Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Stuaknie w silniku, 
Autor Wiadomość

Auto:: Volvo S60, BMW E36 cabrio
silnik: 2.0t, 3.0
strzeliłby ktoś fotkę jak wygląda EGR i gdzie jest dokładnie?

15 sty 2013, 15:23
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2012

Auto:: Prelude BA4
silnik: B20A9 , J35A1
Do kolektora wydechowego z lewej strony (patrząc od przodu auta) podłączona jest rura która prowadzi do zaworu EGR.

15 sty 2013, 17:03

Auto:: Toyota
silnik: 4AFE
Odświeżę, w moim EX niedawno zakupionym także słychać jak głośno silnik chodzi, coś jakby zawory grały, niezależnie czy zimny czy ciepły.

Głowica była ściągana i niby regenerowana, zawory ustawione prawidłowo. Nie znalazłem niczego luźnego, przy około 2000 obr/min na trójce i wachlowaniu gazem na biegu słychać te tryryytyrytyry, ale nie zawsze i jest ledwie słyszalne.

Możliwe aby zawory grały? Silnik nie pali oleju, ma super kompresję, w górnym zakresie jakoś. Silniczek jest igła, nawet gaźniki super działają, tylko martwi mnie ta głośna praca silnika, czy na granie zaworów może mieć wpływ niewłaściwy olej? Albo złe ustawienie zapłonu?

W poprzedniej grały panewki, nawet po wymianie(albo korba, sworzeń). I widziałem już że ktoś ją ciacha bo wyskoczyła korba; więc wiem mniej więcej co to za dźwięk, ten jest jakiś inny.

Planuje zainwestować w Prelę, ale cały czas mi po głowie chodzi czy warto. Czy profilaktyczna wymiana panewek pomoże przy obecnym stanie?

Proponuję podzielić się swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie bo większość użytkowników już to robiła, a niektórych to czeka, albo stworzenie tematu.

Czy wymiana profilaktyczna coś daje? Korbowodowe czy od razu kpl z głównymi?.
Czy warto kupować tańsze podróby, czy na długą metę szlif wału i nadwymiarowe wchodzą w grę? Wiem, że niektórzy nie popierają szlifów wału, ale po coś sprzedają te nadwymiary. Hipol czy inne sklepy?

Jak to jest z tymi słynnymi panewami Panowie.

19 lut 2013, 20:57

Auto:: W budowie
silnik: Nie ma!!!
Ja bym się nie bawił w remont samych panewek. Złożysz to i tak będzie kicha. No chyba, że chcesz robić kompletny ze szlifowaniem i wyważaniem wału itp. Wtedy jest sens.

Obrazek
Coco Jambo i do przodu...

19 lut 2013, 21:30

Czy dużo jest pieprzenia z wyciąganiem wału bez wyciągania silnika?

19 lut 2013, 21:55

Auto:: W budowie
silnik: Nie ma!!!
zrzucasz michę, skrzynię i masz dostęp do podpór wału. Ale trzeba jeszcze rozrząd rozebrać.

Obrazek
Coco Jambo i do przodu...

19 lut 2013, 21:59

Czy ktoś przerabiał szlif wału? Jak z trwałością i powodzeniem operacji?

19 lut 2013, 22:18

Auto:: Prelude
silnik: b20a5
A tak w ogóle to jakie panewki polecacie?? w hipolu są jakieś za 60-80 zł w polu producent pisze hipol. Znajomemu trochę zaczyna brać olej wiec chcemy wymienić pierścienie a przy okazji właśnie panewki korbowodowe. Wcześniej nie stukały.

Jeśli chodzi o wymianę samych panewek bez szlifu wału to słyszałem że nie jest to w preludach opcją całkowicie skazaną na porażkę o ile wał niema żadnych rysek, a stukało baardzo delikatnie, na zwykłych panewkach a nie acl race i od razu się na to zareagowało. W każdym innym przypadku trzeba wał szlifować i przede wszystkim oprócz wyważenia później go utwardzić powierzchniowo.

23 lut 2013, 19:54
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
uaz555 napisał(a):
Znajomemu trochę zaczyna brać olej wiec chcemy wymienić pierścienie a przy okazji właśnie panewki korbowodowe. Wcześniej nie stukały.

Stare przysłowie ludowe mówi - nie rusz gówna bo śmierdzi. Jak panewki fabryczne spasowane z suwmiarką w łapie są ok to na cholerę je zmieniać? Niejeden się na tym naciął. Chyba, że masz kogoś kto to dobrze ogarnia i wsadzisz ACLe (ale te z dziurką) to możesz próbowac. Jak chcesz wsadzić panewki za 60zł to od razu zacznij szukac drugiego silnika. ;)

23 lut 2013, 20:05

No też mi się wydaje że panewki za 60zł mogą być kiepskie, co masz na myśli pisząc "panewki fabryczne spasowane z suwmiarką w łapie". Pierścienie trzeba wymienić bo dymi, polecasz wsadzić stare panewki tak jak wcześniej były??

Myślałem żeby wsadzić acl duraglide, podobno race są pozbawione ścieralnej warstwy i chwilowy brak oleju skutkuje rysowaniem wału a nie zużywaniem panewek.

23 lut 2013, 20:12
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
po zmierzeniu suwmiarką jak będą git to zostaw :P te za 60zł to TDC zapewne, wsadziłem je kiedyś bo tak czy siak wał był do kitu i co chwilę panewki padały a ja musiałem dojechać do lidzbarka na szybko

23 lut 2013, 20:16

Powiedzcie czy przy delikatnym stukaniu, po wymianie od razu jest poprawa?! Na jak długo to już inna historia, ale czy po wymianie od razu nie stuka i jest git.

23 lut 2013, 20:19

Auto:: ba,cb,ab
silnik: 12/16v.
Natychmiast bym rzekł.

23 lut 2013, 20:22

Dobra to jeszcze wystarczy znaleźć sklep gdzie się kupi dobre panewki:) jak narazie tych acl nigdzie nie widzę:( Ktoś wie gdzie je można dostać??

23 lut 2013, 20:25
Aktywny Zlotowicz

Auto:: PRELUDE! BMW
silnik: B20A1
nie tak szybko, przez pierwsze 3sek jest grzechotanie bo olej nie wszędzie zdąży dotrzeć, później jest git.

Ja się nie dziwię, że jest krucho z robotą w warsztacie jak wszyscy sobie panewki po 60zł wymieniają.

23 lut 2013, 20:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona