Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Sprężyny do 3g - opinie, zestawienie, dostępność... 
Autor Wiadomość
Aktywny Zlotowicz

Auto:: Prelude BA4; Accord CW1
silnik: B20A9/A5; R20A3
Zainteresowałem się ostatnio sprawą sprężyn do Preli.
Podzielcie się proszę na czym jeździcie, gdzie to kupić i opiniami o ich żywotności twardości/komforcie, itp.

Wyszukałem już na Jamexy i MTS-Technik na allegro, znalazłem też H&R w cenie 2xJamex, Eibach Pro-Kit już nie jest dostępny (resztki na ebay.com leżą), a szkoda bo mniej obniżał.

Ma ktoś porównanie? Co lepiej założyć?
Opłaca się dopłacić do H&R czy nie ma różnicy między nimi a Jamexami/MTS?
Może jest coś jeszcze dostępne w PL (nie chce mi się ściągać ze stanów)?
Gwint mnie nie interesuje.

05 kwi 2013, 11:56
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 1, forester SJ XT, lexus ct 200h
silnik: 2.0 DIT, 5ZR
Odradzam czarne eibachy. Są to miękkie sprężyny, które powinny być zakazane do montażu.
Zielone albo czerwone H&Ry to najlepsze sprężyny jakie miałem okazję testować w preli.
Jamex to chyba najtańszy produkt, który w ostateczności można założyć.
Jaki jest koszt jamexów a jaki H&Rów?

05 kwi 2013, 12:50

Auto:: osobowe
silnik: spalinowy
użytkuje Eibachy czarne jestem zadowolony mam je na białasku nie chciałem super twardych sprężyn ,które działają już na odboju amortyzatora
oto mały test;
http://www.youtube.com/watch?v=1i2SwE9m-R4

05 kwi 2013, 13:15

Auto:: Polift 4WS
silnik: F22B (SOHC)
Wiesz co mają do siebie testy robione przez Eibacha?
To, że Eibach musi wygrać ;)

05 kwi 2013, 13:46
Aktywny Zlotowicz

Krzysiek, fajny filmik. Pokazuje że Pro-Kit jest trochę lepszy od serii, a dopiero cały zestaw super coś (bo tam nie tylko sprężyny wymienili) daje fajne efekty. Ale do 3gena takiego nie robią.

Darek, nowe Jamexy 370 zł na allegro, H&R znalazłem za 800 zł. Prawdopodobnie są granatowe...

05 kwi 2013, 14:59

Auto:: Prelude EX
silnik: B20A5
ja jeżdżę na sprężynach marki Vogtland -30mm http://www.vogtland.pl/, dobra niemiecka jakość :) wcześniej bujałem na H&R -40mm trochę niższe ale szczerze nie widzę większej różnicy, może dlatego, że mało jeżdżę, ale jedne i drugie sprawują się bez zarzutów :)

05 kwi 2013, 22:16
Aktywny Zlotowicz

Auto:: prelude 3gen 89
silnik: B20A7
drajwer napisał(a):
Odradzam czarne eibachy. Są to miękkie sprężyny, które powinny być zakazane do montażu.
Zielone albo czerwone H&Ry to najlepsze sprężyny jakie miałem okazję testować w preli.
Jamex to chyba najtańszy produkt, który w ostateczności można założyć.
Jaki jest koszt jamexów a jaki H&Rów?

Z tym zakazaniem montażu to lekka przesada ;) Jeżdże na takich i faktycznie są one miękkie ale ze sprawnymi gazowymi amorami (np Bilstein, koni) auto nie dobija do ziemi jakoś masakrycznie i jeździ się komfortowo. Co kto lubi. Miałem zielone H&R to z tyłu na większych wybojach tłukło jakby ktoś kołkiem w bude walił.

07 kwi 2013, 10:58
Aktywny Zlotowicz, Organizator Zlotu 2012

Auto:: Prelude BA4
silnik: B20A9 , J35A1
Ja u siebie miałem wcześniej jakieś czerwone założone na seryjny amor. Po dwóch latach amory nie nadawały się już do niczego , sprężyny z przodu obie pękły. Samochód skakał jak piłka. Obecnie mam zregenerowane i utwardzone amory i sprężyny Eibach ( kolor bodajże taki ciemny fiolet ) i jest elegancko. Na H&R nie jeździłem więc się nie wypowiem.

07 kwi 2013, 11:00

Auto:: Prelude
silnik: b20a5
A wie ktoś może czy do prelude pasują sprężyny z innych aut, czy muszą być dedykowane??

07 kwi 2013, 11:03
Aktywny Zlotowicz

Domel, coś nowego, nawet na allegro pokazał się komplet za 635zł.
Możesz napisać dlaczego zmieniłeś H&R-y na Vogtland-y? W twardości żadnej różnicy nie zauważyłeś?
Ja akurat nie chcę mega gleby, ale myślałem, że jedynie Eibachy są -30. W pracy mam takie wielkie progi zwalniające, że na glebie -10 nie przejadę :/

Jak widać w innym ciekawym temacie, istniały też obniżające sprężyny HONDy. Nie wiedziałem, że takie istniały.
2 osoby napisały, że im pękły takie sprężyny, ale czy pękły po 20 latach użytkowania?
Zacząłem się wahać i aż mi głupio, że tak ich cenę wywindowałem.

08 kwi 2013, 22:17

milwarch napisał(a):
Domel, coś nowego, nawet na allegro pokazał się komplet za 635zł.
Możesz napisać dlaczego zmieniłeś H&R-y na Vogtland-y? W twardości żadnej różnicy nie zauważyłeś?
Ja akurat nie chcę mega gleby, ale myślałem, że jedynie Eibachy są -30. W pracy mam takie wielkie progi zwalniające, że na glebie -10 nie przejadę :/

trafiły mi się amortyzatory gazowe kayaby z tymi sprężynami, więc zmieniłem od razu cały komplet, bo w H&R amorki olejowe miałem już wylane także zielone H&R zostawiłem sobie na zapas, w razie gdyby któraś pękła, różnica jedyne 10 mm i ogólnie ciężko porównać, bo serią nigdy nie jeździłem, a wcześniejsze springi miały niesprawne amorki, ogólnie jestem zadowolony, trzeba uważać na parkingach jak podjeżdża się pod krawężnik przodem, bo osłonę silnika już zerwałem, także staram się parkować tyłem, co do komfortu to dojechałem spokojnie nad morze i z powrotem, jedynie na koleinach trzeba uważać lub głębokich dziurach, odczucia są typowo subiektywne, bo mi takie obniżenie odpowiada, a nie chciałbym abyś się później rozczarował, także decyzja należy do Ciebie :)

08 kwi 2013, 23:24

Może pytanie teraz z trochę innej beczki, mam obniżoną prelude jakieś -40 i na przeglądzie sprawność amortyzatorów mi wyszła 70% i 72% auto sporo przejechało na tym setupie i czy jest to możliwe żeby fabryczne amortyzatory tak trzymały czy jednak mam jakieś inne??

09 kwi 2013, 11:52

podnośnik, zdejmij koło i sam zobacz co tam masz, ja jeżdżę też na zwykłych amorach, jedynie z tyłu mam gazówki kayaby, z przodu jakieś olejowe, na przeglądzie wszystko było na zielono, nie pamiętam ile procent

09 kwi 2013, 12:08

Wyglądają na fabryczne ito niepierwszej młodości... A auto na samych obniżających przejechało około 20k z tego co ja plus właściciel który to auto już obniżone kupił wiec może być jeszcze wiecej, a dalej sprawność super.

09 kwi 2013, 20:24
Aktywny Zlotowicz

Jakby ktoś był zainteresowany to tu znalazłem H&R-y:
http://hrsprings.pl/
Nr w katalogu to 29674-1.
Wyskakuje cena 807 zł ale po pytaniu o ewentualne zniżki zaproponowano mi 5%.

Niby strona dedykowana H&R, ale łatwo można znaleźć, że handlują też innymi markami http://www.venom24.pl

14 kwi 2013, 19:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona