nie jest. Ja na D2J4 bez problemu do 200 km/h dociągałem i jeszcze coś tam było. Chyba, że uważasz, że Ci po prostu za głośno w środku teraz, ale na to są też inne sposoby ;)

09 kwi 2017, 16:14
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Gieras na krótkiej skrzyni D2A4 sprzężonej z lekko podłubanym A9 jechał chyba 215 km/h. Jak kogoś denerwuje dźwięk silnika w trasie z powodu za wysokich obrotów to niech zmieni auto. ;)

09 kwi 2017, 16:22

Auto:: Prelude EX
czarekprelude mnie też denerwuje za krótka piątka w krótkiej skrzyni, najłatwiej zmienić całą skrzynię z A9

10 kwi 2017, 0:59

Auto:: P3G
Dobra, też troszkę poczytałem i dla potomnych,: totalnie nie opłaca się robić hybryd ze skrzyń do P3G. I tak jak wasil90 pisze, jakby ktoś miał taką fanaberię jak ja, czyli wydłużenie piątki w D2A4, trzeba szukać innych skrzyń od innych modeli.

21 kwi 2017, 8:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]