Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Koło zamachowe od ex do b20a9 
Autor Wiadomość

Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
Panowie z racji że mam koło zamachowe od exa i będę wymieniał sprzęgło to co zyskam dzięki temu zamachowi ? (podejrzewam ze zwiększy się moment obrotowy ale czy praca silnika na lżejsza kole będzie gorsza ?

09 sie 2017, 22:31
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
Taki sam tuning co filtr stożkowy na przepustnicy. Ile te koło będzie lżejsze? Nie lepiej kupić typowo lekkie koło? Chyba fidanza produkuje do nas lekkie koła. Ja mam u siebie które waży 3.6kg czyli o 6.2kg mniej niż fabryczne i czuje różnicę a jak ktoś nie umie jeździć to będzie musiał się przyzwyczaić i nauczyć

09 sie 2017, 23:11

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
POST USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRACJĘ

10 sie 2017, 3:31

Auto:: Honda Prelude |||
silnik: B20a9 (BA4)
POST USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRACJĘ

10 sie 2017, 10:43
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Na lekkim kole lepiej się wkręca na obroty. Ale tylko na postoju. ;)
Dobra opcja jak auto służy jedynie do szybkiego startowania ze świateł. Przy codziennej jeździe lepiej się sprawuje seryjne koło zamachowe.
Wynika to jedynie z moich obserwacji bo miałem w 16v koło seryjne i odchudzone.
Koło najlepiej wymieniać nie przy wymianie sprzęgła a przy remoncie silnika. Wtedy oddajemy wał razem z kołem i wszystko razem wyważamy. Założenie koła z innego silnika może ale nie musi spowodować większe obciążenie dla panewek. Tak mi się przynajmniej wydaje. ;)

11 sie 2017, 11:09

POST USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRACJĘ PONIEWAŻ NIE WNOSI NIC DO TEMATU I SŁUŻY JEDYNIE KONWERSACJI Z INNYM UŻYTKOWNIKIEM, DO TEGO PRZY UŻYCIU WULGARNYCH SFORMUŁOWAŃ.

11 sie 2017, 13:08
Aktywny Zlotowicz

drajwer napisał(a):
Koło najlepiej wymieniać nie przy wymianie sprzęgła a przy remoncie silnika. Wtedy oddajemy wał razem z kołem i wszystko razem wyważamy. Założenie koła z innego silnika może ale nie musi spowodować większe obciążenie dla panewek. Tak mi się przynajmniej wydaje. ;)

Jeśli mamy wyważony wał i wyważone koło to jedno z drugim po skręceniu już i tak będzie wyważone. Moim zdaniem lżejsze koło powoduje szybsze wkręcenie się na obroty ale i szybszy spadek obrotów po odpuszczeniu gazu, samochód jest krócej na obrotach więc jest mniejsze zużycie panewek. W połączeniu z lekkim kołem pasowym, usunięciem wspomagania (mniejsze obciążenie silnika) i lżejszymi kołami możesz uzyskać prostszy moment (nie większy)

11 sie 2017, 16:14

Harry napisał(a):
drajwer napisał(a):

Jeśli mamy wyważony wał i wyważone koło to jedno z drugim po skręceniu już i tak będzie wyważone. Moim zdaniem lżejsze koło powoduje szybsze wkręcenie się na obroty ale i szybszy spadek obrotów po odpuszczeniu gazu, samochód jest krócej na obrotach więc jest mniejsze zużycie panewek. W połączeniu z lekkim kołem pasowym, usunięciem wspomagania (mniejsze obciążenie silnika) i lżejszymi kołami możesz uzyskać prostszy moment (nie większy)

Brawo,sprawdzone w praktyce,nie tylko na pisaniu ,polemizowaniu ecetera ecetera...

11 sie 2017, 16:42
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
plewis napisał(a):
Brawo,sprawdzone w praktyce,nie tylko na pisaniu ,polemizowaniu ecetera ecetera...

Brawo Krzychu. Brawo! Tylko za co bić Ci brawo skoro Cię Harry z wiedzą rozjechał. ;)

11 sie 2017, 21:05

drajwer napisał(a):
plewis napisał(a):

Brawo Krzychu. Brawo! Tylko za co bić Ci brawo skoro Cię Harry z wiedzą rozjechał. ;)

Ja już to dawno wiem i nikomu nic nie muszę udowadniać szczególnie Hance srebrnej ,bo to jak grochem w ścianę...

11 sie 2017, 21:10

Auto:: Honda Prelude 3
silnik: ???
Ale pusty post... masakra

11 sie 2017, 22:30

Auto:: ba,cb,ab
silnik: 12/16v.
Harry napisał(a):
...samochód jest krócej na obrotach więc jest mniejsze zużycie panewek.

Czy na pewno lekki zamach zmniejsza zużycie panewek ?

12 sie 2017, 9:04
Aktywny Zlotowicz

Na ich zużycie ma największy wpływ film olejowy. To tak jak byście zapytali jak wpływ na panewki na założenie koła zapasowego na tył prawy. Przy zamachu zmieni się linia momentu. Panewki mogą się zużyć i przy zwykłym zamachu jak i przy lekkim jeśli dacie mu w pizde na zimnym i będziecie go tak trzymać. To że silnik będzie miał lżej wchodzić i schodzić z obrotów jaki ma wpływ na "tarcie" panewek?

12 sie 2017, 9:41

Auto:: ba,cb,ab
silnik: 12/16v.
Harry napisał(a):
To że silnik będzie miał lżej wchodzić i schodzić z obrotów jaki ma wpływ na "tarcie" panewek?

Tarcie ma taką samą wartość podczas wchodzenia na obroty oraz przy pracy na biegu jałowym ?

12 sie 2017, 16:40
Aktywny Zlotowicz

nikolai66 napisał(a):
Harry napisał(a):
To że silnik będzie miał lżej wchodzić i schodzić z obrotów jaki ma wpływ na "tarcie" panewek?

Tarcie ma taką samą wartość podczas wchodzenia na obroty oraz przy pracy na biegu jałowym ?

nie ale nie zrozumiałeś też mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to że waga koła nie wpłynie na zmianę tarcia panewek, przy lekkim i ciężkim kole tarcie jest takie samo ale przy lekkim silnik szybciej ci zejdzie z obrotów niż przy ciężkim. Przy jednym przegazowaniu opadanie obrotów zajmie ułamek sekundy krócej co się przełoży na dłuższą żywotność ich ale niech nikt nie myśli że zrobi 10000km więcej na silniku bo zmienił koło, jak ma paść to i tak padnie ale kolo się do tego nie przyczyni. No i pytanie jaka jest różnica w wadze między kołem od EXa a od 16V??

14 sie 2017, 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]