Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
SWAP: B20a5 polift (91) -> F22z2 + elektryka Accord 
Autor Wiadomość

Auto:: Honda Eg8
silnik: D15z8
Jaki jest dokładny model silnika F serii z systemem Vtec? i czy jest w ogóle takowy?

Ostatnio edytowano 15 mar 2013, 10:21 przez xman, łącznie edytowano 1 raz

06 mar 2013, 9:37
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2013

Auto:: '90 Prelude SR, '89 Prelude Si 4WS
silnik: B21A1, B20A5
http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_F_engine

06 mar 2013, 10:14

Więc odświeżając temat... sprawdzone w budzie sondy i OBD... dwie sondy lambda i dwie (biała i zielona) wtyczka do kompa co wnioskuje że siedziało w polifcie b20a5 albo ktoś kompletnego swapa zrobił :(

Silnik będzie F22z2 (jeśli się go uda w przyzwoitym stanie znaleźć) a jak nie to H22xx.

Pytanie ode mnie. Pasuje żeby było OBD1 i czy jeśli siadłby kompletny SWAP od Accorda np to nie da się przełożyć wiązki z Accorda? Nie jest to P&P? Bo np jeśli trzeba by było poprzepinać wtyczki to przecież wiązka z A3 jest i może udałoby się coś zmylić ;) Tak mi przyszło do głowy wczoraj wieczorem...

13 mar 2013, 12:01

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Auta się różnią, tak jak komputery do nich i wiązki. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz :mur:
Jeżeli w aucie jest OBD1 i swap jest z auta na OBD1 to będzie łatwiej, ale kabelkologii nie unikniesz :P
P.S. B20A5 ma OBD0

13 mar 2013, 12:48

Auto:: S6
silnik: 4.2
nie chce mi się czytać całego tematu ale wnioskując po ostatnich dwóch postach nie chcesz dać się przekonać że nic nie jest P&P... dam prosty przykład.... a B20Ax masz zewnętrzną cewkę zapłonową do której idzie bezpośrednio wiązka z prawego błotnika(str.pasażera) w F i H serii masz cewkę wbudowaną w aparat tak więc już ci się różni instalacja do kompa. dodatkowo w Fi H serii masz czujniki które nie występują w Bserii i przez to do kompa musisz doprowadzić przewody (np VTEC).
Reasumując, jeśli nie czujesz się na siłach albo nie wiesz jak się do tego zabrać to oddaj to komuś kto Ci to zrobi i nic przy okazji nie spali bo nie przełożysz żadnego innego silnika bez przeróbek wiązki

13 mar 2013, 13:01

drajwer napisał(a):
Poza tym przy większej mocy potrzebna jest skrzynia ze szperą. Co najmniej M2B4 a najlepiej U2Q7 z ATRa.

chyba to Darek zasłyszałeś od jakiejś osoby która nie jeździła ze skrzynią bez szpery. Do upalania po prostej wystarczą dobre opony a po torze to rzadko kto jeździ :D

13 mar 2013, 13:06

Od bidy mam wiązkę od B20A9 i wiem po rozmowie z jednym z forumowiczów, że 4 kable będę musiał dołożyć dodatkowo i liczę się z tym. Zapytałem o wiązkę kompletną silnikową od np Accorda bo oferty silników czasami dotyczą tak samo wiązki silnikowej... stąd pytam czy nie byłoby jeszcze lepiej jakby silnikowa wiązka kompletna poszła łącznie z silnikiem z dawcy.

13 mar 2013, 17:59
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
gipsu napisał(a):
drajwer napisał(a):
Poza tym przy większej mocy potrzebna jest skrzynia ze szperą. Co najmniej M2B4 a najlepiej U2Q7 z ATRa.

chyba to Darek zasłyszałeś od jakiejś osoby która nie jeździła ze skrzynią bez szpery. Do upalania po prostej wystarczą dobre opony a po torze to rzadko kto jeździ :D

Kuba, można wywnioskować, że jedyne zakręty których się spodziewasz są tylko na torze. ;)
Wiem, że mi - posiadaczowi seryjnego B20, nie wolno się wypowiadać w takich tematach ale może jedak.
Poza tym zasłyszałem tylko jeździłem. W pierwszej preli III gen z H22 siedziałem zanim się na starym forum pojawiłeś. Jechaliśmy po deszczu i gdyby nie szpera to byśmy nie mieli połowy tej przyczepności. Bo to nie o upalanie a o przyczepność chodzi. Szpery brakuje mi nawet przy seryjnych 140KM a co dopiero przy 200. Własnie dlatego napisałem, że wsadzanie H serii bez szpery jest bez sensu. Tym bardziej, że różnica w kosztach niewielka. Koniec OT. :)

13 mar 2013, 18:15

No nie OT ;) Bo to też ważna sprawa jest ze skrzynią, bo jeśli nie znajdę F22z2 to wsadzamy H22xx i nawet takie info się przyda ;) Nikt nie jest mózgiem a wiem, że jak forum jest normalne to i ludzie pomogą tak, żeby wszystko miało ręce i nogi :D

13 mar 2013, 18:42

No więc jak to jest koledzy gdybym miał kompletną wiązkę wraz z silnikiem z Accorda F22z2. Dużo jest rzeźby? Napewno mniej pewnie niż w wiązce z B20A5, która jest na OBD0. Bo jest opcja kupienia silnika wraz z wiązką - stąd moje pytanie.

15 mar 2013, 10:23

Wiązka na pewno będzie potrzebna. Rzecz w tym, że obie wiązki umiejętnie trzeba spleść ze sobą

15 mar 2013, 11:47

Pewien klubowicz oznajmił mi że gdybym miał wiązkę B20A9 to 4 kable i gablota hula ;)

Stąd moje pytanie czy bez rzeźby wiązki kto wie jakiej (na mój rozum wymiana wtyczek co najwyżej) nie styknie wiązka F22z2, którą mogę dostać w pakiecie wraz z ECU do silnika? Bo nie rozumiem jak wiązki spleść ze sobą? Na czym polega ta różnica? Chciałbym to wiedzieć dokładniej a nie pobieżnie.

15 mar 2013, 12:17

gipsu napisał(a):
nie chce mi się czytać całego tematu ale wnioskując po ostatnich dwóch postach nie chcesz dać się przekonać że nic nie jest P&P... dam prosty przykład.... a B20Ax masz zewnętrzną cewkę zapłonową do której idzie bezpośrednio wiązka z prawego błotnika(str.pasażera) w F i H serii masz cewkę wbudowaną w aparat tak więc już ci się różni instalacja do kompa. dodatkowo w Fi H serii masz czujniki które nie występują w Bserii i przez to do kompa musisz doprowadzić przewody (np VTEC).
Reasumując, jeśli nie czujesz się na siłach albo nie wiesz jak się do tego zabrać to oddaj to komuś kto Ci to zrobi i nic przy okazji nie spali bo nie przełożysz żadnego innego silnika bez przeróbek wiązki

po raz kolejny

15 mar 2013, 12:42

xman napisał(a):
Pewien klubowicz oznajmił mi że gdybym miał wiązkę B20A9 to 4 kable i gablota hula ;)

Stąd moje pytanie czy bez rzeźby wiązki kto wie jakiej (na mój rozum wymiana wtyczek co najwyżej) nie styknie wiązka F22z2, którą mogę dostać w pakiecie wraz z ECU do silnika? Bo nie rozumiem jak wiązki spleść ze sobą? Na czym polega ta różnica? Chciałbym to wiedzieć dokładniej a nie pobieżnie.

Swapa nie robiłem, lecz zaprawdę powiadam Ci, że część osprzętu zostaje, do którego przewody są innej długości, nieraz zaopatrzone w inne wtyczki, reszta osprzętu wjeżdża razem z motorem do którego nie przypasisz wtyczek. Komputer w accordzie też nie jest w takiej samej odległości od silnika

15 mar 2013, 13:34

No więc tak. Silnik już jest, wiązka z Accorda, i pytanie ode mnie. Półosie obie krótkie z Accorda 2szt czy może być z Rovera 620i? To nie było to samo?

09 kwi 2013, 18:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona