Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Swapp H22A do III Gen. (wszystkie modele) 
Autor Wiadomość

Auto:: H Integra DC2 JDM TypeR
silnik: B18C (JDM)
Postanowiłem stworzyć temacik w którym się mają znajdywać informacje co potrzeba do swappa H22A do III Gena, żeby inni w przyszłości nie musieli się dopytywać i dowiadywać u różnych ludzi na różnych forach tak jak ja to w tej chwili muszę robić.

Liczę na to że się Ci którzy coś na ten temat wiedzą wypowiedzą a najbardziej liczę na użytkowników którzy to już robili.

Napiszę już to co wiem, i będę tego posta edytował jak mnie ktoś poprawi lub jak ktoś napisze jakieś nowe informacje.

Swapp z silnika 12V na silnik H22A:
- Wymiana zbiornika paliwa i jego pompy ponieważ pompa z 12V pracuje z innym ciśnieniem jak pompa do silnika 16V. Zbiornik natomiast trzeba wymienić bo zbiornik z 16V ma komory w sobie które zapobiegają przerywanie wtrysku paliwa. Tych komorek zbiornik 12V nie ma.
- Wymiana przewodów paliwowych na przewody z 16V, bo III Gen 12V nie ma przewodu powrotnego
- Jeżeli się wsadza H22A z IV Gen. do polifta 12V to nie trzeba wymieniać OBD, bo ma on OBD1 , ale jeżeli to jest przedlift 12V to ma on OBD0 i wtedy trzeba wymienić na OBD1
- Jeżeli sie wsadza H22A z V Gen. do III Gen 12V(obojętnie czy to polift czy przedlift) to trzeba załatwić sobie OBD2, bo silniki z V Gena mają OBD2. Jednak lepiej dokupić komputer pod OBD1 niż tworzyć przejściówki na OBD2
- Komputer z IVg H22 będzie pasował do oryginalnych kostek komputera z IIIg, jednak najlepiej jeśli będzie to komp z hondatą, chromem itp. żeby np. móc wyłączyć ELD, które byłoby ciężko podpiąć.
- Generalnie najłatwiej jest zapleść na silnik H22 lekko zmodyfikowaną wiązkę z B20A9, czyli gotową wiązkę OBD1 pasującą do reszty instalacji. Dokładamy przewody do zaworu Vtec i czujnika ciśnienia Vtec,ew do czujnika stukowego, robimy rzeźbę z wiązką od cewki i wzmacniacza impulsu cewki, którą musimy podciągnąć do aparatu, razem z przewodami od czujnika położenia wałka wydechowego i gotowe.
- Jeśli się ma zegary od przedlifta potrzebny jest Speed sensor na linkę taki jaki jest w przedliftowych skrzyniach i przekłada się go do skrzyni z H22. Jeśli natomiast się ma z polifta, to nie trzeba nic przekładać bo oryginalny speed sensor który siedzi w skrzyni do H22 wystarczy.
- Nie ma oryginalnych poduszek dla H22A do III Gen., więc można kupić AZrace z USA co uszczupli Twój budżet o ok. 2-2,5 tys. zł albo nasze rzemiosło (dostępne u użytkownika Gywer lub Szwagier) które jest dobrej jakości i się sprawdza, za połowę tej kwoty. Zapowiada się też mała seria produkcji łap w niemczech, jednak będą one wykonane z stali nierdzewnej i cena około 1400zł. (więcej info na czasie jak już będą dostępne)
- Do swapu potrzebujemy również dwóch krótkich półosi z prelude PIVG lub PVG, ew. ACC, w przypadku swapu do przedlifta należy wymienić piasty przednie na poliftowe.
- Zalecany jest też swap hamulców na min. 282mm, ponieważ seryjne spowalniacze z PIIIG nie dadzą sobie rady.

Swapp z silnika 16V na silnik H22A:
- nie trzeba wymieniać ani pompy paliwowej ani zbiornika.
- reszta patrz powyżej w "Swapp z silnika 12V na silnik H22A"

"You think you have a limit. And as soon as you touch this limit something happens and you suddenly can go a little bit further."

Ostatnio edytowano 24 sty 2013, 21:26 przez Prince-Matt, łącznie edytowano 5 razy

15 sty 2013, 1:00

Auto:: Prelude 2G Civic 4G Legend III
silnik: A18 D16A9 C35
Są gotowe jakieś w USA łapy z tego mi wiadomo, plewis robil swapa i ktoś jeszcze to bardziej obeznani w temacie i napewno pomogą

www.sklep.pcpuls.pl

15 sty 2013, 1:09
Zobacz profil WWW
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2013

Auto:: '90 Prelude SR, '89 Prelude Si 4WS
silnik: B21A1, B20A5
Prince-Matt napisał(a):
(dlaczego zbiornik tego nei wiem czekam na info)

Bo jak nie wymienisz zbiornika i masz mało paliwa, to Ci na długich zakrętach/łukach w prawo przestaje silnik pracować :lol:

Z tego co wiem, bak od 16V ma jakieś takie komory, których wersja do EXa nie ma.
Wytłumaczenie jest proste. W gaźnikowcu masz sporo paliwa w komorach pływakowych w gaźnikach. Więc nawet jeżeli na łuku spierdzieli całe paliwo na drugą połowę baku (akurat nie tą gdzie jest ssak) i chwilowo pompuje powietrze to i tak jest paliwo w gaźniku i auto jedzie. Z wtryskiem tak dobrze nie ma. Paliwo się nigdzie nie "buforuje" i jak pompka zaczyna pompować powietrze to silnik przestaje dostawać benzynę i przestaje pracować.

"buforuje" , padłem na pysk :P / Tuptuś

15 sty 2013, 1:19
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2012

Auto:: Prelude BA4
silnik: B20A9 , J35A1
Co do wiązek, nie obchodzi nas za bardzo z jakiego jest modelu bo i tak przerabiamy wiązkę z III gena tylko jaki ECU podepniemy.
Zegary czy to z 12V czy 16V też nie ma znaczenia ważne żeby były poliftowe ( czyli nie na linkę tylko Speed Sensor)
Poduszki silnika można kupić dedykowane pod swapa od firmy AZ Racing ( często ludzie dorabiają na własną rękę bo AZ to koszt około 2000zł )
Dodam jeszcze że trzeba przerobić mechanizm zmiany biegów, przerobić półosie, coś jest też z pompą wspomagania ale zapominałem co ( ogólnie chodzi o to że słabo z miejscem i trzeba trochę wyklepać blachę :P )
Więcej nie pamiętam :)

15 sty 2013, 1:29

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
co do baku po swapie na 16V mam pozostawiony od dwunastki i faktycznie przy małej ilości paliwa może czasem np. przy szybkim przyspieszeniu lub wejściu w zakręt przerwać na moment dopływ paliwa, nie jest to jakieś mega uciążliwe, zresztą staram się jeździć z większą ilością benzyny, oczywiście posiadam też bak od szesnastki i ma w środku przegrodę w której przy małej ilości benzyny powyższy efekt nie występuje

15 sty 2013, 10:43
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Glina napisał(a):
Zegary czy to z 12V czy 16V też nie ma znaczenia ważne żeby były poliftowe ( czyli nie na linkę tylko Speed Sensor)

A dlaczego nie moga być przedliftowe? DmOcH miał zegary z przedlifta, i speedsensor na linkę. Tak samo mam w swojej czerwonej. Nie mam H22 ale mam skrzynię z polifta.

Prince-Matt napisał(a):
Jeżeli się wsadza H22A z IV Gen. do polifta 12V to nie trzeba wymieniać OBD, bo ma on OBD1 , ale jeżeli to jest przedlift 12V to ma on OBD0 i wtedy trzeba wymienić na OBD1
- Jeżeli sie wsadza H22A z V Gen. do III Gen 12V(obojętnie czy to polift czy przedlift) to trzeba załatwić sobie OBD2, bo silniki z V Gena mają OBD2.

Rozwiń proszę tą złotą myśl bo odnoszę wrażenie, że używasz terminów, których znaczenie średnio ogarniasz. OBD i gaźniki?

15 sty 2013, 10:52

drajwer napisał(a):
Glina napisał(a):

A dlaczego nie moga być przedliftowe? DmOcH miał zegary z przedlifta, i speedsensor na linkę. Tak samo mam w swojej czerwonej. Nie mam H22 ale mam skrzynię z polifta.

W sumie racja, mój błąd :torba:

15 sty 2013, 11:05

Freze napisał(a):
Są gotowe jakieś w USA łapy z tego mi wiadomo, plewis robil swapa i ktoś jeszcze to bardziej obeznani w temacie i napewno pomogą

Miejmy nadzieje że jeszcze ktoś coś napisze na ten temat.

drajwer napisał(a):
Glina napisał(a):

Tzn. zegary muszą być z polifta bo muszą miec Speed Sensor, chyba że sobie ktoś założy Speedsensor do przedliftowych, dobrze Cie zrozumiałem drajwer?

drajwer napisał(a):
odnoszę wrażenie, że używasz terminów, których znaczenie średnio ogarniasz. OBD i gaźniki?
Dokładnie. Dopiero tydzien temu / może dwa pierwszy raz czytałem informacje na temat skrótu "OBD" i próbowałem ogarnąć co to mniej więcej jest. OBD i gaźnik? Jakiś czas temu mi odpowiedziano w miniczacie że 12V przedlift miały OBD0, a w polift już wszytskie Prele miały OBD1, nie ważne czy 12V czy 16V. Powiedziano mi także, że można sprawdzić OBD pod deską w aucie u pasażera, odpuściłem sobie bo pomyślałem, że chłopaki więdzą o czym mówią ;)
Dodam, że jestem jeszcze trochę młody i nigdy nie miałem nic do czynienia z mechaniką, to co wiem sam się nauczyłem, więc przepraszam i poduczcie mnie :oops:

"You think you have a limit. And as soon as you touch this limit something happens and you suddenly can go a little bit further."

15 sty 2013, 14:20
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2013

Auto:: '90 Prelude SR, '89 Prelude Si 4WS
silnik: B21A1, B20A5
Prince-Matt napisał(a):

Freze napisał(a):

Miejmy nadzieje że jeszcze ktoś coś napisze na ten temat.

Jakby ktoś potrzebował łap, mogę komuś za rozsądne pieniądze dorobić. Takie łapy robione przeze mnie jeżdżą u mnie i Ferettiego i spisują się bardzo dobrze :) I co najważniejsze mają poduchy z miękkiego poliuretanu oraz jest go więcej, co minimalizuje wibracje przenoszone na budę :)

15 sty 2013, 15:04

Prince-Matt napisał(a):
drajwer napisał(a):
Glina napisał(a):

Tzn. zegary muszą być z polifta bo muszą miec Speed Sensor, chyba że sobie ktoś założy Speedsensor do przedliftowych, dobrze Cie zrozumiałem drajwer?

Chodzi o to że jeśli masz zegary od przedlifta potrzebujesz Speed sensor na linkę takie jakie są w przedliftowych skrzyniach i przekładasz go do skrzyni z H22. Jeśli natomiast masz z polifta, to nie musisz nic przekładać bo oryginalny speed sensor który siedzi w skrzyni do H22 wystarczy.

15 sty 2013, 17:24

Dziękuje bardzo Glina. teraz chyba jest dobrze napisane?

drajwer, powiedz mi coś na temat tego OBD?

Co z tymi poduszkami? Nikt nic nie wie?

18 sty 2013, 22:43
Administrator, Ożyrok, Szmata zlotowa

Auto:: CRV II
silnik: K20A4
Prince-Matt napisał(a):
drajwer, powiedz mi coś na temat tego OBD?

Joł Ci podom :)
Ogólnie cała trzecia generacja miała ECU OBD 0 , ale na niektórych rynkach wprowadzono nowatorski w owym czasie OBD 1. I tak oto w niektórych regionach Europy(np. Niemcy po 1990r.), ten system został zastosowany.
Oznacza to , że system jest kompatybilny z nowszymi generacjami Prelek. Chociaż nie wszyskie złącza są wykorzystane.

BTW
Jeśli się mylę, to przepraszam, ale jestem ożarty wciul :)

19 sty 2013, 1:01
Zobacz profil WWW
Aktywny Zlotowicz

Auto:: mr2 ae86 accIVg
silnik: 4age f23vtec, f22
Skrót OBD powstał od angielskiego terminu On-Board Diagnostic. Oznacza w dużym uproszczeniu generację zastosowanego ECU, czyli Electronic Control Unit- sterownika silnika. Przy swapie na H-serię z pVg raczej dokupujemy komputer pod OBD1 niż tworzymy przejściówki na OBD2. Generalnie najłatwiej jest zapleść na silnik H22 lekko zmodyfikowaną wiązkę z B20A9, czyli gotową wiązkę OBD1 pasującą do reszty instalacji. Dokładamy przewody do zaworu Vtec i czujnika ciśnienia Vtec,ew do czujnika stukowego, robimy rzeźbę z wiązką od cewki i wzmacniacza impulsu cewki, którą musimy podciągnąć do aparatu, razem z przewodami od czujnika położenia wałka wydechowego i gotowe. Komputer z IVg H22 będzie pasował do oryginalnych kostek komputera z IIIg, jednak najlepiej jeśli będzie to komp z hondatą, chromem itp. żeby np. móc wyłączyć ELD, które byłoby ciężko podpiąć.
Co do poduszek to chyba wszystko zostało powiedziane- możesz kupić AZrace z USA co uszczupli Twój budżet o ok. 2-2,5 tys. zł albo nasze rzemiosło które wbrew opiniom ludzi którzy nigdy go nie widzieli jest dobrej jakości i się sprawdza, za połowę tej kwoty.
Do swapu potrzebujemy również dwóch krótkich półosi z prelude IVg lub Vg, ew. ACC, w przypadku swapu do przedlifta należy wymienić piasty przednie na poliftowe. Każdy kto ma trochę oleju w głowie powinien od razu zrobić swap hamulcy na min. 282mm, ponieważ seryjne spowalniacze z IIIg nie dadzą sobie rady.

19 sty 2013, 20:49

I mózg rozje**ny. Będę musiał to kilka razy przeczytać żeby skumać wszystko w detalu. Przeszkadzało by Ci, jeżeli bym większość tego tekstu skopiował taki jaki jest do mojego pierwszego posta?

A tak w ogóle dzięki za tyle informacji :padam:

19 sty 2013, 20:59
Aktywny Zlotowicz

Auto:: mr2 ae86 accIVg
silnik: 4age f23vtec, f22
Nie będzie mi przeszkadzało. Kiedyś pewne "tajemnice" trzymałem dla siebie, teraz kiedy Prelude praktycznie kupują naprawdę tylko ci, którzy robią to świadomie, nie ma to sensu. Na starym forum starałem się udzielać, wnosić sporo wiedzy zdobytej przez lata pracy przy tych autach, to forum jest mi w pewien sposób bliższe, choć rzadko mam czas zaglądać, wiec chętnie podzielę się doświadczeniami. Nie mam czasu robić szczegółowych schematów elektrycznych, do tego uważam że jeśli ktoś nie ma na tyle wiedzy żeby samemu czytać schematy, rozumieć je i modyfikować zależnie od potrzeby, to nie powinien tego robić. Jednak w kwestii mechanicznej i teoretycznej zawsze chętnie pomogę i służę doświadczeniem.Pomogę też zawsze i z elektryką, chyba że ktoś spyta jakie kolory kabli ma połączyć żeby zadziałało :lol: wtedy mogę co najwyżej odesłać do fachowca.

20 sty 2013, 1:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona