Forum użytkowników Hondy Prelude 3 Generacji

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Helwetii Prelude 
Autor Wiadomość

Auto:: Prelude
silnik: B20A9
Data zakupu: 14.09.2024r
Model: 4WS 2.0i-16
Rok produkcji: 1990
Przebieg: 73000km
Kolor: NH538
Silnik: B20A9
Skrzynia biegów: manualna
Zawieszenie: seria
Hamulce: seria
Wydech: seria
Wnętrze: welurowa seria
Plany:
- cieszyć się autem :driver:
- ogarnąć pocenie z miski bądź skrzyni biegów
- ogarnąć pocenie na pompie wspomagania + wymienić PSF
- ogarnąć sprężynkę do zegarka
- ogarnąć dzienne w halogenach
- felgi 16"
- tarcze przód 282mm lub 300mm
- znaleźć i zamontować klimę!
- może jakiś gwint
- może uzbierać części do wersji OEM+ :love:
Zrobione:
- wymiana oleju + filtry
- wymiana płynu hamulcowego+ w układzie sprzęgła
- wymiana płynu chłodniczego OEM Honda+ czyszczenie zbiorniczka (chłodnica w środku ruda..)
- wymiana rozrządu+ paski osprzętu

Tą Prelude niektórzy kojarzycie z olx. Pokazał mi ją znajomy i decyzja była szybka:) Auto miało zostać przywiezione do Polski i to całkiem niedaleko mnie, ale sytuacja się skomplikowała i postanowiłem pojechać po nią do Szwajcarii. Z małymi przygodami, np. zostawienie auta na granicy szwajcarskiej na weekend albo wizytą na niemieckim SOR o północy w sobotę :), auto szczęśliwie przywiozłem do kraju. Szczęśliwie, bo autobhany zaliczałem autolawetą, jak osobówką i żaden mandat się nie trafił :pije: Zdjęcia na razie tylko takie, z olx:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na takim parkingu, na szwajcarskiej granicy, na weekend...:
Obrazek

Potem przyszła pora na rejestrację, co miało być tylko formalnością, po wcześniejszej przygodzie z przywozem. Okazało się całkiem inaczej. Począwszy od rzeczoznawcy, który stwierdził gdy do niego przyjechałem, że mogłem zdjęcia tylko wysłać (podczas rozmowy przez telefon nie było takiej opcji :krzeslo: ),po decyzję z wojewódzkiego urzędu ochrony zabytków we Wrocławiu, który stwierdził po kilku godzinach, że sprawę zakończą jutro- więc Prelude (niezarejestrowana, nieopłacona), musiała zostać na wyznaczonym miejscu postojowym pod urzędem celnym. Plac dookoła wygląda, jak jakaś dziupla i decyzja mogła być tylko jedna- przez noc pilnowałem auta ze szwagrem, który musiał się specjalnie urlopować na tą okazję :pijaki: Auto którym obecnie jeżdżę na co dzień to Accord CM1, więc miejsca w opór na nockę :)
Obrazek
Obrazek

Niektórzy lubią takie rzeczy :) :
Obrazek
Obrazek

Prelude jest w totalnej serii, nigdy niemodyfikowane (poza widocznymi na zdjęciach nazis... ekhm... niemieckimi felgami obutymi w opony z 2003 roku w ogóle niezjechane). Na OEM wiatrakach są zimówki z lat 90'. Poprzedni i jedyny właściciel to Włoch rocznik 1947 :o Jestem bardziej niż zadowolony :)

27 lip 2025, 17:28
Administrator

Auto:: prelude 3g
Gratuluje zakupu , piękny egzemplarzy , życzę by dawał mnóstwo radości, dbaj o niego.
Zapraszamy na zlot bo chętnie zobaczymy takie cacko na żywo ;)

28 lip 2025, 13:30

Auto:: Prelude
silnik: B20A9
Dzięki ;)
W tym roku ze zlotem nie wyszło, bo w ten akurat weekend wracałem z wakacji- może w przyszłym roku się uda (choć do tego czasu muszę ogarnąć klimę).

2dni temu udało mi się pomyślnie wymienić uszczelkę miski olejowej. Pomyślnie, bo czytałem o problemach z jej wymianą. Wpadła Ajusa zamontowana bez podkładek i skręcana śrubka po śrubce bez dynamometru. Tak to wyglądało przed robotą:
Obrazek
Obrazek

A tak konserwują w Szwajcarii:
Obrazek

Dzisiaj jeszcze w Prelude ogarnięta geometria. Przód nie ruszany, bo uznany "nie ma sensu ruszać", a w 4WS nie była wsadzana żadna blokada, bo "jest połączone mechanicznie z przodem, więc jak kierownica prosto, to wszystko będzie dobrze i nawet w komputerze nie ma takiej informacji"- choć dzwoniłem w tej sprawie do Bob3r'a, aby potwierdzić i wszystko przekazałem... Auto jedzie prosto jak po szynach, to chyba faktycznie jest dobrze ;>
Obrazek
Obrazek

30 lip 2025, 15:04
Administrator

Auto:: prelude 3g
Gratuluje, wygląda super ;) mam nadzieję, że będę mógł obejrzeć na zlocie :)

03 wrz 2025, 22:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]