Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Chechła i dusi się na rozgrzanym motorze 
Autor Wiadomość

Auto:: Accord III
silnik: B20A2/A7
Tak, nawet przed sekundą zdejmowałem listwę z kolektora leżącego luzem. Rach ciach i zeszło.

31 sty 2013, 14:49

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
williams napisał(a):
Tak, nawet przed sekundą zdejmowałem listwę z kolektora leżącego luzem. Rach ciach i zeszło.

dzięki za info, już wiem, że nie będzie ciężko poza rzeczami, które nagle się pojawią[patrz prawo Murphy'ego]
Może dzisiaj mi się uda gdzieś wbić i sprawdzić.
Az tym sposobem Drajwer'a 'na gazetę' różnica powinna być widoczna przy popuszczającym wtrysku?

31 sty 2013, 16:00

Auto:: P3G
silnik: B20A5
drajwer napisał(a):
szpura napisał(a):
a czy w naszych prelkach nie da sie ustawic/poprawic zaplonu "na ucho" krecac aparatem ??

Jeżeli rozrząd jest dobrze ustawiony to aparat powinien być po środku. Przestawienie go do końca w lewo czy w prawo nie spowoduje specjalnego pogorszenia kultury pracy silnika. Minimalnie pogorszy się spalanie a auto będzie dobrze jeździło tylko w górnej lub dolnej partii obrotów.

Czytajac ten watek doszedlem do wniosku, ze i u mnie cos jest nie teges z obrotami. Na benie, gdy sie zagrzeje motorownia, wskazowka obrotomierza delikatnie faluje w okolicy 800 obr. a silnik delikatnie przerywal co jakis czas. Dodam ze zawory bylo slychac chociaz byly ustawione. Przestawilem wiec aparat ze srodkowej pozycji w kierunku chlodnicy. Zawory sie uspokoily a silnik zaczal sie kulac normalnie czyt. lepiej niz wczesniej. Dodam ze nie wiem jak ze spalaniem bo mi blad sond wywala z powodu LPG.

31 sty 2013, 17:43

ja mam z kolei aparat w stronę szyby ustawiony. spróbuję dzisiaj ten zapłon ustawić nieszczęsny

31 sty 2013, 18:10

Auto:: CG2
silnik: J30A1
zawory dobrze wyregulowane?

31 sty 2013, 21:12

Z tego co wiem, to nie :torba:
Nie regulowałem nigdy a nieco klepią. Tyle, że czy zawory mogą powodować takie zalewanie?
Zastanawia mnie co prawda czujnik temperatury. Choć błędu nie wywala. Ale czasem nawet na nagrzanym silniku potrafią obroty wchodzić na 1300- 1500.
Jaką powinien mieć rezystancję ten jednoprzewodowy czujnik?

01 lut 2013, 10:56

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
Yreq napisał(a):
Z tego co wiem, to nie :torba:
Nie regulowałem nigdy a nieco klepią. Tyle, że czy zawory mogą powodować takie zalewanie?
Zastanawia mnie co prawda czujnik temperatury. Choć błędu nie wywala. Ale czasem nawet na nagrzanym silniku potrafią obroty wchodzić na 1300- 1500.
Jaką powinien mieć rezystancję ten jednoprzewodowy czujnik?

zazwyczaj są nie drożne ,nie odpowietrzony jest zaworek FITV

sprawdz czy te elementy masz gorące na rozgrzanym silniku (zdjęcie poglądowe) http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... g&dur=1357

01 lut 2013, 11:34

Auto:: Prelude EX
na starym forum, pamiętam Volks opisywał pewien problem z którym nie mógł sobie poradzić, w końcu doszedł do niego, tylko teraz nie pamiętam dokładnie o co tam dokładnie chodziło, pamiętam operował jakimś skrótem FIC? czy coś takiego wykręcał i czyścił (jakby jakaś śruba) twierdził, że wkręcona była fabrycznie i ustawiona do jakiegoś momentu i po wyczyszczeniu musiał to dobrze ustawić, czy ktoś z bardziej doświadczonych wie o czym ja mówię? może w tym przypadku jest to ten sam problem?
po drugie Yreq wykręcałeś może przepustnicę i czyściłeś? może ona jest przyczyną problemu

01 lut 2013, 12:07

Jak ją wyczyściłem to się świeciła jak psu balls'y :P
czyściłem też EACV czyli krokowiec, ba nawet inny wsadziłem czyszcząc go po drodze i nic to nie zmieniło.
Wyczytałem za to, że falowanie może odpowiadać odcinanie wtrysków przy hamowaniu silnikiem. obroty są przez krokowy zwiększane to komputer widząc, że przepustnica jest zamknięta odcina wtryski i obroty spadają po czym komputer widzi, że obroty spadły do jałowych wtryski włącza a krokowy dając bonusowe powietrze podbija obroty a komputer nazat obcina wtryski i tak się koło zamyka

Domel to o czym mówisz to zapewne FITV (Fast idle thermal valve) nie czyściłem go jeszcze, za bardzo go wykluczyłem. Z tego co pamiętam ułatwia odpalanie a mnie taki problem też dotyczy. On działa pod wpływem temperatury chłodziwa. :o to rzeczywiście pasuje mi do układanki :twisted:
Dzięki za pomysł na..
:piwo:

01 lut 2013, 15:27

Auto:: Prelude EX
Yreq napisał(a):

Domel to o czym mówisz to zapewne FITV (Fast idle thermal valve) nie czyściłem go jeszcze, za bardzo go wykluczyłem. Z tego co pamiętam ułatwia odpalanie a mnie taki problem też dotyczy. On działa pod wpływem temperatury chłodziwa. :o to rzeczywiście pasuje mi do układanki :twisted:
Dzięki za pomysł na..
:piwo:

możliwe, ale bardziej mi się wydaje, że to był FIC znalazłem jakiś temat po angielsku odnośnie problemu w civicu, jest tam mowa o jednym i drugim, może coś Ci bardziej rozjaśni jeśli angielski bardziej ogarniasz ode mnie http://honda-tech.com/showthread.php?p=39852542
a tu inny odnośnie FITV http://honda-tech.com/showthread.php?t=2153910
może w tych tematach znajdziesz odpowiedź

01 lut 2013, 23:58

Narazie prace wstrzymane. zatoki mi wybuchły i ledwo żyję :(
Jednakże, FITV wyczyściłem po czym doczytałem, że wypadałoby też go podkręcić nieco. Odpala teraz lżej, ale falowanie jeszcze nie zniknęło. Byłem ostatnio u Skowix'a po wtryski, których jeszcze nie założyłem a już pomogły. po powrocie spostrzegłem, że symptomy zelżały i mniej ją dusi.
Może ma znaczenie, że dałem jej bobu :driver:
Nie żałowałem obrotów a ona szła jak burza :twisted:
Z resztą, okaże się jak wrócę do żywych, wtedy będę działał :zabawka:

05 lut 2013, 17:27

W końcu coś ruszyłem, zasadziłem wczoraj wtryski. Nie mogłem dojść jednej nakrętki, zajęło mi to sporo czasu, zmarzłem jak dziwka na A4 a efekt żaden :x Tyle, że kolejna potencjalna przyczyna wyeliminowana. Jak będę montował nazat stare wtryski, to sprawdzę rozrząd i założę wyremontowany aparat o ile go skończę.

Ponadto chodzi za mną czujnik temperatury. Czy może zepsuć się w ten sposób, że będzie dawał odczyt, ale przekłamany? wtedy komp nie wykryje, że się zkaszanił. Mogłoby to teżdotyczyć np sondy lambda. Zna ktoś takie przypadki?

17 lut 2013, 16:06

Auto:: Accord III
silnik: B20A2/A7
Każdy czujnik tego typy działa na zasadzie rezystancji w określonej temperaturze. Także może "widzieć" -40°C lub 100°C.

17 lut 2013, 19:32

williams napisał(a):
Każdy czujnik tego typy działa na zasadzie rezystancji w określonej temperaturze

Dokładnie. Czyli jest opcja, że czujnik się zepsuł a komp o tym nie wie. :( Komplikuje to nieco sytuację, chociaż jak znajdę gdzieś wartości jakie powinien mieć przy jakiś temperaturach, to z miernikiem ogarnę to bez większego problemu.
Dla upewnienia zapytam jeszcze, czy wentylator podczas pracy silnika jest załączany na podstawie jednoprzewodowego czujnika?
U mnie nawet w lecie jak auto chodzi w miejscu wentylator się nie włączał od dawien dawna.

17 lut 2013, 20:04

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
czujnik ,który odpowiada,za włączanie wentylatora znajduje sie na dole w chłodnicy

17 lut 2013, 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona